in

Cultura germana – tot ce ar trebui sa stii pentru a te integra mai usor

Germania este cea mai importanta economie in Uniunea Europeana si a patra in lume, cu un PIB brut de aproximativ 3900 miliarde euro anual. Este casa pentru aproape 83 de milioane de oameni, dintre care peste 77% reprezinta populatie urbana, a carei speranta de viata este de aproape 81 de ani. Situata in centrul Europei, Germania este o tara cu o clima temperat-continentala, fiind a saptea, ca intindere, de pe continent.

Patrie a oamenilor de cultura si a inventatorilor, cu o mostenire vasta si complexa, Germania se caracterizeaza printr-un amalgam de practici si obiceiuri care pun in centrul dezvoltarii societatii individul, familia si comunitatea. Nemtii asteapta de la cei care isi doresc sa traiasca alaturi de ei sa fie corecti, punctuali si binevoitori. Daca vrei sa afli de ce ai nevoie pentru a te integra mai usor in cultura germana, randurile de mai jos iti vor fi de folos.

Limba germana

Primul si cel mai important lucru care trebuie cunoscut in Germania este limba. Si, cu toate ca in aceasta tara traiesc importante comunitati de turci, polonezi, albanezi sau rusi, germana este vorbita de peste 95% dintre rezidenti. Lucru cu atat mai laudabil cu cat limba este destul de greu de invatat si are si numeroase cuvinte intraductibile. Avantajul sau: are reguli gramaticale clare, bazate pe o logica similara cu a limbii engleze. Plus ca aproximativ 60% din vocabularul german este similar cu cel englez – asa ca, daca ai putina ambitie, este posibil s-o inveti la un nivel acceptabil.

Foreign Service Institute, parte din Departamentul de Stat al SUA, clasifica limba germana ca fiind mai greu de invatat decat engleza sau romana, dar, mai usor de asimilat decat limba indoneziana, rusa, maghiara sau limbi orientale precum araba, mandarina sau japoneza.

Stabilirea locuintei

Un alt aspect important al integrarii este gasirea unei locuinte. In Germania, peste 50% din populatie traieste intr-o locuinta pentru care plateste chirie. Lucru destul de surprinzator, pentru ca gasirea/inchirierea unei locuinte poate deveni o reala aventura, atat din punct de vedere financiar, cat, mai ales, din perspectiva formalitatilor obligatorii. Astfel, cu ocazia contactarii proprietarilor in vederea vizionarii, este necesara pregatirea unor documente anume:

  • contractul individual de munca – este preferat cel pe durata nedeterminata;
  • adeverinta referitoare la datoriile acumulate cu plata chiriei – semnata de proprietarul de la care intentionezi sa te muti;
  • document cu informatii personale – certificat de la Biroul German de Credite.

Cele mai citite articole

Daca se ajunge la un acord, contractul de inchiriere este insotit de un proces verbal de receptie privind starea locuintei. Urmeaza pasul declararii rezidentei la Directia de Evidenta a Populatiei, unde trebuie prezentat documentul de identitate, alaturi de o adeverinta din partea proprietarului locuintei – prin care se atesta mutarea – si contractul individual de munca. Toate acestea se transmit catre Autoritatea pentru Straini, forul care tine evidenta cetatenilor inregistrati oficial in Germania.

Angajarea

Gasirea unui loc de munca in Germania este o tinta relativ usoara, somajul in aceasta tara fiind cel mai scazut din UE. Exista peste 27000 de tipuri de ocupatii si o varietate mare de tipuri de contracte de munca – pe durata determinata sau nedeterminata, cu norma redusa, de 450 de euro, de practica etc. – prin care se acopera intreaga plaja de posibilitati de angajare. Totusi, faptul ca stii foarte bine domeniul de activitate in care doresti sa te angajezi nu e suficient. Trebuie sa stii limba germana la un nivel mediu si, in multe cazuri, chiar si limba engleza. Din punct de vedere oficial, este necesara inregistrarea la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca ca fiind in cautarea unei angajari.

Un aspect foarte interesant al vietii in comunitatile germane este implicarea in activitatile de voluntariat. In acest stat, peste 31 de milioane de germani fac parte din astfel de proiecte. Acestea devin oportunitati de socializare, de imbunatatire a nivelului de cunoastere al limbii germane dar si de obtinere a unor recomandari esentiale catre un loc de munca mai bun.

 

 

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Școala pariurilor sportive

Optimizarea SEO – 5 concepții greșite care îți sabotează rezultatele