in

Dovada mizei vs. dovada muncii: dintr-o privire

Dovada muncii și dovada mizei sunt similare prin aceea că ambele sunt mecanisme prin care o rețea distribuită de participanți poate conveni asupra blocului nou de tranzacții adăugat la registrul digital al unei criptomonede, cunoscut sub numele de blockchain. Dar diferă în modul în care ajung la acest punct final.

Dovada mizei cere participanților la rețea să mizeze criptomonede ca garanție în favoarea noului bloc despre care cred că ar trebui adăugat în lanț. La rândul său, dovada muncii permite acordul asupra blocului de adăugat, solicitând participanților la rețea să cheltuiască cantități mari de resurse de calcul și energie pentru generarea de noi blocuri valide. 

Astfel se construiesc rețele prin care poți transmite sau primi criptomonede, acestea fiind unele dintre principalele metode de plată moderne utilizate pentru cumpărături online sau pentru a juca pacanele 777 într-un cazinou online și multe altele. 

Ce este Proof of Stake ?

Dovada mizei se învârte în jurul unui proces cunoscut sub numele de miză. Acesta este un pic ca votul, deși cu majoritatea criptomonedelor cu dovadă de miză, procesul nu implică „o persoană un vot”. În schimb, participanții – cunoscuți ca validatori – miză o anumită cantitate de cripto în spatele blocului pe care doresc să-l adauge în lanț, blocuri diferite stabilind limite diferite pentru această sumă.

Un avantaj principal al dovadă a mizei este că evită nevoia de a investi sume tot mai mari de bani în echipamente de calcul din ce în ce mai puternice, care consumă cantități tot mai mari de energie electrică.

Proof of Stake promite, de asemenea, o scalabilitate și un randament mai mari decât proof of work, deoarece tranzacțiile și blocurile pot fi aprobate mai rapid, fără a fi nevoie de rezolvarea unor ecuații complexe.

Cu toate acestea, dovada mizei poate tinde spre centralizare. Acest lucru se datorează faptului că, în anumite criptomonede cu dovadă de miză, nu există cu adevărat nicio limită cu privire la cât de mult ar putea miza un singur validator.

O altă problemă cu dovada mizei este că, deși acreditările sale de mediu sunt mai impresionante, deoarece utilizează mai puțină energie, abordarea nu a fost cu adevărat dovedită la scara pe care o au platformele de dovadă a muncii.

Deși există întrebări cu privire la faptul dacă dovada mizei se poate dovedi, are avantajul de a include măsuri pentru a se asigura că validatorii se comportă bine și aprobă numai blocurile valide.

„O distincție cheie între [cele două mecanisme de consens] este faptul că există un stimulent economic pentru ca nodurile să participe bine la dovada mizei. Dacă „validează” tranzacțiile sau blocurile proaste, se vor confrunta cu ceva numit „slashing” – care înseamnă că sunt penalizați”, spune Mulligan.

Avantaje și dezavantaje ale Proof of Stake 

Cele mai citite articole

Avantaje 

 • Permite tranzacții mai rapide și mai multă scalabilitate
 • Are un impact mult mai mic asupra mediului
 • Oferă un stimulent economic pentru a aproba blocuri valabile

Dezavantaje 

 • Nu a fost încă testat complet și dovedit la scară
 • Poate tinde spre centralizare
 • Poate să nu fie la fel de sigur sau rezistent la manipulare ca dovada de lucru

Ce este Proof of Work?

În cazul în care dovada mizei implică o competiție pentru a vedea care bloc nou are cel mai mult cripto miza în favoarea sa, dovada mizei implică o competiție pentru a vedea care bloc nou are cel mai mult lucru de calcul efectuat în favoarea sa.

Într-o rețea de dovadă a muncii, cum ar fi Bitcoin, „toate computerele (nodurile) din rețea concurează pentru a fi primele care rezolvă problema și „își dovedesc munca” și ajung să adauge cel mai recent lot de tranzacții la blockchain-ul și câștigați niște bitcoin în schimb”, explică Mulligan.

Principalul punct forte al dovadă a muncii este că, prin necesitatea unei investiții din ce în ce mai mari în energie, face exponențial mai dificilă pentru un posibil actor rău să verifice blocurile invalide și criptomoneda cheltuită dublu.

Acestea fiind spuse, consumul său de energie a devenit controversat.

„Acest lucru este intensiv de calcul și este unul dintre motivele pentru care mulți oameni sunt îngrijorați de impactul asupra mediului al rețelei Bitcoin”, spune Mulligan. „Cu cât aveți nevoie de mai multe computere pentru a vă asigura că rețeaua este robustă și funcțională, cu atât se consumă mai multă energie.”

În plus față de puterea electrică necesară, cantitatea din ce în ce mai mare de putere de calcul necesară pentru a concura într-o rețea de criptomonede cu dovadă de funcționare cauzează o problemă cu deșeurile electronice, deoarece participanții aruncă sisteme învechite și le înlocuiesc cu altele mai avansate.

Iată câteva dintre cele mai importante avantaje și dezavantaje ale Proof of Work:

Avantaje 

 • Costurile de operare îl fac extrem de sigur
 • Rețeaua este mai deschisă și descentralizată
 • Singurul mecanism de consens a fost dovedit la scară

Dezavantaje 

 • Necesită utilizarea unei cantități tot mai mari de energie electrică
 • Generează o cantitate considerabilă de deșeuri electronice
 • Mai lent și mai puțin scalabil decât dovada mizei

Pe de altă parte, Mulligan explică că un alt punct forte al dovadă a muncii este că, deoarece se bazează pe concurența deschisă între mineri, poate fi privit ca mai democratic și descentralizat decât dovada mizei. Acesta din urmă, prin contrast, poate favoriza marii deținători de criptomonede, care pot fi adesea primitori și care se pot asigura că blockchain-ul corespunzător este dezvoltat într-un anumit mod.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cele mai bune strategii de pariuri sportive pe care orice jucător trebuie să le ştie

Diferențele dintre un CEX și un DEX