Ce este un card de credit?
Un card de credit este o bucată subțire dreptunghiulară din plastic sau metal emisă de o bancă sau o companie de servicii financiare, care permite posesorilor de carduri să împrumute fonduri cu care să plătească bunuri și servicii acelor comercianți care acceptă carduri pentru plată.
Cum funcționează cardurile de credit?
Un card de credit permite persoanei ce îl deține ca să facă achiziții cu bani bănci, adică pe bază de bani împrumutați. În acest sens, este vorba de un împrumut bancar pe termen scurt.
Cardurile de credit impun condiția ca deținătorii de carduri să ramburseze banii împrumutați într-un anumit termen fără dobândă, iar în caz de întârziere cu o dobândă stabilită prin contractul bancar, precum și orice costuri suplimentare convenite.
Banca de a emis cardul de credit oferă o limită de credit până la care se pot face achiziții. Această limită se va baza pe lucruri precum scorul de credit, venitul lunar al persoanei și istoricul contului. Pe măsură ce se încarcă achiziții pe cardul respectiv, creditul disponibil se micșorează. Pe măsură ce efectuați plăți în sold, se eliberează din nou credit disponibil.
În fiecare lună, se primește un extras care va exprima clar activitatea contului respectiv. Acest desfășurător include:
- soldul total al cardului de credit;
- limita de credit disponibilă;
- achizițiile pe care deținătorul cardului le-a efectuat în timpul ciclului de facturare respectiv;
- plata minimă datorată (posesorul de card poate plăti mai mult din datorie, nu este ținut de această sumă);
- data scadenței.
Așadar, trebuie subliniat clar faptul că plata minimă datorată este cea mai mică sumă pe care trebuie să o plătească debitorul pentru luna respectivă. Dar este întotdeauna o idee bună să se plătească mai mult decât minimul, dacă este posibil.
Se pot evita cheltuielile cu dobânzile la soldurile cardului de credit plătind integral factura în perioada de grație. O perioadă de grație a cardului de credit este o perioadă de timp stabilită, pe care trebuie să o achitați achizițiile recente înainte ca dobânzile să înceapă să se acumuleze.
Cum a fost inventat cardul de credit?
Cele mai citite articole
Povestea cardului de credit a început în anul de grație 1949, într-un restaurant din New York.
Frank McNamara, șeful Hamilton Credit Corporation, a luat într-o seară cina cu un amic, pe numele său Alfred Bloomingdale și avocatul său Ralph Schneider. Stând la o masă de restaurant, discutau unul despre unul dintre clienții care se afla într-o situație financiară precară.
După ce s-a terminat cina, Frank McNamara a întins mâna după portofel pentru a plăti masa. A văzut cu surprindere că nu avea suficienți bani cash, așa că omul de afaceri a trebuit să-și sune soția și să-i ceară să-i aducă urgent bani în completare. După acest incident, McNamara a jurat că această situație jenantă nu i se va mai întâmpla niciodată.
Frank McNamara a venit cu o idee complet nouă pentru acel an: ideea unei cărți de credit care să fie folosită nu de un singur magazin, ci de multe instituții comerciale. O noutate specială a acestui concept a fost utilizarea unei companii intermediare între vânzător și cumpărători. Actualmente, acest rol este jucat de băncile emitente ale respectivelor carduri de credit.
De ce e bine să îți procuri un card deștept de cumpărături de la Banca Românească?
Pentru minim 4 argumente importante:
– o să ai până la 61 de zile perioadă de grație, inclusiv pentru achizițiile făcute în rate;
– o să ai 0% dobândă şi 0% comision de activare pentru cumpărături de cel puțin 200 lei, până la 12 rate, la orice comerciant, din ţară şi străinătate;
– comisionul anual nu se plătește dacă, până la data aniversară a acestuia, tranzacțiile efectuate în ultimul an, însumează o valoare minimă de 12.000 lei;
– beneficiezi de serviciul SMS Alert, prin care afli informaţii în timp real, despre tranzacţiile tale (cumpărături şi retrageri de numerar).
Vrei să afli mai multe? Intră pe site-ul Băncii Românești pentru detaliile ce te interesează.