Unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia ta este oul, însă nu consumat oricum, ci fiert.
Oul fiert este o adevărătă oază de sănătate, spun nutriţioniştii care recomandă consumului lui de mai multe ori pe săptămână. Îl poţi consuma ca atare, adăuga în salate sau îl poţi combina cu diverse alte legume.
Oul poate face parte din toppingul pentru pizza, se potriveşte la micul dejun, cu pâine prăjită, la prânz într-un sandviş rapid şi consistent sau seara cu felii de castravete, morcov şi puţin suc de lămâie. În plus, îl poţi savura şi simplu cu sare, piper şi puţină boia de ardei dulce, relatează exquis.ro.
Citește și: Studiu: Stenturile și operațiile de bypass oferă beneficii limitate pentru bolnavii de inimă
Fiecare ou fiert îţi furnizează multe vitamine şi minerale şi are aproximativ 50g.
Iată ce conţine:
– 77 de calorii;
– 0,6g de carbohidraţi;
– 5,3g de grăsimi totale;
– 2g de grăsimi mononesaturate;
– 1,6g de grăsimi saturate;
Cele mai citite articole
– 212mg de colesterol;
– 6,3g de proteine;
– 6% din necesarul zilnic de vitamina A;
– 15% din necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavină);
– 9% din necesarul zilnic de vitamina B12;
– 7% din necesarul zilnic de vitamina B5 (acid pantotenic);
– 9% din necesarul zilnic de fosfor;
– 27% din necesarul zilnic de colină;
– 22% din necesarul zilnic de seleniu.
Ouăle fierte conţin o gamă variată de aminoacizi, ceea ce înseamnă că sunt o sursă de proteine complete. În componenţa lor se regăsesc şi calciu, vitamina D şi zinc. Majoritatea nutrienţilor sunt conţinuţi în gălbenuş, în timp ce albuşul are proteine în mod special, mai scrie sursa citată.
Proteinele sunt esenţiale pentru susţinerea masei musculare, fortificarea oaselor şi producerea hormonilor şi enzimelor digestive în cantităţile optime. Un ou fiert este una dintre cele mai utile surse de proteine.
Citeste mai mult pe aici