Procesul de amenajare a unui spațiu atât de important ca și livingul poate să pară anevoios, însă crearea unei camere perfecte atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional, poate să fie mai simplă decât crezi. Venim în ajutorul tău cu câțiva pași simpli pe care să îi ai în vedere înainte de a demara procesul de amenajare.
1. Măsoară spațiul pe care vrei să îl amenajezi
Înainte de a lua decizii majore în decorarea sufrageriei, este bine să cunoști cu exactitate dimensiunea spațiului pe care vrei să îl transformi. Măsurătorile clare te vor ajută să planifici spațiul mai eficient, indiferent dacă este vorba despre alegerea covorului, a mobilei, a draperiilor, sau a elementelor de decor.
2. Planificarea spațiului și a bugetului
Care este motivul pentru care amenajezi acest spațiu, cu ce scop va fi folosit și care este bugetul alocat în acest proces? Acestea sunt doar câteva întrebări importante pe care să ți le pui înainte de a planifica amenajarea livingului tău. Poate să fie destul de copleșitor să planifici un asemenea proiect când nu ai experiența necesară în amenajări, iar în acest caz poți chiar să apelezi la expertiza unui designer de interior. Acesta te va ajuta să îti amenajezi livingul la A la Z, pornind de la moodboard-uri și randări și ajungând în final la soluții practice. În plus, acesta se va asigura că asteptările tale se încadreaza în bugetul de care dispui.
3. Estetica
Cele mai citite articole
Nu este nevoie să alegi un singur still de amenajare, poti opta pentru mai multe idei amenajare living, dar este important să stabilești o schemă de design generală. Inspiră-te din diverse surse și crează un board unde să îți strângi ideile. Ulterior va fi mult mai ușor să alegi culorile principale ale camerei, să îți alegi mobilierul, să observi dacă poți să combini diverse piese de mobilier și chiar dacă modelul covorului se potrivește cu întregul ansamblu. Toate aceste lucruri sunt foarte importante pentru pentru un aspect echilibrat al camerei.
4. Achiziția mobilierului
Pentru că mobilierul poate să fie destul de scump, ar fi ideal să poți să împărți achizițiile pe o perioadă de timp îndelungată. Dacă nu știi sigur ce să cumperi mai întâi, optează pentru piesele de mobilier de dimensiuni mari sau cele care ocupă cel mai mare spațiu, cum ar fi canapeaua, biblioteca sau masa și să construiești restul designului de acolo. O bună parte din atenția și bugetul tău ar trebui să se concentreze pe o canapea de calitate, acest lucru reprezentând de fapt o investiție pe termen lung! Petrecem mult timp în sufrageriile noastre, de regulă, și majoritatea timpului stăm pe canapea – asigura-te că această este foarte confortabilă și dintr-un material foarte durabil. După achiziția unei canapele, restul amenajării se va putea planifica în jurul acesteia.
5. Decorarea pereților
Pereții living-ului nu ar trebui neglijați și aici nu vorbim doar de culoarea și textura acestora. Pereții sunt o excelentă oportunitate de a adauga personalitate camerei. Adaugă rafturi cu cărți, piese de artă, fie una de dimensiuni mari sau un perete tip galerie. De asemenea o oglindă poate să creeze iluzia unui spațiu mai mare și poate să creeze mai multă lumina prin reflexia soarelui în aceasta.
Într-un final, nu uita de plante! Acestea leagă elementele de decor, indiferent de stilul ales. Plantele verzi adaugă viață și prospețime oricărei camere, o adiție minunată în ambianță pentru care nu e nevoie să spargi pușculița.