in

8 materiale pentru construirea aleilor de grădină

Vrei să construiești alei în grădina ta pentru mai multă accesibilitate, o îngrijire facilă a plantelor și un aspect mai plăcut? Va trebui să alegi cu atenție materialul, luând în considerare atât factorul estetic, cât și dificultatea de întreținere și restricțiile de utilizare. Vorbim în acest articol despre cele mai populare materiale utilizate pentru realizarea unor poteci decorative și funcționale, astfel încât să poți lua o decizie informată. 

Pietriș

Durabil și ușor de răspândit pe alei, pietrișul este o alegere potrivită în grădinile rustice, mediteraneene sau tradiționale. Poate fi combinat cu plăci de pavaj sau cu scânduri din lemn, iar marginile potecilor pot fi amenajate cu flori. Pentru a evita creșterea buruienilor prin pietriș, este necesară aplicarea unei plase speciale. 

Lemn

Aleile placate cu felii sau traverse din lemn înfrumusețează grădina și îi dau un aspect primitor și autentic. Fie că alegi să combini elemente de diferite dimensiuni pentru un aspect eclectic sau că optezi pentru o înfățișare mai ordonată, este foarte important să te asiguri că lemnul este tratat corespunzător pentru a rezista la razele UV și intemperii. De asemenea, poate fi necesară întreținerea regulată a aleilor din lemn expuse la umiditate și alte condiții de mediu, pentru a preveni deteriorarea și deformarea. 

Cărămidă

Cărămida este durabilă, ușor de instalat și disponibilă într-o varietate de culori și dimensiuni. Se poate monta atât direct pe pământ, cât și pe beton. Poate fi necesară impermeabilizarea acesteia cu ajutorul unui lac de protecție, pentru a rezista mai bine temperaturilor extreme. Poți opta pentru cărămizi roșii dacă vrei să completezi cu alei o grădină în stil englezesc, franțuzesc sau cottage, în timp ce unele gri sunt mai potrivite într-un design neutru și elegant.

Beton

Cele mai citite articole

Un material durabil și ușor de întreținut, betonul este o opțiune populară pentru realizarea aleilor. Conferă grădinii un aspect îngrijit și se potrivește în orice design. Îți recomandăm să cumperi ciment gri și lianți la prețuri avantajoase pe Mathaus, pentru a prepara un beton de clasă C16/20, adecvat pentru turnarea aleilor. De asemenea, dacă pentru aleile pietonale este suficient un strat de beton cu o grosime de cca 6 cm, pentru rezultate optime în cazul unor căi de acces în garaj, de exemplu, va fi necesară o grosime de 10 cm.

Pavele

Realizate tot din beton, pavelele oferă în plus avantajul unui aspect mai elegant. Sunt disponibile într-o varietate de forme, nuanțe și finisaje, ceea ce îți oferă nenumărate variante de design. Se montează ușor și au o rezistență bună la razele UV și ciclurile îngheț-dezgheț.

Scoarță ornamentală

Acesta este un material natural cu un impact vizual deosebit, dar ia în considerare faptul că are o durabilitate mai redusă decât a celorlalte materiale pentru alei. În plus, scoarța decorativă este mai potrivită pentru potecile de dimensiuni mici, pe care nu vei deplasa diverse utilaje de grădina, precum mașina de tuns iarba. Necesită umplerea sau înlocuirea periodică pentru a menține aspectul îngrijit. De asemenea, poate fi mai dificil de curățat și poate atrage insecte și rozătoare.

Piatră naturală

Cu lespezi de piatră naturală ai posibilitatea să amenajezi alei pline de farmec în grădina ta. În plus, acestea sunt rezistente și se  montează direct pe sol, în configurația dorită, sau se fixează cu beton hidroizolat. Poți umple spațiile dintre pietre cu nisip, scoarță decorativă sau pietriș. 

Gresie pentru exterior

Plăcile de gresie de exterior se întrețin ușor, iar dacă se montează corect, utilizând chit rezistent la apă, vor rezista bine în timp. Sunt antiderapante indiferent de factorii de mediu. Un alt avantaj al acestui material este diversitatea modelelor disponibile, precum și opțiunea unor plăci care imită lemnul, ardezia, betonul sau alte suprafețe. 


Ai aflat acum principalele caracteristici ale celor mai frecvent utilizate materiale pentru construirea aleilor. Alege-l pe cel care se potrivește nevoilor tale și transformă-ți grădina într-un spațiu funcțional și estetic.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

De ce să porți rochii albe?

8 Sfaturi pentru achiziția de pantofi din piele naturală