in

Diferențele dintre un CEX și un DEX

În urma popularizării criptomonedelor, majoritatea oamenilor încearcă să cumpere și să vândă aceste monede. Cu toate acestea, nu fiecare dintre noi cunoaște metodele de vânzare și cumpărare a acestor monede. 

În acest articol vei afla are sunt cele mai importante diferențe dintre CEX și DEX și ce trebuie să știi pentru a vinde sau cumpăra cripto. Aceste cunoștințe te vor ajuta să folosești mai ușor monedele în viața de zi cu zi, mai ales că acum toate site-urile, chiar și cazinouri online ca Ice Cazino, îți permit achitarea cu portofele cripto. 

CEX

CEX sau centralized exchange este unul dintre cele mai populare și des-folosite sisteme de vânzare și cumpărare a monedelor cripto. De obicei, CEX-urile sunt folosite de începători pentru care sistemul de înregistrate a fiecărei vânzări și cumpărări face ca tranzacțiile să pară mai ușor de îndeplinit. 

CEX-urile ca Binance, CEX.io și altele, sunt contruite pe baza unei cărți de achiziții. Astfel, fiecare cumpărare și vânzare de monede este înregistrată, odată cu data și alte date. Aceste date trec printr-un server securizat și alte măsuri de securizare a datelor personale. CEX-urile operează sub supravegherea foarte strictă a diferitor sisteme de securitate dar și a unui proces de know-your-costumer feedbacks. 

Volumul de tranzacții îndeplinite în CEX este mult mai mare ca a celui în DEX. Acest statut se datorează nu numai faptului că acesta nu trebuie monitorizat permanent în real-time dar și pentur că accesul la criptomonedele tale este direct integrat în market datorită cripto-wallet-urilor. Asta este însă și o problemă pentru investorii CEX deoarece, odată ce un escroc va căpăta accesul cripto-wallet-ului tău, va putea opera fără probleme. 

În spatele unui CEX se află o companie cu scop profit. Pentru a crea o experiență bună pentru utilizator, aceste companii oferă adesea o gamă largă de servicii de asistență. Ele permit, de asemenea, achiziționarea de criptomonede împotriva monedelor fiduciare și, de obicei, prezintă o gamă largă de perechi de tranzacționare. 

Bursele centralizate au comisioane fixe, care sunt suportate la tranzacționare. Conceptual, un schimb cripto funcționează pe același principiu ca orice alt schimb. Un algoritm de potrivire reglează cererea și oferta, iar registrul de comenzi stochează comenzile utilizatorilor.

DEX 

Un schimb descentralizat oferă, de asemenea, funcțiile de bază ale unui CEX. Acestea includ registre de ordine (sau Automated Market Maker (AMM)), un loc de tranzacționare, un sistem de potrivire și funcții de securitate. Diferența față de schimburile centralizate este că toate aceste funcții sunt descentralizate. 

În acest scop, un DEX nu se bazează pe servere interne și pe propria infrastructură IT, ci acționează ca o aplicație descentralizată (dApp) pe un blockchain. Practic, este important să facem distincția între două tipuri de schimburi descentralizate aici: DEX orientat spre monedă și neutru pentru monedă.

Primele se bazează adesea pe platforma Ethereum și folosesc Ether (ETH) ca mediu central. În plus, alte blockchain-uri sunt de asemenea imaginabile ca bază de infrastructură, dar Ethereum are de departe cea mai mare cotă de piață aici. Prin urmare, acestea din urmă nu se bazează pe un ecosistem anume și nu depind de moneda de transfer. 

Așa-numitele swap-uri atomice permit un schimb rapid de criptomonede, care se află pe diferite blockchain-uri. Schimbul este reglementat prin intermediul unor contracte inteligente, în care părțile implicate depun fiecare activele destinate schimbului.

Principalele diferențe dintre  CEX și DEX

În cazul în care vrei să începi să investești și nu știi ce să alegi, iată o listă scurtă de diferențe ce te vor ajuta să alegi platforma perfectă pentru tine. 

Taxe 

Chiar dacă ați citit adesea că DEX-urile sunt mai ieftine decât CEX-urile, acest lucru nu este complet corect. Bursele descentralizate pot avea comisioane mai mici pentru tranzacții individuale, dar soluționarea tranzacțiilor în lanț duce adesea la costuri totale mai mari decât la un schimb centralizat.

Reglementări

CEX-urile sunt reglementate și trebuie să respecte standardele KYC și AML pentru a preveni spălarea banilor și finanțarea grupurilor teroriste. Unele schimburi centralizate aplică doar KYC lax, dar schimburile centralizate complet mai puțin KYC aproape nu mai există.

DEX-urile nu sunt reglementate din cauza procesării tuturor tranzacțiilor lor pe blockchain-urile publice. Deoarece nu acționează ca intermediari financiari sau contrapărți, ci furnizează infrastructura doar sub formă de contracte inteligente, autoritățile financiare nu au reușit până acum să le reglementeze. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie așa pentru totdeauna.

Securitate

Schimburile centralizate sunt destul de frecvent ținta atacurilor hackerilor, așa cum arată exemplele infame ale Bitmart, Mt. Gox și câteva hack-uri ale Grupului Lazarus. Datorită arhitecturii lor, schimburile centralizate oferă o țintă mai mare pentru actorii rău intenționați. De asemenea, schimburile descentralizate pot fi piratate, deși hackerii pot viza doar contracte inteligente individuale și nu schimbul în ansamblu. 

Astfel, sunt considerate în general mai sigure, deși au existat și hack-uri DEX. Dacă nu sunteți un furnizor de lichidități, vă păstrați custodia activelor pe un DEX și, prin urmare, nu sunteți expus riscului de hack-uri.

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Dovada mizei vs. dovada muncii: dintr-o privire

3 Idei de cadouri inedite pentru soție

3 Idei de cadouri inedite pentru soție