in

4 instrumente financiare în care poți să investești

Alegerea instrumentelor potrivite pentru portofoliul de investiții este o decizie crucială pentru orice investitor. Indiferent că ești la început de drum sau ai deja experiență în investițiile pe bursă, este bine să fii tot timpul la curent cu modalități de a-ți diversifica portofoliul.

Descoperă în cele ce urmează 4 instrumente financiare în care poți să investești pentru a-ți diversifica portofoliul.

  1. Acțiuni

Așa cum probabil știi, acțiunile reprezintă părți din proprietatea unei companii. Astfel, dacă alegi să investești în acțiuni, devii acționar al companiei respective și ai dreptul de a beneficia de o parte din profitul obținut, prin dividende.

O altă modalitate de a obține profit prin acțiuni este de a le tranzacționa. Acest lucru presupune achiziția acțiunilor la un anumit preț și revânzarea lor atunci când prețul crește. Spre deosebire de profitul obținut prin dividende, această opțiune necesită mai mult timp investit deoarece trebuie să te menții mereu la curent cu tendințele de creștere și scădere pentru a putea profita de oportunități.

  1. Mărfuri

Investițiile în mărfuri presupun achiziționarea de aur, petrol, argint etc, și pot fi o opțiune interesantă de diversificare a portofoliului. Aceste achiziții pot fi realizate prin intermediul unor investiții în CFD-uri sau prin intermediul ETF-urilor legate de mărfuri, însă înainte de asta, este nevoie să îți deschizi un cont de investiții. Acest pas este necesar indiferent că alegi să investesti pe bursa petrolului sau alegi să investești în alte mărfuri.

Din fericire, există diverse platforme online de tranzacționare și aplicații mobile care îți permit crearea unui cont chiar și gratuit, astfel că poți avea acces facil la mărfurile în care alegi să investești.

  1. Criptomonede

Spre deosebire de mărfuri și acțiuni, criptomonedele sunt supuse unei volatilități mai mari a pieței. Acest lucru poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj, deoarece criptomonedele oferă atât oportunități de câștig semnificative pe termen lung, cât și pierderi financiare pentru investitori.

Cele mai citite articole

Așadar, dacă ești un investitor cu un apetit ridicat pentru risc și ești dispus să pierzi capitalul investit pentru șansa de a obține un profit generos într-un timp scurt, atunci investițiile în criptomonede ar putea fi potrivite pentru tine. Dacă, în schimb, preferi o stabilitate mai mare și ești de acord cu obținerea profitului într-un timp mai lung, atunci poți să consideri investițiile în acțiuni și mărfuri.

  1. REIT-uri

REIT-urile (Real Estate Investment Trusts) sunt fonduri de investiții specializate în proprietăți imobiliare, cum ar fi centrele comerciale, apartamentele și clădirile de birouri. 

Spre deosebire de investițiile convenționale în imobiliare, REIT-uri îți oferă posibilitatea de a investi în imobiliare fără a achiziționa proprietăți imobiliare individuale. 

La fel ca în cazul acțiunilor, și prin investiția în REIT-uri poți obține profit din dividende. În general, REIT-urile distribuie veniturile din închiriere sub forma de dividende către acționari, lucru care îți poate aduce un venit suplimentar pasiv. De asemenea, REIT-urile pot crește și în valoare pe măsură ce prețurile activelor imobiliare se apreciază. În acest fel, poți beneficia de potențialul creșterii valorii activelor pe termen lung.

În ciuda acestor avantaje, trebuie să știi că nici REIT-urile nu sunt fără riscuri. Chiar dacă nu sunt la fel de volatile precum criptomonedele, prețurile REIT-urilor pot fi influențate de fluctuațiile pieței imobiliare, a ratei dobânzii și de schimbările în cererea și oferta pentru proprietăți.

În final, nu uita că alegerea instrumentelor financiare în care investești este o decizie personală care trebuie să fie ghidată de obiectivele tale, nivelul de risc pe care ești dispus să ți-l asumi și de capitalul de care dispui. Indiferent că alegi să investești în acțiuni, mărfuri, criptomonede sau REIT-uri, amintește-ți că orice decizie presupune și anumite riscuri, nu numai oportunități de câștig.

sursă foto: shutterstock.com

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cum să le ofer clienților cele mai bune servicii stomatologice

TOP 10 whisky-uri de colecție pe care merită să le încerci