Există două motive pentru care cei mai mulți oameni decid să poarte aparat dentar: din motive estetice sau atunci când au o problemă care le influențează negativ calitatea vieții. De obicei, mai ales în cazul copiilor se recomandă această soluție, dar în ultimii ani lucrurile au început să se schimbe.
Acum, tot mai mulți adulți apelează la aparatul dentar cu succes. Acest lucru se datorează tehnologiei care devine din ce în ce mai dezvoltată, permițând astfel rezolvarea problemelor celor mai grave. Acest lucru e benefic, deoarece se pot evita afecțiunile care apar odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, poate să fie dificil să îți dai seama când e cazul să te prezinți la medic pentru un consult.
Iată semnele care îți arată că ai nevoie de aparat dentar!
- Ai dinți înghesuiți sau prea depărtați
Această problemă include dinți care au crescut într-o parte, mai în față decât ceilalți sau care se suprapun peste alții. Aceste situații apar când nu a existat destul loc pentru creșterea armonioasă sau când măselele de minte strică aliniamentul adecvat.
O metodă prin care poți să îți dai seama mai bine dacă te confrunți cu asta este să folosești ața dentară. Dacă nu poți curăța ușor spațiul dintre dinți, înseamnă că aceștia sunt prea apropiați unul de altul.
Complicațiile care apar dacă lași o astfel de problemă nerezolvată includ cariile, acumularea de tartru și gingivita.
Dinții pot să fie și prea depărtați. Acest lucru se întâmplă când ai dinți lipsă, spații prea mari între ei sau când aceștia sunt prea mici. Această problemă afectează modul în care muști și funcționarea maxilarului.
- Examinează mușcătura
Cele mai citite articole
Când muști, dinții de sus și de jos nu ar trebui să se suprapună perfect – cei de sus vor fi, în mod ideal, puțin mai în față. Nu e în regulă nici dacă e un spațiu prea mare între cele două rânduri de dinți sau dacă o parte e împinsă mult mai în față decât cealaltă.
Cele mai frecvente tipuri de malocluzii sunt mușcătura inversă (dinții de jos sunt mai în față decât cei de sus), protruzia (dinții de sus sunt mult mai în față decât cei de jos), mușcătura adâncă (dentiția de jos este mult prea în spate) sau mușcătura deschisă.
Complicațiile malocluziei includ uzura smalțului dentar, infecțiile și căderea dinților, pentru că resturile de mâncare sunt mai greu de îndepărtat. Apare și disconfortul când mănânci sau chiar dureri de cap, pentru că mușchii sunt mai tensionați. Dacă vrei să scapi de această problemă, poate te va ajuta să știi că la CISO Medical ai la dispoziție mai multe tipuri de aparat dentar, pentru toate preferințele și bugetele.
- Ia în considerare și alte semne mai subtile
Mai există și alte detalii care pot să te ajute să iei o decizie în legătură cu purtarea aparatului dentar. E un semnal de alarmă dacă mâncarea rămâne blocată frecvent între dinți, dacă ai constant o respirație urât mirositoare care ar putea indica infecțiile sau dacă te doare de multe ori maxilarul.
Când vrei să întrebi medicul dacă ar fi indicat să porți aparat dentar, realizează o examinare pe cont propriu, ca să îi expui mai bine problemele cu care te confrunți. Și adulții pot apela cu succes la această corecție, pentru a evita o parte din problemele care se înmulțesc odată cu înaintarea în vârstă.
Sursa foto: Storyblocks.com