Despre shaorma
Sursa Foto: Pixabay
- La origine, șaorma era un preparat din carne de miel sau oaie
- Șaorma reprezintă una dintre cele mai populare delicii orientale
- Sosurile contribuie la aprofundarea gustului șaormei
Șaorma, un deliciu specific gastronomiei Orientului Mijlociu, constă în felii de carne tăiate subțiri, dispuse și prăjite vertical pe un proțap, care se învârte încet.
Carnea este un element foarte important în gastronomia turcească. La origine, acest fel de mâncare era realizat din carne de miel sau oaie, dar astăzi poate fi realizată și din carne de pui, porc, curcan, vită.
Șaorma poate fi servită la farfurie, dar și ca sandwich sau în lipie.
Toping-urile includ: pastă de susan (tahini), hummus, napi murați sau amba (condiment din mango murat) și sosuri cu oțet și nucșoară sau scorțișoară.
Șaorma de pui este servită, de obicei, cu maioneză cu usturoi, concentrat de rodii sau skhug (un sos picant cu chili)
Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare tip street food, șaorma se regăsește mai ales în Egipt sau în țările Levantului, Peninsula Arabică, țările balcane și altele.
Termenul de „șaorma” este o adaptare arabă a cuvântului turcesc „çevirme” care înseamnă „rotire” și se referă la rotiserie.
Scurt istoric
Sursa Foto: Pixabay
- Șaorma datează din timpul Imperiului Otoman;
- Șaorma a determinat apariția tacos-ului;
- Preparatul a fost reinventat
Deși prăjirea cărnii pe proțap orizontal datează din vremurile antice, tehnica prăjirii unui con de felii de carne așezate una peste alta, la grill, pe un proțap vertical și tehnica tăierii odată ce carnea se prepară, datează abia din secolul al XIX-lea din Imperiul Otoman. Rezultatul final se prezintă sub formă de doner-kebab. Atât gyrosul grecesc, cât și șaorma sunt derivate ale acestui preparat.
La începutul secolului al XX-lea, șaorma (preparat adus, în Mexic, de către imigranții libanezi) a condus la dezvoltarea preparatului mexican contemporan „tacos al pastor”.
De asemenea, tot mai multe restaurante din lume au reinterpretat acest preparat, pentru a-i mulțumi pe cei mai prențioși. Au apărut astfel: pizza șaorma, șaorme vegane, burgeri cu șaorma și multe alte delicii.
Sursa Foto: Pixabay
- La nivel internațional, ziua de 23 martie este dedicată celebrării acestui preparat delicios.
- În Europa, există o asociație a producătorilor turci de doner kebab (Association Turkish Döner Producers).
Top 5 cele mai delicioase șaormerii din București
Cele mai citite articole
Sursa Foto: Pixabay
În București, aproape la fiecare colț de stradă poți găsi o șaormerie. În paragrafele următoare vei găsi un top 5 al celor mai bune șaormerii din capitală.
Shaormeria Baneasa
Sursa Foto: Facebook.com
- Dispune de mai multe locații: Băneasa 1 (Bulevardul Aerogării nr. 5), Băneasa 2 (Strada Garlei Nr 81), Pipera (Soseaua Pipera-Tunari Nr 34) și Buftea (Soseaua Bucuresti-Targoviste 19);
- Personalul este bine pregătit și atent cu clientul;
- Carnea este bine făcută;
- Salatele sunt fresh și delicioase;
- Mâncarea se caracterizează printr-un gust deosebit;
- Este una dintre cele mai bune șaormerii non-stop din partea nordică a orașului;
- Șaorma mica 500g (15 lei), șaorma mare 600g (17 lei) și la farfurie 700g (20 lei).
4. City Kebab
Sursa Foto: Facebook.com
- Restaurantul se află pe strada Gabroveni , Centrul Vechi, București;
- Ingrediente sunt proaspete și de calitate;
- Angajați sunt prietenoși și atenți cu clienții;
- Ambianță plăcută, curată și primitoare;
- Șaormele sunt gustoase, suficient de mari și cu mai puține calorii, făcându-le potrivite și pentru cei care sunt la dietă;
- Lipiile sunt crocante;
- Sosurile sunt delicioase;
- Dispun de o zonă extinsă de livrare;
- Prețurile sunt accesibile.
Socului Kebap
Sursa Foto: Facebook.com
- Are mai multe locații: Șos. Ștefan cel Mare nr. 240, Șos. Pantelimon nr. 256B, B-dul Basarabia nr. 45A și B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 31
- Șaormele se remarcă printr-o cantitate mai mare decât cele de la alte restaurante de profil (2 persoane se pot hrăni și se pot sătura dintr-un singur meniu);
- Ingrediente sunt proaspete;
- Mâncarea este delicioasă și gătită profesional;
- Livrarea se efectuează în cel mai scurt timp;
- Programul este non-stop;
- Prețurile sunt accesibile;
- Angajații manifestă amabilitate față de clienți.
La Giovanni
Sursa Foto: Facebook.com
- Restaurantul se află pe Strada Teiul Doamnei 14, București;
- Contrar numelui, restaurantul are specific turcesc, oferind șaorme și kebab-uri;
- Șaormele sunt foarte bune și conțin carne de pui pusă la marinat;
- Prețurile sunt decente;
- Sosurile sunt delicioase și variate (cu brânză, cu măsline, cu chili sau samurai);
- Angajați sunt pregătiți și oferă o servire impecabilă;
- Șaorma mică (8lei).
Genin
Sursa Foto: Facebook.com
- Restaurantul se regăsește pe Calea Floreasca nr 19;
- Este poate cel mai bun restaurant de șaorma din București;
- Carnea este proaspătă, condimentată corect și bine făcută;
- Prețurile sunt accesibile;
- Șaorma de pui la lipie (15 lei), șaorma de pui la farfurie (20lei);
- Au ingrediente orientale (curry);
- Au o gamă largă de sosuri delicioase (tahini, curry, chilli, harissa și alte 3 tipuri de maioneză);
- Au cea mai bună organizare în ceea ce privește livrarea.
Atenție! Acest top este realizat subiectiv, dar și cu ajutorul recenziilor online. Cu siguranță, ar mai putea fi adăugate și alte restaurante care prepară șaorme sau kebaburi delicioase. Dacă nu ești de acord cu topul nostru, scrie în comentarii care sunt (din punctul tău de vedere) cele mai bune 5 șaormerii din București.
Surse:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Shawarma
- https://www.tripadvisor.com/Restaurants-g294458-zfd10936-Bucharest-Shawarma.html
- http://metropotam.ro/Unde-iesim/Cele-mai-bune-10-shaormerii-din-Bucuresti-art5755676705/
- http://www.jamrahrestaurant.com/shawarma-history/
- https://www.youtube.com/watch?v=fTFmwdRH2BU