in

Cum te pot afecta alimentele care conțin gluten și de ce sa renunți la ele?

Cum te pot afecta alimentele care conțin gluten și de ce sa renunți la ele?

Una dintre cele mai controversate și discutate subiecte în rândul specialiștilor este despre consumul de gluten.

În timp ce unii sunt de părere că acesta ar trebui evitat doar de cei care suferă de intoleranță la gluten, alții susțin că acesta poate avea efecte negative asupra oricare persoane.

Cu toate acestea foarte mulți oameni renunță la gluten iar multe dintre produsele de pe rafturile magazinelor sunt fabricate fără conținut de gluten. Exista chiar și

Pentru a știi care este cea mai buna decizie pentru tine, iată câteva lucruri pe care să le știi despre consumul de gluten, care te pot ajuta sa alegi dacă vrei sau nu să renunți la produsele care conțin gluten.

Ce este glutenul?

Glutenul este, practic, o proteina care se găsește în cerealele precum grâul, secara și orzul.

Acesta îi oferă elasticitate aluaturilor, pentru că, cea mai consumata cereala dintre toate acestea este grâul.

Alergia și intoleranța la gluten

Alergia la gluten este un fel de reacție a sistemului imunitar la această proteină care se regăsește în grâu, în special. Deci, în momentul în care ai alergie, practic, corpul tău respinge aceasta proteină.

Alergia la gluten nu este același lucru cu intoleranta, aceasta din urmă, având efecte mult mai grave asupra sănătății.

Cele mai citite articole

                Boala celiacă

Boala celiaca este una dintre cele mai severe forme de intoleranta la gluten iar un procent destul de mare din populația lumii are predispoziție la această boală. 

Se consideră că aceasta are legătură cu bacteriile care se afla in intestine, pentru că, in cazul acestei boli, sistemul imunitar ataca proteinele, considernadu-le periculoase, dar odată cu ele, ataca și mucoasa intestinala.

Acest lucru duce la carențe nutriționale, anemie, probleme digestive severe, constipație, dureri de cap, pierdere in greutate, stari de oboseala și chiar depresie.

Având în vedere că simptomele acestei boli sunt destul de comune cu multe altele, aceasta poate fi destul de dificil de diagnosticat și oare parte a oamenilor care au aceste simptome, nu știu că suferă de boala celiaca.

Atunci, ce alimente să consumi?

            Glutenul poate fi destul de greu de scos din alimenație, datorită faptului că acesta se găsește în foarte multe produse. Totuși, având în vedere, faptul că mulți oameni decid să renunțe la gluten, există alimente fara gluten (gasesti lista completa pe Supermercato.ro)pe care le poți alege în detrimentul celor care conțin gluten.

                Spre exemplu, orientează-te către acele produse care vin, în mod natural fără gluten precum fructele și legumele, carnea, ouăle, lactatele, nucile și semințele sau fasolea dar, poți alege chiar și produse etichetate cu mesajul ”glutenn free” sau ”fără gluten”.

                Înlocuiește grâul cu orez, mei, hrișcă, făină de porumb sau quninoa și bucură-te de toate beneficiile pe care ți le aduce renuntarea la gluten.

                Acum , găsești în majoritatea magazinelor produse care nu conțin gluten și există inclusiv restaurante care oferă în meniul lor, astfel de produse, deci o dietă fără gluten nu mai este chiar atât de dificil de ținut, cum era acum câțiva ani.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Ce sunt tulburările de spectru autist și care sunt manifestările clinice ale acestora

Cum să te distrezi jucând la sloturi