in

Peleții de lemn, cel mai bun combustibil ecologic actual

Auzim tot mai des vorbindu-se peleți de lemn, un biocombustibil ecologic realizat din materiale vegetale zdrobite și uscate fără aditivi chimici presațe până la presiuni foarte ridicate. Materiile prime utilizate în producerea de peleți ieftini sunt deșeurile de lemn.

Peleții, o sursă de încălzire valoroasă

Peleții sunt bucățele cilindrice de deșeuri naturale cu un diametru de până la 2,5 cm. Această formă este una care favorizează alimentarea surselor de încălzire mult mai ușor și permite să fie folosiți peleții inclusiv prin metode automatizate. Având în vedere acest avantaj particular dat de forma cilindrică, trebuie spus că peleții au devenit deja principalul combustibil presat european.

Producția de peleți de lemn se realizează folosind diferite deșeuri provenite din prelucrarea lemnului, inclusiv rumeguș, părți mici de lemn provenite de la copaci, ramuri, de la fabricarea anumitor tipuri materiale.

Densitatea peleților formați în urma exercitării asupra lor a unei presiuni mari care poate să atingă chiar și 1,2 tone pe metru, conținutul de umiditate al peleților de lemn nu trece de 10 – 12%, mult mai redus în comparație cu lemnul clasic obișnuit folosit la încălzire, unde nivelul de umiditate este de multe ori chiar și de peste jumătate din greutatea sa.

Peleții reprezintă o sursă concentrată de energie, valoarea lor calorică fiind de până la șapte ori mai ridicată decât valoarea calorică a altor materii prime cu același volum și este egală cu valoarea calorică a cărbunelui de calitate.

Peleții sunt produși fără utilizarea de aditivi chimici și adezivi. Ei se formează datorită unei substanțe naturale – lignina.

În timpul expunerii termice lignina se înmoaie și lipește în mod fiabil particulele presate, ceea ce conduce la formarea granulelor rezistente.

Produsele de calitate au o structură puternică, nu se sfărâmă, nu au fisuri longitudinale, au suprafața lucioasă, netedă, un miros natural plăcut, iar când sunt arse nu se formează fum negru sau funingine.

Calitatea produsului se poate verifica printr-un test simplu: dacă se aruncă niște peleți în apă, granulele de înaltă calitate se vor transforma într-o masă cu particule fine, umedă și se vor așeza în partea de jos a vasului, iar produsele inferioare calitativ, cu diverși aditivi chimici, vor pluti la suprafață.

Se mai cunosc și peleți realizați din paie, utilizați ca așternut pentru animale, precum și peleți din resturi vegetale, îndeosebi ierburi diverse uscate, considerați drept hrană valoroasă pentru anumite specii de animale. Datorită tehnologiei de producere al acestora, datorită modului în care sunt fabricați (fără aditivi) crește valoarea lor nutrițională.

Unde se pot arde peleți din lemn?

Peleții se folosesc în centrale termice cu diverse capacități, inclusiv în șeminee, sobe speciale din case, pensiuni, hoteluri.

Beneficiile folosirii peleților din lemn

Peleții au o valoare calorică ridicată care se cifrează în medie la 4,8 kw pe oră per kilogram, comparabilă așadar cu valoarea calorică a cărbunelui.

Peleții se transportă ușor și se stochează în spații relativ reduse, deoarece au o densitate mare.

Se pot transporta eficient pe distanțe lungi cu orice tip de camion.

Volumul ocupat de peleți este de cinci ori mai mic decât al așchiilor de lemn și egal cu volumul cărbunelui.

Peleții sunt activ biologic, nu putrezesc și nu își pierd proprietățile calorice tocmai datorită caracterului lor foarte compact și al lipsei unui grad mare de umiditate din compoziția lor.

Faptul că au o dimensiune standard și o stabilitate a proprietăților intrinseci fac posibilă distribuirea automată a lor în diverse surse de încălzire.

Siguranța folosirii peleților de lemn este mai presus de orice îndoială. Cu o umiditate de 10 – 12% și un nivelul de praf sub 1%, peleții nu se aprind și nu explodează.

Este, de asemenea, un combustibil eco friendly. Utilizarea peleților ajută la reducerea poluării mediului înconjurător, fapt recunoscut atât la nivel național, cât și internațional.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Incepi un proiect nou sau o lucrare in constructii? Angajeaza un coordonator SSM!

Ce haine pui în bagajul pentru un city break de iarnă?