in

Un deputat PSD atrage atenția asupra nașterilor premature: România are cea mai gravă situație din UE

Un deputat PSD atrage atenția asupra nașterilor premature: România are cea mai gravă situație din UE

Deputatul PSD Cristina Dinu a declarat că România se află în cea mai gravă situație, la nivel european, privind nașterile premature, de aceea va depune un proiect, în Parlament, pentru ca 17 noimebrie să devină Ziua Copilului Prematur în România, dată la care este celebrată și la nivel mondial.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului Prematur celebrată pe data de 17 noiembrie, doresc să trag un semnal de alarmă privind situația îngrijorătoare a copilului prematur din România.(…) În contextul importanței acestei zile, vă anunț că am finalizat și voi depune la Parlament o propunere legislativă pentru instituirea Zilei de 17 noiembrie – Ziua Copilului Prematur în România. Inițiativa legislativă își propune să atragă atenția asupra importanței existenței unei activități concertate a factorilor de decizie din statul român în domeniul copiilor prematuri”, a afirmat deputatul PSD Elena Cristina Dinu, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Deputatul PSD România se plasează pe ultimul loc în clasamentul țărilor europene, în ceea ce privește fenomenul nașterilor premature, numărul copiilor prematuri înregistrați fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană.

Cele mai citite articole

Cristina Dinu a prezentat statisticile acestui fenomen și a afirmat că lipsa unei infrastructuri specializate și a unor incubatoare moderne suficiente joacă un rol crucial în dezvoltarea micuților prematuri, de cele mai multe ori.

„Statisticile arătau că din 20.000 de mii de copii născuți înainte de termen, 10.000 nu supraviețuiesc. Sunt prea mici pentru a-și putea menține temperatura corpului, ritmul cardiac sau respirațiile. O naștere prematură înseamnă începerea unei lupte contra cronometru: fiecare gram în plus este o victorie și fiecare respirație neasistată oferă speranța unui mâine mai bun – pentru copii și părinți. Decesele infantile intervin preponderent în prima lună de viață (57%). O bună parte din decese sub 1 an survin la domiciliu, iar majoritatea copiilor decedează fără asistență medicală pentru boala cauzatoare de deces. Cauzele de deces infantil cele mai frecvente sunt condițiile perinatale (34%), urmate de boli respiratorii (29%) și patologiile congenitale (cca. 25%)”, a explicat deputatul.

Deputatul PSD Cristina Dinu a spus că prevenirea prematurității și îngrijirea acestor copii reprezintă provocări pentru societatea românească, unde ratele mortalității infantile și ale nașterilor premature rămân încă foarte ridicate, chiar și în urma eforturilor depuse, iar „progresul în aceste două direcții se poate face doar în prezența unei colaborări eficiente între factorii de decizie, comunitate medicală, familie și societate civilă”.


Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Vești bune de la ministerul Sănătății: ‘Vaccinarea GRATUITĂ împotriva HPV începe în ianuarie 2020’

Dezvăluirea psihoterapeutului: Frica de GĂURI, una dintre cele mai bizare tulburări mentale