O doză condensată de cunoștințe într-o formă video accesibilă îți va permite să oferi angajaților sau clienților tăi cele mai importante informații, astfel încât acestea să fie înțelese și utilizate în conformitate cu scopul lor.
Ce este un tutorial?
Videoclipurile didactice sunt o gamă largă de videoclipuri realizate folosind diverse tehnici, de la scene tradiționale, filmate cu participarea actorilor, până la animații demonstrative simple sau mai complexe. Fiecare film al cărui autor dorește să împărtășească o informație este un tutorial.
Vizionează sfaturi sportive de la un antrenor de fitness, un tutorial despre procesul de instalare a unui nou joc de consolă, un tutorial de machiaj, sfaturi de grădinărit despre transplantarea plantelor sau nenumărate videoclipuri de genul „10 sfaturi pentru afacerea ta” și în fiecare dintre acestea vei avea de-a face cu un tutorial. Toate seminariile web cu participați sau cursurile de e-learning se bazează, de asemenea, pe metoda de prezentare video sau instrucțională.
Ia în considerare care dintre numeroasele ghiduri video pe care le-ai vizionat de-a lungul vieții ți-au fost de fapt de ajutor. Probabil că nu sunt multe dintre ele, întrucât cei care le-au creat au căzut adesea în capcane și au creat video-uri care sunt: prea lungi, convenționale, folosesc un limbaj de neînțeles, conțin prea multe detalii inutile, lipsesc imaginile și scenele asortate tematic – ilustrații sau animații picturale.
Cu toate acestea, aceste greșeli pot fi evitate! Înainte de a crea propria prezentare sau de a apela la un studio de producție video, merită să răspunzi la câteva întrebări.
- Cui i se adresează video-urile tale?
- Ce ar trebui să arate?
- Unde vrei să postezi videoclipul ?
- Care sunt cele mai importante informații pe care dorești să le transmiți?
- Care ar trebui să fie forma tutorialului? (un video cu actori, animație sau o combinație a acestor tehnici)
Ce vei câștiga din aceste producții video?
Dacă ești curios de ce tot mai multe companii decid să realizeze un video instructiv pentru angajații lor, în loc să-i împovăreze cu citirea unor manuale lungi și plictisitoare de hârtie, reguli, instrumente de lucru sau procese de producție, merită să arunci o privire pe lista de avantaje care confirmă beneficiile alegerii unui tutorial video.
Tutorialele video aduc beneficii atât în ceea ce privește economia managementului timpului angajaților, cât și în domeniul marketingului video – dacă videoclipul instrucțional al companiei tale se dovedește a fi un ghid bun, utilizatorii rețelei îl vor recomanda, iar compania ta va deveni un expert care, pe lângă faptul că este un specialist, poate împărtăși cunoștințele.
Acest video îți permite să eviți pierderea timpului petrecut pentru a comunica angajaților regulile de desfășurare a anumitor activități din nou și din nou, deoarece în timpul vizionarii videoclipului, aceștia se pot opri, derula înainte sau înapoi în orice moment pentru a înțelege activitatea și a o desfășura corect. În plus, va permite angajaților tăi să învețe multe lucruri pe cont propriu, căci nu vor avea nevoie de o persoană responsabilă pentru a îndeplini o nouă sarcină de fiecare dată.