in

Detartraj – cum se face, ce efecte are și ce recomandă stomatologii?

Detartrajul este o procedură medicală stomatologică neinvazivă prin care placa bacteriană și depozitele de tartru care se pot forma pe dinți sunt îndepărtate. În urma acestei proceduri, dinții tăi își vor recăpăta frumusețea și strălucirea de altădată. 

Dacă vrei să afli mai multe despre detartraj, cum se face, ce efecte are și ce recomandă stomatologii în acest sens, ai ajuns unde trebuie, pentru că în rândurile următoare vom detalia toate aceste detalii. Iată ce trebuie să știi.

Cum se face detartrajul?

Există două metode prin care medicul tău stomatolog poate decide să îți facă un detartraj. 

Detartrajul manual 

Detartrajul manual sau varianta clasică prin care poți scăpa de tartru presupune utilizarea anumitor instrumente specifice unui cabinet stomatologic. Mai exact, procedura va include o sondă, o gheară, o seceră și o chiuretă. Cu ajutorul acestora, tartrul care și-a găsit loc în spațiile interdentare din cavitatea ta bucală va fi înlăturat cu precizie. Metoda constă, mai exact, în aplicarea presiunii cu partea activă a instrumentarului medical. Din această cauză, detartrajul manual poate genera un anumit grad de disconfort, mai ales dacă îndepărtarea tatrului este însoțită de o sângerare minoră. Totuși, acest posibil efect advers al procedurii nu ar trebui să te sperie, fiind unul des întâlnit în rândul pacienților. 

Detartrajul cu ultrasunete

Folosit în majoritatea cabinetelor stomatologice, detartrajul cu ultrasunete folosește o aparatură specială care poate crea frecvențe înalte, de până la 42.000 de Hz. Aceste sunete nu pot fi percepute de urechea umană, așa că nu vei resimți niciun disconfort. Vibrațiile puternice vor distruge tartrul, în vreme ce jetul de apă folosit în această procedură va spăla fragmentele desprinse de pe dinte, ajutând și la menținerea unei temperaturi constante a dintelui, pentru a fi evitate posibile afecțiuni ale pulpei dentare în cazul supraîncălzirii acesteia, cum ar putea fi pulpita, necroza sau cangrenarea locală. 

Cele mai citite articole

Chiar dacă această procedură este una mai populară decât cea descrisă mai sus, de cele mai multe ori detartrajul cu ultrasunete trebuie suplimentat de cel manual, care va asigura desprinderea tartrului din zona subgingivală.

Spre deosebire de detartrajul manual, cel realizat cu ultrasunete este mult mai puțin traumatizant pentru țesuturile moi, având și ca efect advers sângerarea diminuată. Efectul calmant al jetului de apă folosit în timpul acestei proceduri va calma gingiile și le va masa constant. La capitolul dezavantaje, detartrajul cu ultrasunete nu poate fi realizat în cazul copiilor și poate avea repercusiuni sub forma unei sensibilități crescute la alimente reci sau dulci. 

Ce recomandă stomatologii în raport cu detartrajul?

Fiind vorba de o procedură încadrată la manopere chirurgicale, care poate avea ca efect sângerarea gingiilor, e nevoie ca înainte de detartraj să îți anunți stomatologul în cazul în care ai luat medicamente anticoagulante sau dacă ai probleme, de obicei, în oprirea sângerărilor. E bine să știi că detartrajul nu se realizează doar pe anumite porțiuni de dinți, ci pe întreaga suprafață a danturii, și doar înainte de a rezolva și alte posibile probleme ale dinților sau măselelor tale, cum ar putea fi o extracție, intervenție cu un risc destul de ridicat de infecție.

Atunci când te programezi pentru un detartraj, e bine să discuți deschis cu medicul tău cu privire la posibile alte afecțiuni. De exemplu, dacă suferi de boli de inimă, reumatism articular acut endocardită sau ai o proteză valvulară vei primi un tratament preventiv cu antibiotice. De asemenea, dacă ești răcit ori gripat sau suferi de o boală contagioasă, e indicat să amâni ședința de tratament. 

Poți beneficia și tu de servicii de stomatologie digitală, care îți pot exemplifica aspectul dinților tăi după un eventual detartraj, așa că programează-te cât mai curând la stomatolog și refă-ți zâmbetul!

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Avantajele ciorbei: savurați-o în fiecare zi

Ce are de oferit un SSD si care sunt beneficiile sale?