in

Glicemia: Ce este și cum să o monitorizăm corect

Diabetul este o afecțiune cronică, strâns legată de producția de insulină din organism. Fie că este produsă prea multă insulină, fie că este utilizată necorespunzător, ori ambele variante, rezultatul este un nivel de zahăr în sânge mai mare decât este normal. Un diabet care nu este ținut sub control prin monitorizarea atentă a glicemiei, poate genera complicații precum: boli de inimă, accident vascular cerebral, afecțiuni ale rinichilor, galucom, leziuni ale nervilor.

Din fericire, tratamentele actuale sunt foarte eficiente, iar multe dintre ele includ suplimente naturale pentru scăderea glicemiei, recomandate chiar de medic.  

Monitorizarea glicemiei este principala metodă pentru a afla dacă glucoza din sânge este la un nivel potrivit. Există câteva variante pentru a ști în orice moment care este valoarea glicemiei, astfel:

1.Glucometru

Este singurul dispozitiv care necesită o mică înțepătură în deget. Este cea mai des întâlnită metodă și este preferată de persoanele care suferă de diabet. În aparatul special, care arată ca un stilou, se introduce o bandă pentru testare. Apoi, se înțeapă degetul pentru a recolta o picătură de sânge care se pune pe banda pentru testare. Rezultatul este instant și este foarte precis, iar asta din face ca glucometrele să fie convenabile, mai ales că sunt niște device-uri mici și portabile, care pot fi utilizate oriunde. 

2. Monitor continuu al glucozei (Continuous Glucose Monitor) CGM

Este un alt aparat disponibil, dar care se diferențiază total de glucometru. În timp ce glucometrul poate monitoriza glicemia doar atunci când recoltezi o picătură de sânge, un aparat CGM oferă monitorizarea continuă a glucozei, în timp real, la fiecare câteva minute. Aparatul funcționează pe baza unui senzor minuscul care este introdus sub piele, în general în abdomen. Senzorul respectiv măsoară nivelul de glucoză interstițială, iar apoi trimite informațiile către o aplicație pe telefon sau alt monitor special. Atunci când glicemia nu se află între limitele normale, aparatul emite un semnal sonor.

3. Senzori Freestyle Libre

Cele mai citite articole

Această metodă este asemănătoare cu CGM, prin faptul că implică inserarea unui senzor sub piele. Cu toate acestea, metoda este diferită, deoarece nu oferă citiri continue. Pentru a afla care este nivelul glicemiei, va trebui să scanezi senzorul cu un device special. 

4. Test de urină

Este o metodă clasică pentru măsurarea nivelului de zahăr. Implică introducerea unui tester din hârtie într-un recipient în care a fost colectată urina. Punctul slab al acestei metode este faptul că poate detecta doar nivelul zahărului din urină, nu și cel din sânge. De asemenea, funcționează doar atunci când  urina nu a stat prea mult în vezică. 

Monitorizarea permanentă a nivelului de glucoză din sânge este foarte importantă pentru persoanele care suferă de diabet. Atunci când glucoza scade prea mult, organismul poate pierde capacitatea de a funcționa normal, iar dacă nivelul este prea ridicat, organismul poate suferi daune sau complicații ireversibile. 

Testarea permanentă a nivelului de zahăr din sânge are multe beneficii, cum sunt:

  • Monitorizarea efectului tratamentului medicamentos recomandat pentru afecțiune
  • Identificarea nivelurilor de zahăr din sânge, dacă sunt ridicate ori scăzute
  • Urmărirea progresului în atingerea obiectivelor generale ale tratamentului
  • Verificarea rezultatelor oferite de exercițiile fizice și ale dietei
  • Stabilirea unei corelații între factorii externi, cum sunt stresul ori dieta, și nivelul de zahăr din sânge

Un jurnal în care să notezi valorile glicemiei pe zile și pe ore, este o idee foarte bună pentru a monitoriza modul în care evoluează diabetul. Controalele medicale periodice sunt obligatorii, iar acest jurnal îi va putea prezenta medicului specialist o imagine clară a bolii, tratamentului, dar și altor factori importanți. Medicul îți poate recomanda cele mai bune momente pentru a măsura glicemia. Nu uita că situația fiecărui pacient este diferită, așa că este important să decizi asupra unui aranjament care te avantajează. 

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cartela PrePay vs. abonament: avantaje si dezavantaje

7 modele noi de snowmobile pentru iubitorii de sporturi de iarnă