Rupturile de ligament sunt frecvent întâlnite la persoanele care practică sporturi de performanță. Cele mai solicitate articulații sunt genunchiul și gleznele. Sportivii începători sunt mai expuși și cei care practica anumite sporturi care suprasolicită aceste zone ale corpului: baschet, volei, sărituri, gimnastică, tenis de câmp, etc.
Din fericire, tehnologia medicală și experiența îndelungată a medicilor reușesc foarte bine să rezolve o astfel de problemă de sănătate în zilele noastre și la noi în țară.
Nu doar sportivii pot suferi rupturi de ligamente. Persoanele supraponderale sau persoanele care nu au o viață activă, se pot confrunta cu astfel de probleme, de asemenea.
Tratamentul chirurgical
Există două modalități de a trata rupturile de ligamente. În cazurile mai puțin grave, se poate recurge la un tratament conservator, spre exemplu. În cazurile complicate, însă, va fi nevoie de o intervenție chirurgicală, pentru a înlocui sau sutura ligamentul respectiv, rupt.
Nu trebuie să vă îngrijoreze foarte mult o astfel de intervenție. Spre exemplu, o operatie ruptura de ligament incrucisat (LIA) nu va dura mai mult de o oră, dacă nu este vorba despre un caz foarte complicat. Din punctul de vedere al recuperării, aceasta necesită mai mult timp, însă. În medie, durata de recuperare este de aproximativ 6 luni.
Această intervenție chirurgicală se numește ligamentoplastie. Ea se realizează doar artroscopic, atunci când starea de sănătate a genunchiului nu poate fi recuperată altfel.
De ce este important să se intervină în timp util?
Dacă nu se intervine în timp util, la nivelul genunchiului poate apare o formă accentuată de artroză. Acest lucru este începutul sfârșitului unui mod de funcționare normal al genunchiului.
În cazul sportivilor, riscul de apariție al artrozei trebuie îndepărtat imediat. Fără o recuperare optimă a articulației genunchiului, nu vei mai putea practica la nivel de performanță, nici un fel sport.
Mai trebuie să reții și următorul lucru, dacă te vei afla într-o astfel de situație: rezultatul unei astfel de intervenții chirurgicale realizată la o clinica de ortopedie va fi pozitiv doar dacă pacientul va face recuperare intensă cel puțin 6 luni de zile, zi de zi.
Despre intervenția medicală
Dacă te gândești că o astfel de problemă medicală se va rezolva doar printr-o sutură simplă, te afli pe un drum greșit. În componența oricărui ligament există o multitudine de fibre de colagen. Acestea, după momentul ruperii, se vor retrage și se vor fibroza. De aceea, recuperarea medicală constă în înlocuirea cu un alt ligament luat dintr-o zonă apropiată. Procedeul în sine se numește auto grefare.
Există și posibilitatea de a apela la ajutorul ligamentelor sintetice, de asemenea.
Dacă este acceptata de comun acord metoda autogrefei, aceasta va fi recoltată din tendonul rotulian sau din tendonul ischiogambierilor, dacă este vorba despre o ruptură de ligament de la nivelul genunchiului sau în alte regiuni ale corpului unde se pretează o astfel de auto grefă.
Complicații
Chiar dacă nu este vorba despre o intervenție chirurgicală foarte laborioasă, pot apare în anumite situații și complicații, precum: edem post operator, redoare articulară, infecții neprevăzute, ruptura grefei, tromboză venoasă profundă, etc.
Trebuie să urmezi întocmai recomandările medicului și să colaborezi foarte bine cu medicul care se va ocupa de recuperarea postoperatorie, în mod cert.