Știai că aproximativ 35% dintre români suferă de insomnii care le afectează atât viața personală, cât și cea profesională? Somnul joacă un rol important în dezvoltarea creierului și în menținerea sănătății și orice tulburare de somn care apare aduce și un dezechilibru la nivelul organismului. Informațiile de mai jos te vor ajuta să gestionezi mult mai bine insomniile, dar și alte tulburări de somn, înainte de a-ți afecta calitatea vieții.
Cele mai frecvente tulburări de somn
Insomnia este cea mai comună tulburare de somn cu care te poți confrunta și are la bază de cele mai multe ori o cauză emoțională – situațiile tensionate, stresul prelungit sau traumele (cum ar fi un deces în familie) pot provoca aceste insomnii. Din fericire, insomnia este o tulburare pe care o poți gestiona ușor prin implementarea unor obiceiuri și rutine care favorizează apariția somnului.
Din categoria tulburărilor de somn care nu pot fi controlate face parte narcolepsia, cunoscută și sub numele de ”boala somnului”. Persoanele care suferă de narcolepsie se confruntă cu o stare accentuată de somnolență pe timpul zilei. Multe dintre ele ajung chiar să adoarmă în mijlocul unor activități. Nu există pentru narcolepsie tratament standard, ci mai degrabă unul personalizat pe simptomele experimentate. O altă tulburare de somn complexă este paralizia în somn – studiile au ajuns la concluzia că această stare de paralizie este dovada clară a insomniilor sau a unui somn agitat. În timpul unui episod de paralizie, persoana este conștientă, însă nu se poate mișca sau vorbi.
Ce poți face pentru a gestiona insomniile și alte tulburări de somn?
Cele mai citite articole
Dacă te confrunți prea des cu insomnii și alte probleme, cum ar fi paralizie in somn, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să verifici dacă ai un mediu potrivit de somn. Ai fi surprins să afli cât de multe persoane suferă de insomnii din cauza unei saltele nepotrivite. La fel de importantă este și perna pe care dormi sau lenjeria de pat – o lenjerie de pat dintr-un material sintetic nu lasă pielea să respire, iar acest lucru poate duce la treziri nocturne frecvente.
Un alt lucru pe care îl poți faci este să evaluezi obiceiurile pe care le ai și să le elimini pe cele nesănătoase. Bei cafea după-amiaza? Stai cu ochii în telefon până târziu în noapte? Obișnuiești să dormi cu o temperatură prea mare în dormitor? Toate aceste lucru îți pot afecta calitatea somnului. Iată ce poți face în schimb:
- Bea un ceai de tei înainte de culcare (recunoscut pentru efectele sale asupra somnului),
- Lasă telefonul deoparte și citește o carte,
- Fă o baie relaxantă înainte de somn,
- Dormi cu o temperatură de maxim 22 grade Celsius și în întuneric deplin.
Aplică aceste sfaturi și vei vedea că în scurt timp insomniile vor rămâne doar o amintire urâtă!