in ,

Traditiile la nuntile din Romania

In functie de regiulea in care are loc nunta sunt intalnite o multitudine de traditii, obiceiuri si superstitii de nunta care se tin in special pentru noroc si pentru reusita drumului in doi. Altfel spus, toate aceste traditii si obiceiuri sau superstitii de nunta fac referire la bunul mers la vietii tinerilor casatoriti, la belsug si la voie buna, dar si la intelegere si la noroc. Prezenta unei formatii nunta este unul din elementele traditionale.

Nunta este al doilea mare eveniment din viata unei persoane, dupa nastere. Conform viziunii populare, nunta sau casatoria sunt intelese drept o trecere spre o noua etapa a vietii unei persoane si are rolul de a marca intrarea tinerilor in viata sociala si in randul oamenilor maturi.

Nunta la romani implica veselie si foarte mult fast iar traditiile si obiceiurile de nunta sunt nelipsite. Acestea au rolul de a amuza mirii si nuntasii. Cele mai multe obiceiuri pentur nuntile la romani sunt mostenite din generatie in generatie si unele dintre ele sunt extrem de vechi.

Pre vremuri, nuntile spectaculoase erau facute la sate pentru ca acolo chiar si in prezent, traitiile si obiceiurile se intrec in importanta si ulitele satului rasuna de voie buna si de veselie. Atmosfera este autentica prin catec, joc, chiuituri dar si prin nelipsitele practici traditionale.

Obiceiuri, traditii si superstitii inainte de o nunta

Cele mai citite articole

Fiecare nunta apare in urma unei cereri in casatorie doar ca pana cand mireasa este ceruta mirele trebuie sa o ceara de la parinti. Obiceiul acesta e numeste petit si viitorul mire trebuie sa mearga insotit de rude sau de parinti acasa la mireasa pentru a obtine aprobarea parintilor sai.

O nunta cu traditii implica respectarea mai multor practici si obiceiuri inca de cand mirele este imbracat si pana la finalul nuntii.

Traditia cere ca inainte de a ajunge acasa la nasi sau la mireasa, mirele sa fie gatit si pregatit de cavalerii sai de onoare acasa. Tot aici, mirele va fi barbierit de prietenii apropiati sau de catre unul dintre cavaleri. Obiceiul acesta simbolizeaza trecerea mirelul de la stadiul de flacau la stadiul de matur. La acest eveniment se obisnuieste angajarea unui taraf nunta care sa anime atmosfera.

Dupa ce a fost aranjat, mirele pleaca cu tot alaiul la casa nasilor. Acesta daruieste nasei florile si pune papionul nasului. Nasii trebuie sa primeasca nuntasii cu vin s mancare.

Ulterior toti pleaca la casa miresei unde nasa ajuta mireasa sa se imbrace si ii pune voalul. In tot acest timp mireasa va fi ferita de ochii mirelul si pe fundal taraful de nunta va canta melodia Ia-ti mireasa ziua buna. Acest moment este unul foarte emotionant, deci nu ramane surprins atunci cand participi la un eveniment traditional si vezi ca multi invitati, inclusiv mireasa, plang.

Toate aceste traditii sunt inca respectate in zonele rurale insa la oras au tendinta sa se piarda. Avantajul este ca cei care colaboreaza cu un taraf de nunta pot fi ajutati cu sfaturi in sensul acesta, atunci cand vor sa aiba o nunta traditionala.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cum ajuta publicarea de advertoriale SEO la promovarea afacerii?

De ce alegi un parfum sau cosmetice frantuzesti din oferta magazinului online Artezzia