in

Ingrijirea lentilelor de contact in 5 pasi simpli

 

Care sunt principalele conditii de ingrijire si tipurile de solutii multifunctionale destinate curatarii lentilelor de contact?

Purtarea lentilelor de contact nu este atat de confortabila si placuta, asa cum pare la prima vedere. Mai exact, daca esti purtator de lentile de contact cu valabilitate extinsa, cum ar fi cele saptamanale sau lunare, necesita respectarea unor pasi stricti meniti sa asigure curatarea si dezinfectarea lor corecta.

De observat este faptul ca respectarea riguroasa, ad literam, a tuturor indicatiilor privind ingrijirea, dezinfectarea si depozitarea lentilelor de contact, indiferent de marca acestora, te fereste de riscul depunerilor proteice pe suprafata lentilei. In plus, curatarea eficienta elimina principalii agenti patogeni care ar putea dauna grav sanatatii ochilor tai.

De aceea, este esential sa intelegi ca ingrijirea lentilelor de contact este acum mai usoara ca niciodata. Sistemele de ingrijire cu ajutorul solutiilor de ingrijire a lentilelor de contact asigura curatarea corespunzatoare a lentilelor, implicand mai putine cheltuieli, economisirea de timp pretios si probleme mai mici decat anterior.

Regimul de ingrijire a perechii de lentile de contact este stabilit de comun acord impreuna cu medicul tau oftalmolog. Medicul oftalmolog este persoana abilitatea sa prescrie tipul potrivit de solutii ingrijire multifunctionale destinate curatarii si dezinfectarii lentilelor de contact, deoarece nu orice tip de solutie este compatibil cu anumite lentile.

Concret, utilizarea unor produse incompatibule poate dauna grav ochilor tau sau poate produce distrugerea ireversibila a suprafetei lentilei.

Cei 5 pasi ai ingrijirii corecte a lentilelor de contact sunt esentiali pentru o manipulare corecta si in conditii de maxima siguranta a lentilelor de contact moi, avand ca principal obiectiv prevenirea infectarii grave a ochilor cu agenti fungici sau bacterieni, asociata cu afectarea severa a functiei vizuale.

Iata care sunt, deci, principalele etape de curatare a lentilelor de contact pe care trebuie sa ii respecti, astfel incat sa utilizezi lentilele, din nou, in maxima siguranta pentru sanatatea ochilor tai.

1.Spalarea temeinica a mainilor

In prima faza, este esential sa iti speli foarte bine mainile cu apa si sapun. Procedura te ajuta sa previi transferarea murdariei si a depunerilor de grasime de pe suprafata mainii pe cea a lentilei de contact. In acest sens, specialistii iti vor recomanda sa eviti sapunurile cu capacitate mare de hidratare, deoarece ele nu sunt compatibile cu suprafata fina si moale a lentilei. Mainile se vor usca, ulterior, cu ajutorul unui sapun de bumbac, fara scame.

2. Indepartarea si curatarea lentilelor de contact

In a doua faza, se scoate fiecare lentila de contact si se curata, temeinic, cu solutia de ingrijire multifunctionala indicata de catre medicul oftalmolog. Curatarea lentilelor este responsabila de eliminarea acumularii de murdarie de pe suprafata accesoriilor, care provin de la produsele cosmetice, si alte resturi de reziduri care afecteaza confortul lentilelor. In plus, specialistii oftalmologic recomanda ca lentilele sa fie frecate in palma mainii cu cateva picaturi de solutie de ingrijire multifunctionala, chiar daca utilizati un produs „fara frecare”.

3. Clatirea lentilelor de contact

Dupa finalizarea curatarii fiecarei lentile de contact in parte, acestea se vor clati din nou pentru a indeparta resturile ramase, asigurandu-te ca respecti instructiunile si timpul indicat pe ambalajul solutiei pe care o intrebuintezi.

Asadar, este extrem de important sa respecti cu stricte aceasta etapa, deoarece clatirea este o procedura importanta care te fereste de contractarea de agenti patogeni.

4. Depozitarea lentilelor in recipiente speciale

Dupa curatare, lentilele de contact se vor depozita in recipiente speciale, in solutie pe baza de peroxiod de hidrogen, timp de 6-8 ore, pe intreaga durata a noptii. Recipientul se completeaza, intotdeauna, cu solutie proaspata, evitand depunerea microorganismelor.

In niciun caz nu trebuie sa pui lentilele in solutie veche, deoarece riscul infectarii este extrem de mare in acest caz.

Timpul de dezinfectare a lentilelor variaza in functie de natura solutiei cu care se face curatarea, iar acesta este precizat pe ambalajul care insoteste solutia.

5. Repetarea procedurii de curatare

Procedura de curatare si depozitarea a lentilelor de contact se repeta si pentru cealalta lentila folosita si indepartata de la nivelul ochilor.

Despre solutii multifunctionale

Solutiile pentru lentile de contact, pentru ingrijire si dezinfectare, trebuie sa fie baza unei ingrijiri de zi cu zi pentru toate tipurile de lentile de contact. Este important sa reamintim ca nu toate solutiile sunt potrivite pentru toate tipurile de lentile de contact, si nu toate solutiile sunt la fel. In plus, solutiile de ingrijire difera de soluțiile dezinfectante. In general, toate solutiile sunt dezinfectante, dar nu toate soluțiile pot fi considerate ca fiind solutii multifunctionale.

Solutiile de îngrijire si dezinfectare curata si indeparteza depunerile de proteine de pe suprafata lentilelor de contact. Solutiile sunt realizate din ingrediente diferite, prin urmare, exista solutii pentru lentile de contact si solutii pentru ochii utilizatorului.

Exista, deci, doua tipuri de solutii pentru lentile de contact: solutii pentru lentile de contact moi si solutii pentru lentile de contact dure.

Solutiile pentru lentile de contact moi nu pot fi utilizate cu lentile de contact dure si vice-versa, pentru a nu deteriora lentilele de contact.

Solutiile pentru lentilele de contact sunt, de asemenea, de mai multe categorii.

Solutiile unice pentru lentile de contact, de la care ambele lentile de contact sunt curatate si dezinfectate, in acelasi timp, in recipiente adecvate pentru lentile de contact.

Solutiile pe baza de peroxid de hidrogen si cele multifunctionale sunt cele doua categorii de lentile care ajuta la ingrijirea si curatarea lentilelor de contact. ReNu MultiPLus si Biotrue sunt cele mai cunoscute solutii ingrijire lentile de contact mutifunctionale,  in timp ce Aosept Plus HydraGlyde si Optifree Express ajuta la dezinfectarea majoritatii lentilelor de contact moi, beneficiind de un sistem triplu de curatare.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Structura metalica este viitorul pentru cladirile moderne

Cunoaste-ti drepturile cand esti cautat de un recuperator de creante