in

Cum să alegi draperiile în funcţie de două criterii importante

Alegerea perdelelor și a draperiilor este o modalitate excelentă de a-ți exprima stilul, în casa pe care o iubești. Dacă te vei muta în casă nouă ori, pur și simplu, simți nevoia de a face o schimbare și-ți vei redecora locuința, mai jos vei găsi câteva informaţii care te vor ajuta să alegi corect textilele pentru geamuri. 

Atunci când vine vorba despre perdele, draperii ori jaluzele, înainte de a te axa pe un model preferat, trebuie să ții cont de o serie de lucruri. Mai exact, trebuie să te gândești încă de la început la care este destinația acelei încăperi, dimensiunea ferestrelor, cât de intensă este lumina naturală și ce tip de textură funcționează cel mai bine.

Așadar, am detaliat mai jos cele două criterii importante, de care e bine să ţii cont, atunci când îţi alegi perdelele şi draperiile:

Alegerea în funcţie de tipul materialului

În camerele în care îți dorești să creezi o senzație de armonie și confort, ai nevoie de ajutorul perdelelor și, implicit, al draperiilor. Perdelele sunt cele ce filtrează lumina soarelui ce intră prin geamurile termopan și, atunci când optezi pentru unele fluide și transparente, camera va părea mai caldă,relaxantă. Rolul draperiilor este de a decora încăperea pe timpul zilei și de a împiedica lumina să intre, în momentele în care îți dorești să te odihnești. 

Cele mai citite articole

Din ambele puncte de vedere, rolul materialului este esențial. Fiecare ţesătură are propriile beneficii şi cele mai bune utilizări pe baza greutăţii, a calităţii de filtrare/blocare a luminii şi a durabilității. Tipul de material pe care îl alegi influenţează, de asemenea, modul în care se aşază perdelele, iar unele țesături sunt alegeri mai bune pentru anumite încăperi:

  • Bumbacul: este versatil şi se potriveşte atât stilului tradiţional, cât şi celui modern. Deoarece are o greutate mică, trebuie să fie căptuşit corespunzător, pentru a cădea armonios spre podea. 
  • Inul: fibră naturală, dificil de întreţinut şi cu o durabilitate destul de mică. O variantă excelentă este amestecul de ţesături cu inul, ce are o durată de viaţă mai mare şi un preţ mai mic. 
  • Poliesterul: este o alegere populară, datorită durabilităţii, uşurinţei în întreţinere şi prețului accesibil. Este perfect pentru living ori dormitor, dar trebuie evitat în bucătărie, deoarece este inflamabil şi reţine mirosurile. 
  • Catifeaua: este alegerea ideală atunci când vrei să oferi un aspect elegant încăperii. Poate fi din fibră naturală sau sintetică și are, de regulă, o greutate mai mare, ceea ce o face să se aşeze perfect în camerele în care vrei să opreşti intrarea luminii naturale şi să reduci zgomotul. 

Alegerea în funcție de culorile camerei 

Draperiile trebuie să vină în completarea designului încăperii, aşa că, înainte de a te îndrăgosti de un anume model, trebuie să verifici paleta de culori a camerei. Variantele sunt simple: fie vei alege o culoare pe care deja o regăseşti în restul elementelor din cameră, fie vei opta pentru o culoare diferită, dar care să fie complementară cu restul camerei. 

Poţi transforma o cameră simplă în una wow, cu ajutorul unor perdele ori draperii cu model sau într-o culoare vibrantă. Ţine cont de faptul că, spre deosebire de living, unde momentele petrecute cu familia ori prietenii au loc pe timpul zilei, în dormitor vei avea nevoie de un mediu mai relaxant. Acest lucru poate fi uşor de obţinut cu ajutorul unei draperii în culori deschise, care să inspire la calm şi relaxare.

Dată fiind importanța lor, atât din punct de vedere practic, cât și estetic, este firesc ca alegerea să fie, în unele cazuri, destul de dificilă. Sperăm ca informaţiile de mai sus să te ajute să iei cea mai bună decizie şi să te bucuri de casa ta și de fiecare element ales să o decoreze.

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Ghid complet pentru fertilizarea în sere

De ce sunt papucii pentru hotel atat de importanti in experienta oaspetilor