in

Cunoaste-ti drepturile cand esti cautat de un recuperator de creante

Din motive obiective nu ai reusit sa platesti mai multe rate la creditul imobiliar sau la leasing, ori cateva facturi? Este foarte probabil sa fii contactat de un recuperator de creante. Nu trebuie sa intri in panica, exista solutii pentru orice.

Dupa ce ati stabilit ca datoria pe care ti-o comunica firma de recuperare este valabila, este timpul sa negociezi. Exista doua motive pentru acest lucru:

  • Vei deconta datoria la cea mai mica dobanda posibila.
  • Datoria va fi scoasa din dosarul de credit.

Pe masura ce negociezi, cheia este sa joci inteligent. Tine cont ca firma de recuperarea creantelor a cumparat datoria ta de la banca pentru o anumita suma de bani. Nu trebuie sa iti fie teama sa le oferiti 10% sau 20% din suma totala, sunt firme foarte deschise la astfel de practici, asa cum este Kruk Romania. Daca spun ca nu sunt de acord, rugati firma de recuperare sa iti faca o oferta.

Mai incearca sa negociezi cu firma de recuperare o plata pentru stergerea datoriei din biroul de credite.

Cum sa platesti un recuperator de creante

Dupa ce ai acceptat conditiile de plata, iata cum sa iti platesti datoria:

  • Solicita firmei de recuperare sa iti trimita confirmarea in scris a conditiilor de returnare a datoriei.
  • Trimite un cec sau o suma de bani catre agentia de colectare. Poti obtine un cec certificat prin intermediul bancii tale.

Este important sa primesti in scris termenii de rambursare, pentru a-i putea folosi in cazul in care firma de recuperare creante nu respecta acordul.

Cele mai citite articole

Desi poate fi mai convenabil sa efectuezi o plata direct din contul tau bancar sau sa scrii un cec catre firma de recuperare, ambele variante ofera recuperatorilor informatii despre contul tau. Cel mai bine este sa eviti acest lucru, astfel incat sa elimini posibilitatea ca un recuperator de creante sa ia mai multi bani din contul tau decat esti tu de acord.

Reguli pe care trebuie sa le respecte recuperatorii de creante

Daca un recuperator de creante te hartuieste, minte, are o atitudine deceptiva, omite sa iti spuna situatia reala sau o modifica, forteaza debitorul sa plateasca, il ameninta, emite acte de recuperare cu continut mincions, provoaca stres debitorului sau alte asemenea, debitorii pot obtine anularea executarilor silite, plata de daune morale si materiale si chiar si anularea intregii datorii.

De asemenea, este ilegal ca recuperatorul de creante sa foloseasca practici inselatoare prin care sa pretinda plata chiar si a unui singur leu, pentru a provoca intreruperea termenului de prescriptie.

Potrivit legii, apelurile recuperatorilor pot fi facute in zilele lucratoare doar intre orele 8:00 si 21:00, iar sambata doar intre 9:00 si 14:00. Exceptie fac doar cazurile in care debitorii cer sa fie sunati la alte ore.

Pentru apelurile sau vizitele de colectare, solicitarile datornicului de a fi cautat in alte intervale orare sunt respectate in masura in care acesta nu intentioneaza sa evite contactul cu recuperatorii.

La fel ca in cazul convorbirilor telefonice, recuperatorii de creante pot vizita datornicul, la adresa indicata, in zilele lucratoare, intre 8:00 si 21:00, si sambata, intre 9:00 si 14:00.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Ingrijirea lentilelor de contact in 5 pasi simpli

Între regret și pocăință – diferența care îți deschide calea către mântuire!