Transpirația nocturnă poate apărea dintr-o varietate de motive, de la anumite afecțiuni cronice, până la stări de anxietate sau unele medicamentele pe care le iei. Însă, indiferent de cauză, supraîncălzirea și transpirația din timpul nopții îți afectează calitatea somnului și capacitatea de a dormi profund.
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea fizică și mintală, așa că este important să apelezi la o serie de strategii care să te ajute să îți menții temperatura corporală normală în timpul nopții. Iată câteva ponturi și trucuri:
- reglează-ți corespunzător temperatura din dormitor!
- poartă pijamale potrivite, care să îi permită corpului să respire!
- schimbă tipul de lenjerie de pat, în funcție de anotimp!
- evită alimentele picante sau băuturile calde înainte de culcare!
- încearcă să-ți răcești picioarele înainte de somn!
- fii atent să alegi o saltea de pat care să distribuie uniform căldura!
Iată cum poți folosi aceste strategii în favoarea ta! În următorul articol îți vom da câteva sfaturi pentru a te ajuta să scapi de transpirația nocturnă, indiferent de anotimp!
1. Importanța unei saltele de pat
Chiar și când temperatura exterioară scade, este posibil să te supraîncălzești atunci când dormi. De multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că nu ai ales o saltea de calitate.
Cele mai citite articole
Primul sfat ar fi să îți schimbi salteaua, însă trebuie să fii atent să iei decizia corectă de data aceasta. Orientează-te către saltele care să conțină și un strat de spumă poliuretanică realizat prin intermediul tehnologiei Flex-Flow®. Acesta este stratul de bază, creat cu ajutorul celor mai recente tehnologii de profilare.
Această structură tridimensională îndeplinește mai multe roluri, însă unul dintre cele mai apreciate este faptul că reglează foarte bine temperatura, prin dispersarea căldurii pe întreaga suprafață a saltelei. În plus, acest strat de spumă poliuretanică îi permite saltelei să respire și îmbunătățeste fluxul de aer.
2. Cât de importantă este husa saltelei
Materialul în care este învelită o saltea memory 160×200 este esențial pentru confortul tău, atât în ceea ce privește reglarea temperaturii, cât și dacă ne gândim cât de neplăcut este ca cearșafurile să alunece pe saltea. Poți opta pentru o husă din fibre de bambus organic, un compus care îți oferă o serie de beneficii.
Cel mai important avantaj este că reglează temperatura corpului. Acest tip de husă se pliază perfect pe necesitățile organismului uman și, implicit, pe corpul tău. Astfel, reușește să creeze un confort sporit și să mențină temperatura optimă pe tot parcursul nopții. Acest proces este posibil datorită faptului că bambusul nu acționează împotriva proceselor umane naturale, ci se adaptează la fiecare organism în parte. În cazul în care există o supraîncălzire, husa din fibre de bambus organic îndepărtează căldura și umezeala de pe saltea mult mai ușor decât alte materiale. De exemplu, umiditatea este redusă cu 50% mai repede de o astfel de husă, față de una confecționată din bumbac. Așa se face că salteaua va fi perfectă în orice anotimp: vara va fi răcoroasă, iar iarna va menține temperatura optimă.
Pe lângă acest beneficiu major, o astfel de alegere este bună și dacă vrei să dormi într-un mediu hipoalergenic și care să împiedice dezvoltarea bacteriilor și acarienilor. Astfel, nu vei avea probleme nici cu pielea, mai ales dacă ai un ten sensibil.
Alte idei bune de a scăpa de transpirația nocturnă
- Topper de saltea: o altă variantă ar fi să te orientezi către un topper care să îți ofere senzația de răcire a saltelei. Însă, dacă ai o saltea veche sau deteriorată, nu merită investiția. Cel mai bine este să investești într-o saltea nouă, special concepută pentru persoanele care tind să se supraîncălzească în timp ce dorm.
- Reglarea temperaturii din dormitor: indiferent de anotimp, temperatura optimă din dormitor nu trebuie să treacă de 21 de grade Celsius, pentru a avea un somn sănătos.
- O baie fierbinte înainte de somn: o baie caldă sau un duș fierbinte te poate ajuta să te relaxezi înainte de culcare. Dar cum te ajută apa caldă să te răcorești noaptea? Ei bine, schimbările apar după ce ieși din cadă sau de la duș: în timp ce te speli cu apă fierbinte, temperatura corpului tău crește, iar când te așezi în pat, scade rapid.
- Răcirea picioarelor: dacă nu stai cu picioarele sub pilotă și dormi fără ciorapi, acest lucru îți va scădea temperatura întregului corp.
- Băuturile de dinainte de somn: dacă vei consuma băuturi alcoolice sau cafea, precum și dacă vei mânca alimente picante sau vei fuma, este posibil să te supraîncălzești în timpul nopții. Astfel, calitatea somnului tău va scădea.