in

Ce presupune viața cu un stimulator cardiac?

Stimulatorul cardiac este un dispozitiv care este introdus sub piele pentru a ajuta la controlul ritmului inimii. În acest fel sunt eliminate aritmiile sau tulburările sistemului electric al inimii care pot duce la un ritm cardiac mai rapid sau mai lent decât normal.

Prin prevenirea bradicardiei sau a ritmului cardiac sub limitele normale, stimulatorul cardiac poate trata simptome precum oboseala, amețeala sau senzația de leșin, permițând astfel persoanei afectate să revină la stilul de viață activ pe care îl avea în trecut. Deoarece obiectivul stimulatorului cardiac este acela de a preveni apariția posibilelor probleme, un astfel de dispozitiv nu ar trebui să afecteze semnificativ viața de zi cu zi a purtătorului.

Cu toate acestea, este indicat să se urmeze recomandările medicului cu privire la conduita preventivă dar și la respectarea verificărilor regulate ale dispozitivului.

Deoarece revenirea la viața normală cu un stimulator cardiac implică unele schimbări în stilul de viață, în continuarea acestui articol vei descoperi câteva aspecte care ar trebui respectate, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Viața cu un stimulator cardiac

Procedura de implantare a stimulatorului cardiac este una minim invazivă ceea ce înseamnă că timpul de recuperare nu va fi lung sau dificil. Totuși, persoana în cauză poate avea ceva dureri la nivelul inciziei timp de câteva zile.

Este posibil ca medicul specialist să restricționeze, pe o perioada de una sau două săptămâni, efectuarea activităților fizice intense cum ar fi, de exemplu, ridicarea de greutăți. Zona inciziei tinde să se vindece complet după două sau trei săptămâni de la efectuarea procedurii, perioadă în care medicul va recomanda monitorizarea zonei pentru eventuale semne de infecție sau sângerare.

După perioada inițială postoperatorie și după vindecarea zonei de incizie, viața poate reveni la normal ținând cont însă de recomandările medicului cu privire la conduita preventivă.

Cele mai citite articole

În ceea ce privește viața profesională, aceasta poate fi mai mult sau mai puțin afectată în funcție de domeniul de activitate; persoanele cu muncă intensă pot avea mai multe restricții comparativ cu acelea care lucrează de la birou, chiar dacă și acestea ar trebui să evite câmpuri electromagnetice emise de anumite dispozitive. În funcție de fiecare caz în parte și de profesia practicată, medicul poate menționa elementele care trebuie evitate sau limitate.

Metode de precauție

În funcție de modelul stimulatorului cardiac, acesta poate fi mai mult sau mai puțin predispus la efectele unor anumite dispozitive electrice; de aceea,medicul poate recomanda cu exactitate dispozitivele care ar trebui evitate sau distanța de păstrat între stimulator și ele.

Telefoane mobile

Este posibil ca anumite telefoane mobile să afecteze funcționalitatea stimulatorului cardiac dacă acestea sunt ținute prea aproape, cum ar fi de exemplu în buzunarul de la piept al cămășii sau al tricoului. În funcție de modelul stimulatorului, medicul va menționa distanța sigură față de aceste dispozitive, pentru a asigura o funcționalitate corespunzătoare. Tot în această categorie pot intra și alte dispozitive care ar trebui ținute la distanță, cum ar fi tabletele sau brățările wireless de fitness.

Magneți

La fel ca și telefoanele mobile, magneții pot afecta stimulatorul cardiac. De aceea, orice dispozitiv prevăzut cu magneți ar trebui să fie ținut la distanță de zona pieptului. Mai mult decât atât, trebuie evitate testele imagistice prin rezonanță magnetică sau RMN, câmpul magnetic al acestora putând afecta semnificativ funcționalitatea stimulatorului cardiac.

Detectoare de metale în aeroport

Este important de menționat personalului de securitate despre existența stimulatorului cardiac, deoarece dispozitivul poate declanșa alarma detectorului de metale. Mai mult decât atât, dacă este folosit un detector de metale portabil, personalul trebuie să fie atenționat să nu îl folosească în apropierea pieptului.

Respectarea controalelor regulate stabilite

Chiar dacă stimulatoarele cardiace moderne sunt create pentru a funcționa o perioadă lungă de timp, acestea necesită verificări periodice pentru a controla starea bateriei și a firelor.

Atunci când bateria trebuie înlocuită, acest lucru se va efectua prin procedura chirurgicală, însă una mai ușoară decât implantarea inițială a dispozitivului.

Stimulatoarele cardiace sunt menite să îmbunătățească sau să mențină stilul de viață, nu să îl limiteze. Odată cu recuperarea după procedura chirurgicală care necesită precauții adiționale, celelalte conduite preventive nu vor fi necesare decât în anumite situații mai rare. Asta va însemna că viața cu un stimulator cardiac va fi cât se poate de normală.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cum poate fi ales cadoul perfect pentru un copil

Ce au în comun un SUV Mercedes și un Van Mercedes electric?