in

5 sfaturi simple și naturale pentru stimularea imunității

Sistemul imunitar este cel care ne ține în viață și ne protejează în fiecare clipă împotriva microorganismelor cu care intrăm în contact. Și atunci, cum facem să îl sprijinim? În acest articol poți descoperi câteva metode simple, naturale, la îndemâna oricui, pentru stimularea imunității.

  1. Ia un supliment natural

Există pe piață produse 100% naturale, bazate pe amestecuri atent realizate din extracte din plante, vitamine și minerale, care contribuie la susținerea sistemului imunitar. Viusid pulbere este un exemplu de imunostimulator compatibil inclusiv cu alăptarea, bogat în micronutrienți  esențiali pentru protecția împotriva infecțiilor, mai ales a celor virale. 

Un supliment natural pentru imunitate poate conține:

  • Vitamina C;
  • Vitamina D;
  • Zinc;
  • Măceșe;
  • Echinacea;
  • Usturoi.

Suplimentele naturale sunt un fel de „scurtătură” către un sistem imunitar puternic. Efectul lor este potențat de elemente de dietă, sport etc.

  1. Odihnește-te suficient 

Între somn și imunitate există o legătură strânsă, afirmație susținută de studii care au demonstrat că adulții care dorm mai puțin de șase ore pe noapte sunt mult mai sensibili la răceala comună decât cei care se odihnesc suficient.

Un adult sănătos ar trebui să doarmă minim șapte ore pe noapte. Adolescenții au nevoie de opt, până la zece ore de somn, iar copiii mici pot dormi până la 14 ore din 24. 

Somnul într-o cameră perfect întunecată și mersul la culcare la aceeași oră sunt de mare ajutor pentru a te odihni suficient.

  1. Include un volum mare de vegetale în alimentație

Fructele, legumele, semințele, nucile sunt bogate în antioxidanți și substanțe nutritive, responsabile pentru lupta eficientă a organismului împotriva microorganismelor patogene. 

Cele mai citite articole

Antioxidanții combat radicalii liberi, vinovați pentru creșterea nivelului de inflamație din organism. Inflamația cronică este responsabilă pentru numeroase probleme de sănătate, inclusiv pentru bolile cardiovasculare și unele forme de cancer.

Vegetalele sunt o sursă semnificativă de fibre care hrănesc microbiomul intestinal, cu un impact major în reglarea activității sistemului imunitar. De asemenea, în fructe și legume se găsește o cantitate mare de vitamina C, un puternic antiviral.

  1. Consumă alimente fermentate și ia un probiotic

Alimentele fermentate au un conținut ridicat de probiotice, iar asupra rolului lor important în ceea ce privește sistemul imunitar, cercetătorii au căzut deja de acord. Un microbiom intestinal sănătos susține limfocitele în procesul de identificare a agenților patogeni. Ca o curiozitate, află că în urma unui studiu în care au fost implicați 126 copii, grupul care a consumat doar 70 ml de iaurt pe zi a avut cu 20% mai puține cazuri de boală decât grupul martor. 

  1. Optează pentru un stil de viață activ 

Efortul fizic intens și prelungit poate inhiba activitatea sistemului imunitar, dar exercițiul fizic regulat, de intensitate moderată, este esențial pentru o rezistență crescută în fața infecțiilor. De altfel, există studii care demonstrează că rezistența obținută prin vaccinare este mai mare la persoanele care fac sport.

Sportul este eficient, de asemenea, pentru gestionarea stresului, iar stresul prelungit este vinovat pentru o stare de inflamație cronică a organismului și pentru o serie de dezechilibre în ceea ce privește funcția imunitară.

Exercițiul fizic moderat presupune desfășurarea unor activități ca mersul pe jos în pas vioi, pedalatul pe bicicletă, alergarea ușoară, înotul sau drumețiile în teren variat. Un adult sănătos ar trebui să desfășoare minim 150 minute de exercițiu fizic de intensitate moderată pe săptămână. 

Chiar dacă sistemul imunitar al copiilor se află în plin proces de maturizare și educare, aceleași soluții sunt eficiente și în cazul celor mici. În plus, beneficiile unei alimentații echilibrate sau ale educației pentru o viață activă îi vor însoți pe întreaga durată a vieții. 

Imunitatea organismului este un subiect delicat, balanța între imunosupresie și declanșarea bolilor autoimune fiind foarte instabilă. De aceea, stimularea rezistenței la infecții e de preferat să se realizeze, pe cât posibil, prin remedii naturale, blânde, care influențează în bine starea întregului organism. 

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Motive pentru care ne place video chat-ul Omegle și serviciile alternative

Cel mai vizionat Seriale Turcesti in 2022