Te-ai gândit vreodată la modul în care evenimentele din lumea reală influențează sau își găsesc loc în unele dintre filmele noastre preferate de spionaj? Începând de la microfoane spion și alte gadget-uri care văzute în filme păreau o fantezie iar acum le găsim în lumea reală și până la personaje și fapte reale pe care le regăsim în filme, vă propunem câteva astfel de exemple.
Să începem prin a analiza unele dintre filmele cu James Bond – cea mai de succes franciză dintre toate filmele de spionaj. Primul fapt real este că Ian Fleming a scos numele James Bond dintr-una din cărțile sale preferate, „Păsările din Indiile de Vest”, scrisă de … ornitologul James Bond.
Cele mai citite articole
Ian Fleming este scriitorul cunoscut pentru crearea personajului lui James Bond și elucidarea aventurilor acestuia în 12 romane și 2 povestiri scurte. Cu circa 100 de milioane de exemplare vândute în toată lumea, lucrările despre spionul britanic sunt incluse în lista celor mai bine vândute cărți.
Interesant de știut este că, în timp ce lucra pentru Divizia de Inteligență Navală în cel de-al Doilea Război Mondial, Fleming a fost implicat în plănuirea operațiunii „Goldeneye” (nume care avea să fie preluat în 1995 de unul din filmele cu James Bond). Serviciul militar din timpul războiului și cariera de jurnalist l-au ajutat în crearea fundalului și a detaliilor pentru nuvelele cu James Bond.
„Dr. No” a fost scris în 1957 de Ian Fleming, publicat în 1958 și a fost al șaselea roman cu James Bond. Filmul „Dr. No”, primul film Bond realizat de EON Production, a apărut în 1962. Deci, iată primele fapte din lumea reală care au influențat acest film de spionaj:
- Până în 1962, atât Uniunea Sovietică, cât și SUA lansau astronauți în spațiu, cu atât de mult înaintea temei din romanul în care SUA lansau rachete de testare. În roman, Dr. No spune că lucrează cu rușii pentru a perturba rachetele americane de testare, în film, el perturbând zborurile spațiale americane. De asemenea, în film, atât Estul, cât și Occidentul i-au respins serviciile, așa că este membru al SPECTER (Executiv special pentru contraspionaj, terorism, răzbunare și extorsiune) și nu lucrează cu rușii. Războiul rece dintre Rusia (Uniunea Sovietică) și SUA în viața reală se pregătea înainte de apariția filmului, așa că aici, filmul a fost influențat de evenimentele din lumea reală.
- altă întâmplare din lumea reală care a influențat filmele cu James Bond este dispariția tabloului picturii „Ducele de Wellington” de Francisco de Goya. Acest tablou a fost furat pe 21 august 1961 de la National Gallery din Londra. Încă nu fusese găsit când EON Productions filma „Dr. No”. Deci, în filmul „Dr. No”, când Bond se află în bârlogul lui Dr. No, există o scenă în care urcă câteva trepte, se oprește și se uită la o pictură pe un șevalet – este chiar tabloul Ducele de Wellington! În realitate, pictura a fost în cele din urmă recuperată și acum este expusă din nou în Galeria A de la National Gallery din Londra.