Ligamentele sunt structuri care mențin legătura dintre oasele unei articulații. Acestea sunt alcătuite din țesut conjunctiv. Rolul lor este de a asigura stabilitatea articulației și de a permite mobilizarea acesteia. Însă, ligamentele sunt vulnerabile la mișcări bruște, lovituri sau căzături.
Întinderea reprezintă un traumatism cauzat de exercitarea unei forțe foarte mari la nivelul ligamentului. În funcție de puterea forței aplicate, leziunea poate fi de mai multe tipuri:
- întindere;
- ruptură parțială;
- ruptură totală.
Simptomele întinderii de ligament
Întinderea ligamentelor articulației genunchiului nu este lipsită de simptome. Astfel, dacă te vei confrunta cu o întindere ligamentară, vei prezenta următoarele manifestări:
- durere- inițial, aceasta are o intensitate scăzută, ulterior intensificându-se.
- echimoze (vânătăi);
- tumefacție (umflătură).
În timp, o intindere ligament genunchi, netratată, se complică, ducând la pierderea stabilității articulare. Suplimentar, vei realiza cu dificultate mișcări ce nu îți puneau probleme înainte de a prezenta această leziune a ligamentului.
Este important ca de la primele simptome să te adresezi unui medic ortoped. Acesta va realiza un examen clinic și îți va recomanda investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului. Astfel, medicul va putea să elaboreze un plan terapeutic adecvat nevoilor tale.
Tratamentul unei întinderi de ligament
De cele mai multe ori, întinderea ligamentară beneficiază de un tratament conservator. Intervențiile chirurgicale sunt rezervate pentru următoarele situații:
- tratamentul conservator nu a adus beneficii;
- întinderea ligamentară s-a agravat;
- leziunea ligamentară împiedică efectuarea mișcărilor articulare fiziologic normale;
- este prezentă ruptura ligamentară severă.
Repausul
Repausul se referă la evitarea activităților fizice solicitante. În cazuri grave, este indicat repausul total, adică interzicerea oricărei activități. În primele zile, repausul se asociază cu:
- ridicarea membrului afectat într-un plan superior inimii;
- aplicarea compreselor cu gheață;
- administrarea sau aplicarea locală a antiinflamatoarelor nesteroidiene.
Este important de menționat că aplicarea compreselor cu gheață nu trebuie să depășească 20 de minute. După această perioadă se ia o pauză de aproximativ o oră, ulterior putându-se relua aplicarea compreselor reci. Acest proces se poate repeta de până la 8 ori pe zi.
Repausul permite o refacere mai rapidă a ligamentului afectat, dar prezintă și alte avantaje, precum:
- ameliorarea durerii;
- reducerea edemului;
- scăderea inflamației.
Recuperarea
În cadrul recuperării se urmărește redarea funcției articulației genunchiului. Acest proces se desfășoară pe o perioadă lungă de timp. Recuperarea are la bază efectuarea unor exerciții de kinetoterapie.
Este important ca exercițiile să fie efectuate sub coordonarea unui kinetoterapeut cu experiență și sub îndrumarea medicului ortoped. Însă, aceste exerciții au efectul urmărit doar după ce episodul inflamator este depășit și dacă sunt realizate corect.
În urma unei recuperări eficiente, te poți bucura de:
- stabilitate articulară;
- flexibilitate în mișcare;
- forță musculară;
- abilitatea de a efectua cu ușurință majoritatea mișcărilor specifice articulației genunchiului.
Astfel, la finalizarea unui program de recuperare, poți să reiei activitatea fizică pe care o desfășurai anterior, inclusiv activitățile sportive. Evoluția fiecărui pacient este, însă, diferită în funcție de gravitatea leziunii și complianța la tratament. Pentru a afla care este momentul optim pentru a te reîntoarce la activități fizice solicitante, întreabă medicul ortoped.
Întinderea ligamentelor de la genunchi este frecventă. Ca urmare, este util să cunoști semnele acesteia. Însă, consultul unui medic ortoped rămâne esențial pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului adecvat.