În procesul de decorare a unei case, alegerea corpurilor și a sistemelor de iluminat reprezintă una din cele mai importante etape. Chiar dacă mulți se concentrează exclusiv pe mobilă și materiale, tu nu trebuie să faci aceeași greșeală. Ambianța unei încăperi depinde în mod decisiv de calitatea iluminatului, iar anumite erori vor duce la un rezultat nesatisfăcător, oricât de mult ai investi în amenajare.
Descoperă ce greșeli nu trebuie să faci atunci când pui la punct sursele de lumină într-o casă nouă!
- Nu alegi temperatura de culoare potrivită a luminii.
Una dintre cele mai des întâlnite neconcordanțe, pe care o vei observa în multe locuințe, este aceea dintre cromatica încăperii și temperatura de culoare a luminii emise de sursele respective. În general, este indicat să optezi pentru o culoare mai caldă, însă, în funcție de de cum arată camera, poți obține rezultate mulțumitoare și cu o variantă neutră sau una rece. Nu uita să testezi înainte de a achiziționa toate becurile.
- Instalezi doar o sursă de lumină în încăpere.
Un singur corp de iluminat nu poate fi de ajuns, mai ales dacă este vorba despre o încăpere medie sau mare. Lumina emisă dintr-o singură direcție va conduce inevitabil la crearea unor arii umbrite. De aceea, este bine să dublezi sursa principală cu unele auxiliare, poziționate în cele mai importante puncte ale camerei, cum ar fi zona de lucru, de gătit sau de citit. Ai grijă, totuși, să nu cazi în cealaltă extremă, când montezi prea multe spoturi, iar rezultatul este unul aglomerat. De asemenea, încearcă să mergi pe variante care nu îți vor aduce un consum sporit de energie, fără să fie cu adevărat necesare sau eficiente.
- Ignori apariția umbrelor inestetice.
Există anumite spații, mai ales în locuințele vaste, care nu pot fi iluminate folosind doar sursele centrale. Acestea au nevoie de o atenție specială, așadar încearcă să găsești inspirație pentru iluminatul casei scării, de exemplu. Cu ajutorul unor soluții inovatoare, vei putea scăpa de umbrele care se formează din cauza balustradei și te vei putea bucura de un aspect uniform și coerent al fiecărui spațiu.
- Nu iei în considerare dimensiunea corpurilor de iluminat.
Cele mai citite articole
În mod cert, atât forma, cât și mărimea acestor accesorii, sunt esențiale pentru reușita design-ului interior și pentru un iluminat sănătos. Prin urmare, în funcție de dimensiunea camerei, alege acele lampadare, lămpi sau lustre care completează în mod adecvat spațiul disponibil, ce necesită lumină. Pentru un efect special, alege mărimi diferite, acolo unde situația îți permite.
- Nu iei în calcul iluminarea unor detalii estetice.
O altă alegere care nu va reuși să creeze o ambianță plăcută este instalarea unei surse centrale, fără a scoate în evidență anumite obiecte sau decorațiuni din cameră. Pentru a le pune în valoare, alege un pendul pentru iluminat care să dea o notă deosebită bibliotecii, biroului sau unei opere de artă, în funcție de locul în care îl poziționezi. Cu ajutorul lui, respectivul detaliu va căpăta o nouă dimensiune.
Prin urmare, nu uita de importanța iluminatului și acordă-i atenția necesară. Rezultatele vor fi pe măsură!
Sursă foto: Pexels.com.