in

Transmisia pe curele – ce trebuie să știi despre ea?

Timing belt and twin camshaft sprocket in engine racing car.

Transmisia pe curele are rolul de a transmite putere și turație (moment de torsiune) prin frecarea curelei de roți. Acest tip de transmisie oferă o combinație eficientă de flexibilitate, costuri reduse și întreținere ușoară. Ea se poate realiza cu trei tipuri de curele: curea lată, curea trapezoidală și curea sincronă.

Ce trebuie să știi despre tipurile de curele folosite la această transmisie?

Așa cum spuneam, la transmisia pe curele se folosesc trei tipuri de curele, fiecare cu caracteristicile ei. Curelele late sunt, de fapt, o țesătură impregnată în cauciuc și care au o rezistență mare la frecare. Avantajul lor este că au o eficiență de aproximativ 99% datorată pierderilor de îndoire mai mici. La acestea contează foarte mult alinierea corectă a roților, care prelungește durata de viață a acestora. Viteza la care aceste curele sunt eficiente este egală sau mai mare cu 15m/s. Al doilea tip de curele folosite la acest transmisii sunt curelele trapezoidale. Acestea se folosesc de obicei în aplicații industriale, au un cost redus, se instalează cu ușurință și se găsesc într-o gamă variată de dimensiuni. Ele pot fi clasice, înguste și multiple.Curelele poli-V sunt o combinație a celor mai bune caracteristici ale curelelor late cu cele trapezoidale, rezultând astfel niște curele extrem de rezistente și fiabile. Al treilea tip de curele sunt cele sincrone. Acestea acționează cu ajutorul dinților care vin introduși în niște caneluri. Astfel, la aceste curele nu avem forță de frecare, ci mai degrabă ele se aseamănă cu lanțurile. Acestea se uzează rapid dacă roțile nu sunt aliniate corespunzător.

Elemente componente ale transmisiei pe curele

Pe lângă curele, acest tip de transmisie are și alte componente cu ajutorul cărora se realizează în mod corespunzător acțiunea, precum: arborii între care se transmite mișcarea, roți de transmisie, bucse, lagăre de sprijinire a arborilor și, în unele cazuri, un dispozitiv de întindere a curelei. Materialele din care sunt realizate piesele sunt fontă, oțel, aliaje de aluminiu, materiale plastice și chiar materiale naturale cum ar fi cauciucul și piele de bovine sau țesături textile.

Avantaje și dezavantaje ale transmisiei pe curele

Ca avantaj, putem aminti faptul că acțiunea se întâmplă curat, fără a necesita lubrifiere. Are o gama largă de viteze și funcționează silențios, cu o eficiență de aproximativ 95%. Ca dezavantaj, menționăm că trebuie făcută o retensionare periodică și, odată ruptă sau deteriorată cureaua, nu se poate repara, aceasta necesitând înlocuire.

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Metode de a învăța lucruri noi pe internet

Cum te menții în formă cu ajutorul masajului, atunci când ai un loc de muncă sedentar