in ,

Tot ce trebuie să știi despre Cidru

Cidrul de mere este una dintre cele mai vechi băuturi naturale produse de om, iar părintele medicinei, Hipocrate, îl considera un veritabil antibiotic.

Cu un conţinut redus de alcool (între 3 – 8%), cidrul se obține prin fermentarea fructelor, în special a merelor. Cu un gust fresh şi răcoritor ce aminteşte de vinul spumant, cidrul are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului, fiind recomandat mai ales în cazul problemelor digestive.

Istoria cidrului

Cidrul este recunoscut ca fiind una dintre cele mai vechi băuturi din lume, la fel ca și vinul. Istoricii sunt de părere că cidrul a fost produs încă din anul 1.500 î.Hr., în Mesopotamia, fiind ulterior consumat și apreciat de către romani şi greci.

În nordul Franței, în regiunile Bretania și Normandia, viile nu aveau parte de condițiile optime de dezvoltare, așa că, în locul vinului, locuitorii din aceste zone au început să producă cidru.

Însă cei mai mari iubitori de cidru au fost şi au rămas englezii. În Anglia medievală, cidrul a devenit un fel de monedă, iar muncitorii de la ferme erau adesea plătiți în cidru. Pentru o zi de lucru, plata era de aproximativ 2 litri de cidru, iar reputația cidrului unui fermier îl ajuta să atragă muncitori mai buni. Ulterior, tehnica de fermentare a merelor a fost perfecționată în sudul Angliei.

În secolul al XIV-lea, copiii erau botezați în cidru, pentru că era considerat mai igienic decât apa. Conţinutul redus de alcool, precum şi faptul că generează un mediu inospitalier pentru bacterii, au transformat cidrul într-o băutură populară ce putea fi consumată de toată lumea, inclusiv de copii.

Tipuri de cidru

Există mai multe feluri de cidru, atât în funcție de țara de proveniență, cât și de ingrediente. Aşadar, în funcție de țara în care este produs, avem:

  • Cidrul franțuzesc este cel mai popular, are un volum de alcool de circa 5%, este sec, dulceața provine doar din mere, iar acidul din fermentația naturală. Se folosește în general un singur soi de măr ce poartă denumirea specifică de mere pentru cidru.
  • Cidrul englezesc este foarte răspândit, este 100% natural, fără adaos de zahăr și carbonatat natural. În Marea Britanie se produce un tip de cidru denumit scrumpy – cel nefiltrat, fără adaos de apă sau zahăr și cu un volum de alcool ce ajunge și până la 12%.
  • Cidrul australian are un gust aromat și note florale, fiind produs din mere Granny Smith sau Golden și carbonatat artificial.

În funcție de fructele din care este obținut, cidrul poate fi:

  • Cidru de mere
  • Cidru de pere
  • Cidru de gutui

În ultimii ani, au apărut diverse tipuri de cidru cu arome de soc, de fructe de pădure, fructe tropicale, ​coacăze, cătină, caise, vişine, zmeură, caise, piersici sau smochine.

Beneficiile cidrului asupra sănătății

Cidrul preia majoritatea vitaminelor din fructul din care este obținut, contribuind la menţinerea unei sănătăți optime. Cu un conținut bogat de antioxidanți, cidrul ajută la menținerea unui organism sănătos și joacă un rol esențial în prevenirea dezvoltării tumorilor și a bolilor cardiovasculare.

Consumat cu moderaţie, cidrul de mere poate reduce riscul cancerului de tract digestiv, previne dezvoltarea astmului şi a bolilor pulmonare. Cidrul amestecat cu miere este un bun antitusiv. Contribuie totodată la menţinerea echilibrului de minerale şi de vitamine, deoarece cidrul este bogat în magneziu, siliciu, fier, potasiu, calciu, acid malic şi vitaminele A, B, C, PP, K. Cidrul poate fi consumat în cure, bine dozat, de către persoanele anorexice, cu viroze, litiază urinară sau alergii. Un consum de 50 ml de cidru, de trei ori pe zi, combate carenţa de vitamine şi de minerale, frecventă la orice vârstă. Totodată, această băutură slab alcoolizată şi revigorantă este recomandată de nutriţionişti ca măsură profilactică în cancer.

Cidrul a fost promovat şi ca remediu în probleme de artrită. Diluat cu apă în părţi egale, se foloseşte şi în cosmetică, fiind un excelent tonic pentru faţă. Pentru tratarea mătreţii şi restabilirea PH-ului normal al scalpului, specialiştii recomandă aplicarea unui amestec de 50/50 apă şi oţet din cidru de mere, care trebuie lăsat să se usuce pe păr. De asemenea, băile cu cidru de mere ameliorează efectele arsurilor cauzate de soare.

Cidrul de mere este util și în curele de slăbire, deoarece ajută la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge, fapt ce oferă senzația de sațietate și previne pofta de dulciuri. Este în același timp și un aliat în ceea ce privește sănătatea tenului. Cidrul de mere ajută la tratarea acneei, iar curățarea tenului cu un tampon îmbibat în această băutură îndepărtează celulele moarte și impuritățile. În același timp, cidrul acționează asupra părului precum un balsam natural, ajutându-l să-și păstreze suplețea și frumusețea (se recomandă clătirea părului cu cidru de mere o dată pe săptămână).

Cidrul este considerat un remediu valoros şi pentru afecţiuni precum anorexia, virozele, litiază urinară şi pentru alergii.

Consumul de cidru în România

Cele mai citite articole

Chiar dacă are o tradiţie de sute de ani în ţări precum Marea Britanie sau Franţa, la începutul anului 2015, cidrul era o băutură greu de găsit şi destul de puţin cunoscută de către consumatorii din România. Abia odată cu lansarea brandului Strongbow, în aprilie 2015, s-au pus bazele acestei categorii şi pe piaţa românească.

Strongbow ​este cel mai bine vândut brand de cidru la nivel mondial şi a fost achiziţionat de către ​Heineken​. ​Grupul olandez a decis să crească prezenţa Strongbow la nivel global, printr-o strategie de lansare pe noi pieţe, cidrul fiind una dintre categoriile de băuturi alcoolice cu cele mai spectaculoase creşteri pe plan mondial.

Astfel, cidrul a ajuns să genereze vânzări de peste zece milioane de litri în 2016, în România, la doar un an de la lansare, în special prin atragerea segmentului tânăr şi feminin, reprezentând o alternativă sănătoasă la consumul de bere, mai ales în sezonul estival.

Branduri de cidru din România

Piaţa de cidru a cunoscut cea mai rapidă evoluţie în domeniul băuturilor slab alcoolizate din România. Cel mai cunoscut şi bine vândut brand de cidru din România este ​Strongbow​, urmat în clasament de Somersby. De altfel, majoritatea brandurilor producătoare de bere au pariat pe piaţa cidrului şi nu au dat greş. ​Ursus Breweries ​are un brand de cidru în portofoliu, în timp ce brandul Kingswood, care este realizat în Cehia, a ajuns unul dintre cele mai apreciate branduri de cidru din România.

Cidru Mândru​, marcă înregistrată ​Strongbow​, este produs în România din mere dulci românești și ingrediente naturale, având un conţinut de 4,5% alcool.

Cum se prepară cidrul de casă

Pentru a te bucura de beneficiile unui cidru 100% natural, îţi oferim ​cea mai simplă rețetă de cidru de mere.

Ingrediente:

  • 5 kg de mere coapte
  • 500 – 600 de grame de zahăr
  • sucul obţinut după ce ai stors o lămâie

Mod de preparare:

Merele se curăță de cotor și de porțiunile lovite, iar apoi se taie în bucățele mici. Într-un recipient cu apă rece se adaugă sucul de lămâie și apoi se clătesc bine merele (sucul de lămâie combate oxidarea fructelor, in special a fructelor exotice).

Merele se dau prin blender și piureul obținut se pune într-un recipient de sticlă încăpător, preferabil o damigeană. La fiecare kilogram de piure obținut se adaugă 150-200 de grame de zahăr, apoi se acoperă damigeana cu un dop special pentru fermentație – ce are un furtun introdus în sticlă, capătul celălalt trebuie introdus într-un recipient cu apă. Se lasă la fermentat și după aproximativ o săptămână se mută într-un alt recipient, cu grijă, pentru a nu muta și drojdia rămasă la baza vasului. Se mai lasă 2-4 săptămâni pentru a se limpezi și apoi se pune în sticle.

Cum se păstrează cidrul de casă

După ce ai pus cidrul în sticle, băutura trebuie ținută la o temperatură scăzută, în jur de 10 grade. Poate fi păstrat în frigider, dar şi în pivniță, în beci sau într-o cameră răcoroasă.

Oțetul din cidru de mere și beneficiile sale

Oţetul din cidru de mere începe să capete din ce în ce mai multă popularitate, datorită numeroaselor beneficii asupra sănătaţii, confirmate de studiile de specialitate. Oţetul din cidru de mere este, de fapt, cidru de mere lăsat la fermentat, proces în urma căruia zaharurile sunt transformate în alcool. Apoi, este supus unui nou proces de fermentare, în care alcoolul este transformat în acid acetic.

Dacă decizi să foloseşti oţet din cidru de mere cu regularitate, pentru uz intern, ideal este să nu îl consumi de sine stătător, deoarece poate ataca smalţul dinţilor şi poate deteriora esofagul. De preferat este să îl consumi diluat, în cadrul diverselor preparate culinare. Poţi folosi oţet din cidru de mere ca dressing pentru salate, amestecat cu seminţe de in sau cu miere.

Oţetul din cidru de mere poate fi de ajutor în curele de slăbire, pentru că stabilizează nivelul glicemiei, controlând apetitul. Maxim două linguriţe de oţet din cidru de mere înainte de masă sunt suficiente pentru a se instala mai devreme senzaţia de saţietate.

Pentru uz intern, consumul zilnic de maxim 2 lingurițe de oțet din cidru de mere poate ajuta în următoarele afecțiuni:

  • pierderea în greutate (adaugă 2 linguriţe de oţet din cidru de mere la 500 ml apă şi consumă acest amestec pe parcursul zilei)
  • detoxifierea organismului
  • reducerea nivelului de colesterol, prin creşterea producţiei biliare
  • inducerea senzaţiei de saţietate, inhibând apetitul
  • controlul diabetului
  • reducerea presiunii arteriale, scăderea tensiunii (oţetul din cidru de mere creşte producţia de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge)
  • tratarea cancerului (acizii din oţetul din cidru de mere au proprietăţi anti-canceroase şi anti-tumorale)
  • tratarea sughiţului
  • vindecarea gâtului iritat şi a simptomelor de răceală şi gripă, datorită proprietăţilor antibacteriene şi antivirale
  • prevenirea indigestiei, arsurilor la stomac şi a constipaţiei (calmează tractul gastro-intestinal, previne crampele, balonarea şi gazele)
  • tratarea congestiei nazale, reducerea diferiţilor alergeni
  • energizarea organismului şi susţinerea unei stări de bine, acţionând ca un calmant şi antidepresiv natural
  • tratarea crampelor
  • tratarea halenei
  • albirea dinţilor (după periaj, foloseşte oţet din cidru de mere diluat cu apă pentru a clăti gura)

Pentru uz extern, oțetul din cidru de mere poate fi folosit pentru:

  • eliminarea ciupercilor de la nivelul unghiilor şi al pielii (aplicat direct pe zona afectată sau sub formă de spray)
  • vindecarea acneei
  • tratarea mătreţii (o dată pe săptamână, clăteşte părul cu o parte oţet din cidru de mere la trei părţi de apă, în loc de balsamul obişnuit de păr, după şamponare)
  • tratarea arsurilor solare (se obţine un mix din o parte oţet din cidru de mere la patru părţi de ulei de cocos şi puţin ulei esenţial de lavandă. Se adaugă amestecul obţinut în apă călduţă în care faci baie)
  • tratarea negilor (înmoaie un tampon de vată în oţet din cidru de mere, aplică-l ca bandaj peste neg şi lasă-l să acţioneze peste noapte. Se repetă procedura de câteva ori)
  • îndepărtează insectele şi puricii (poate fi folosit ca spray anti-insecte, combinat cu apă în raport de 1:1. Poate fi folosit şi pentru animalele de companie)
  • tratament împotriva mirosurilor neplăcute (deodorant natural)
  • îndepărtează bacteriile de pe suprafeţele din casă (amestecat cu apă în părţi egale, oţetul din cidru de mere funcţionează ca o soluţie dezinfectantă pentru diverse suprafeţe)

Lucruri inedite despre cidru

  • În mănăstirile Evului Mediu se producea cidru în cantităţi mari nu doar pentru consumul călugărilor, ci şi pentru comerţ.
  • În anii 1800, cidrul era recomandat, alături de bere şi chiar cafea, pentru a ajuta tinerele mame în perioada lactaţiei.
  • În secolul al XVII-lea, o parte din salariul muncitorilor de la ferme era plătit în cidru de mere.
  • Primii care au produs cidru de mere în mod intensiv au fost celţii, apoi bretonii şi normanzii.
  • Căpitanul James Cook avea mereu cidru în timpul călătoriilor pe mare şi îl oferea marinarilor ca remediu împotriva scorbutului (lipsa vitaminei C în organism).
  • Marea Britanie deţine, în prezent, recordul pentru cel mai mare consum de cidru pe cap de locuitor, fiind totodată sediul celor mai mari companii din lume producătoare de cidru.
  • În Marea Britanie se produc anual 500 milioane litri de cidru.
  • În S.U.A. și unele părți ale Canadei, termenul ​cidru ​ se referă de obicei la sucul nealcoolic de mere, pentru cidrul alcoolic fiind folosit termenul ​hard cider.
  • Prin dubla distilare a cidrului se obține o băutură numită calvados, cu un conținut de alcool de până la 40%.

Care este brandul tău preferat de cidru? Ai folosit vreodată cidru sau oțet din cidru de mere pentru a trata o problemă de sănătate? Dacă da, care a fost rezultatul obținut?

Cele mai citite articole

Scris de Anca Rusu

Pasionată de scris încă din copilărie, am experiență de peste 13 ani în domeniul redactării de texte, în special în mediul online. Iubesc muzica, filmele, pictura și în general toate manifestările artistice care îmi permit să îmi exprim liber personalitatea și mă inspiră în tot ceea ce realizez. Optimistă și visătoare, cred cu tărie în puterea magică a cuvintelor de a schimba mentalități și de a aduce zâmbetul pe chipurile oamenilor.

Plaje în Lefkada

Obiective turistice în Londra