in

Cum alegem un bagaj de avion?

Acum că pandemia s-a încheiat, toată populația globului a reînceput să călătorească iar aeroporturile sunt din nou „pline ochi” cu pasageri dornici să plece în vacanță. Am scris acest articol în speranța că te putem ajuta să-ți alegi un bagaj de avion mai comod și mai potrivit nevoilor tale.

Ce tip de bagaj este mai bun pentru avion: troler, geantă de voiaj sau rucsac ?

În principiu, fiecare va trebui să decidă pentru el, în funcție de preferințe. Mai ales că fiecare dintre cele trei variante de bagaje are avantaje și dezavantaje. Trolerul este ușor de tractat dar îți va ține o mână ocupată tot timpul cât îl manevrezi. Rucsacul îți lasă mâinile libere dar va trebui să-i susții întreaga greutate în spate. Geanta de voiaj se pretează mai mult pentru bagaje mici fiindcă trebuie să-i susții greutatea într-o mână sau pe umăr și te poate dezechilibra.

Sunt disponibile de asemenea și variante hibride de tipul unui troler / rucsac sau geantă / rucsac. Îl poți folosi ca rucsac oricând vrei și îl poți tracta pe roți sau prinde de umăr atunci când obosești.

La avion, dimensiunile sunt cele mai importante!

Fii foarte atent la dimensiunile bagajelor acceptate de compania aeriană la care ai bilet. Wizz Air spre exemplu, permite gratuit (incus în prețul biletului) numai un bagaj foarte mic, cum ar fi un bagaj 40x30x20 cm (dimensiuni maxime). Iar dacă ai nevoie de un bagaj mai mare, cum ar fi un troler 55x40x20 cm sau chiar un troler 55x40x23 cm (dimensiuni maxime), acesta trebuie cumpărat separat. 

Măsoară bagajul cu atenție dacă îl cumperi din mall sau din marile magazine. Multe bagaje din comerț nu respectă dimensiunile și vor fi practic imposibil de utilizat la avion sau îți pot atrage suprataxe usturătoare. 

Singurele dimensiuni care contează la bagaje Wizz și nu numai, sunt cele exterioare, totale, inclusiv corpul trolerului, mânerele, roțile și orice fel de alte părți componente. Practic, la poarta de îmbarcare, bagajul tău va fi verificat prin introducerea într-o cușcă din metal. În caz că nu încape, riști să plătești o suprataxă de până la 50 Euro.  

2 roți vs. 4 roți ?

Trolerele cu 2 roți sunt mai spațioase înăuntru și din acest motiv sunt de regulă preferate ca bagaj de mână de cei care călătoresc des. Modelele cu 4 roți, din contră irosesc mult spațiu care nu mai poate fi folosit pentru bagaje și nu sunt potrivite ca bagaje de mână (de cabină).

E OK să iei un troler cu 4 roți numai dacă este foarte mare (de cală) caz in care dimensiunile și spațiul disponibil pentru bagaje nu mai sunt așa de limitate. 

Hard Case vs. Soft Case ?

Trolerele soft, confecționate din material flexibil, sunt mai practice și mai funcționale decât cele hard case. În primul rând sunt mai ușoare și mai rezistente la zgârieturi. Fiind fabricate din material flexibil, întotdeauna mai poți adăuga în bagaj “încă ceva”, chiar și atunci când este complet plin. 

Trolerele cu carcasă dură (hard case) par mai frumoase atunci când sunt noi, dar tind să se zgârie repede și vor arăta foarte rău tot restul vieții lor. Față de trolerele soft, cele hard sunt adesea  mai grele, și asta vă poate limita cantitatea de bagaje. Dacă totuși ții neapărat să cumperi un troler hard case, fii atent să fie echipat cu un separator interior cu fermoar. Fără el, apare încă un dezavantaj extrem de enervant: toate hainele din compartimentul superior tind să cadă și să se împrăștie pe jos atunci când deschizi trolerul.

La final, sperăm că aceste informații ți-au fost de folos și îți dorim spor la făcut bagaje și vacanță plăcută!

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cum alegem bocancii de iarna potriviti? 5 sfaturi

5 idei pentru a face din cadourile de Crăciun floare la ureche!