Este ca si stabilit. Atat guvernul cat si presedintele au anuntat ridicarea starii de urgenta si instituirea starii de alerta incepand cu 15 mai. Se pot redeschide majoritatea industriilor, se reia comertul de bunuri, mai putin cel din mall-uri, se relanseaza anumite servicii, vom circula in interiorul localitatilor fara declaratie doveditoare.
Poate cel mai afectat oras din punct de vedere economic este in momentul acesta Bucurestiul, cel mai mare contributor la Produsul Intern Brut in anul 2019, cu 248,1 miliarde lei, aproape un sfert din PIB-ul Romaniei. In Bucuresti sunt 24% dintre toate firmele inregistrate in tara si, mai ales, 44% dintre firmele cu capital strain.
Acum, in starea de urgenta, lucreaza sub 40% dintre firmele care produceau activ in februarie.
Ce va fi dupa 15 mai in Bucuresti?
Autoritatile au anuntat ca va fi mentinuta interzicerea activitatii doar pentru firmele de organizare evenimente si restaurante, baruri, cafenele cu servire pe loc. In regim de catering restaurantele vor putea functiona in continuare si hotelurile se pot redeschide. Astfel, guvernul spera sa reia activitatea 80% dintre firmele cu activitatea suspendata sau incetata in acest moment.
Va fi chiar asa?
Hotelurile, chiar daca vor putea deschide din punctul de vedere al legislatiei, nu vor avea turisti. Majoritatea zborurilor aeriene internationale sunt inca oprite iar circulatia intre localitati se va face doar pentru motive bine intemeiate, conform declaratiilor autoritatilor. Asta inseamna hoteluri goale, fie ca sunt sau nu deschise oficial. Da, unele restaurante vor putea oferi catering si isi vor relua partial activitatea. Dar barurile si cafenelele nu au nicio varianta, vor ramane inchise.
Multe firme de productie depind de materie prima din import, din China sau Italia, de exemplu. Aprovizionarea va fi foarte problematica in continuare, multe unitati sunt inchise sau lucreaza la capacitate redusa, raspund foarte greu comenzilor.
Cele mai bune semne vin din domeniul serviciilor. Se vor redeschide centrele de infrumusetare iar alte tipuri de servicii nu s-au oprit niciodata: furnizare internet, energie electrica, transporturi.
Cele mai citite articole
Transporturile reprezinta cel mai dinamic sector economic din toata aceasta perioada.
Cum va fi transportul in Bucuresti incepand cu 15 mai?
Din fericire transporturile nu s-au oprit nicio clipa, nici in Bucuresti, nici in tara. Mai mult, transportatorii au lucrat la foc continuu.
Daca vorbim despre transport marfa Bucuresti, activitatea se va intensifica foarte mult dupa 15 mai. Redeschiderea magazinelor ne-alimentare, a marilor depozite de bricolaj si materiale de constructii si a unitatilor de productie vor solicita transportul si mai mult decat este acum.
Dupa 15 mai se mai adauga o provocare: aglomerarea traficului. Repornirea industriei, pretul mai mic al carburantului si libertatea de a circula in interiorul orasului vor aduce iar masinile pe sosele si in intersectii.
Dar, cu toate aceste provocari, ne putem baza pe transport marfa Bucuresti, ceea ce nu poate decat sa ne bucure, avem nevoie sa circule alimentele si bunurile nealimentare, sa ne putem aproviziona cu cele necesare.
Semne bune sunt si in transportul public de persoane in Bucuresti. Primaria Capitalei a anuntat ca din 18 mai va scoate pe trasee toate vehiculele disponibile in parcul auto, transportul in comun va functiona la capacitate maxima. In continuare STB recomanda pastrarea distantei de 1,5 metri intre pasageri, protejarea cu masca si respectarea fluxului de urcare doar pe usa din fata si coborare doar pe celelate usi. Politia Locala si echipele de controlori STB vor contribui la respectarea acestor reguli.
In ce priveste metroul, la jumatatea lunii trecute, pe 16 aprilie, prim-ministrul impreuna cu ministrul transporturilor au fost pe santierul Magistralei 5, Eroilor-Raul Doamnei. Lucrarile de automatizare sunt aproape de final, urmeaza in luna mai testele de circulatie. Sunt semne ca se apropie ziua deschiderii M5, asteptata de prea mult timp de bucuresteni.
Din 15 mai ne vom relua viata putin cate putin, multi ne vom intoarce la munca, mergem spre normalitate.