O gripa sau o raceala, chiar si intr-o forma usoara, iti strica starea de spirit si te impiedica sa ai parte de interactiunea sociala obisnuita, de activitati cu prietenii sau familie. In plus, in contextul pandemic de astazi, orice semn de infectie respiratorie aduce cu sine o stare de anxietate, de indoiala si vesnica intrebare: “Daca e ceva mai grav?”
Simptomele de raceala sunt foarte neplacute si variaza de la nas infundat sau nas care curge, la dureri de cap, dureri musculare si chiar febra. Organismul se simte obosit si parca in continuu simti nevoia sa te odihnesti, sa stai in pat sub paturica. In perioadele acestea iti este greu sa te concentrezi la munca, nu poti sta cu ochii in calculator, dar nici nu ai forta sa faci altceva. Pe langa modul in care iti afecteaza starea fizica, ajungi sa te izolezi pentru ca nu poti iesi cu prietenii sau familia, din incercarea de a-I proteja si pe ei. Asa ca este de inteles ca iti doresti sa treaca cat mai repede aceasta raceala si viata ta sa revina la normal.
Chiar daca nimeni nu iti poate lua boala cu mana, exista remedii pentru raceala si gripa care pot contribui la o ameliorare rapida a simptomelor de raceala. Iata o lista cu cele mai importante recomandari pe care le avem pentru tine.
Hidratarea, o masura la indemana oricui
Atunci cand esti racit trebuie sa bei multe lichide pentru a-ti mentine organismul hidratat. Pe lista zilnica iti recomandam sa se regaseasca apa, supele si ceaiurile. Evita in totalitate orice bautura care deshidrateaza, cum ar fi cafeaua, bauturile carbogazoase sau alcoolice.
In general, o hidratare corecta ajuta la reglarea tensiunii arteriale, la functionarea optima a creierului si a rinichilor. In plus, pe timp de boala sau in starile febrile are rolul important de a impiedica deshidratarea si epuizarea fizica.
Stiai ca supa de pui chiar este un remediu excelent impotriva racelii si nu este o scorneala de-a bunicilor? Ei bine, conform unui studiu publicat in revista medicala Chest1 2 , cercetatori vorbesc chiar despre cisteina din supa de pui, un aminoacid care ajuta la reducerea inflamatiilor. Ce stim sigur este ca aceasta supa ne confera o senzatie de confort prin amintirile din copilarie, dar ne hraneste organismul, un lucru foarte important in lupta cu boala.
Ceaiul verde sau din alte plante medicinale sunt foarte recomandate si le poti incerca in mai multe combinatii, cu un strop de miere, ghimbir sau cateva feliute de lamaie.
Pe langa hidratare, toate aceste bauturi fierbinti ajuta la decongestionarea nazala și la ameliorarea senzatiei de gat iritat.
Un alt procedeu pe care il stim din batrani este gargara, care are un efect de curatare si hidratare a mucoasei gatului, ajutand astfel la calmarea tusei si la diminuarea durerii de gat. Gargara poate fi facuta cu ceaiuri calde sau apa cu sare.
Scapa de nasul infundat!
Cine nu a trecut vreodata prin asa ceva! Nasul infundat este unul dintre cele mai neplacute simptome. Faptul ca nu poti respira cum trebuie pe nas nu doar ca te oboseste, dar aduce si o stare de iritare si nervozitate. In fiecare clipa ai senzatia ca trebuie sa te lupti pentru o gura de aer, iar pe timpul noptii nu reusesti sa te odihnesti cum trebuie.
Aceasta congestie nazala este rezultatul umflarii tesuturilor nazale cu fluid. De cele mai multe ori apar si secretiile nazale, insa nu este obligatoriu.
Ce poti face pentru a scapa de nasul infundat:
- Foloseste un umidificator de camera, care are exact rolul de a mentine un nivel de umiditate in incapere. Astfel iti va fi mai usor sa respiri in aerul usor umed. Poti folosi chiar si ulei de menta sau eucalipt.
- Fa o baie fierbinte cu sare. Aburul din baie va ajuta la reducerea inflamatiei si la curatarea mucoasei nazale.
- Ceaiurile de care scriam mai sus si toate bauturile fierbinti ajuta si ele.
- Decongestionantele nazale pot fi folosite si ele, insa se recomanda o utilizare destul de limitata, pentru a nu crea dependenta.
- Curata cat mai des si mai corect nasul, pentru a elimina surplusul de mucus. Foloseste servetele fine, pentru ca zona de la baza nasului devine foarte sensibila si iritabila.
Intareste-ti sistemul imunitar pentru a fi pregatit in sezonul rece
Preventia este cel mai bun leac! Daca ai in permanenta grija de tine si de organismul tau, vei fi mult mai bine pregatit in perioada sezonului rece si vei face fata mai usor racelilor sau gripei.
- Pentru un sistem imunitar puternic, specialistii recomanda o alimentatie corecta care sa aduca organismului aportul necesar de vitamine si minerale. Stabileste-ti o dieta echilibrata din care sa nu lipseasca fructele si legumele.
- Exercitiile fizice sunt extrem de utile, pentru ca stimuleaza metabolismul, ajuta la controlul greutatii, intaresc musculatura si sustin circulatia celulelor si fluidelor, pentru o stare generala de bine. Bineinteles, se recomanda practicarea regulata a miscarii, fara excese. De cele mai multe ori suntem atat de obositi, incat nu mai avem putere nici macar pentru o plimbare mai lunga. Insa incearca sa iti faci din asta un obicei si sa aloci macar cateva minute pe zi pentru miscare si vei vedea ca te simti mai bine pe termen lung.
- Pentru o gura de aer proaspat si o stare de liniste iesi in natura ori de cate ori ai aceasta ocazie.
- Mentionam din nou hidratarea, pentru ca este foarte importanta in mentiunerea unui organism sanatos.
- De asemenea, nu uita sa te odihnesti. Renunta la electronice cu minim o ora inainte de culcare si vei avea un somn mai profund, mai odihnit.
In final, putem spune ca exista destule leacuri in ameliorarea racelii comune si gripei. Cu toate acestea, de multe ori este vorba mai degraba despre lucruri pe care le poti face si obiceiuri pe care le poti prelua in stilul tau de viata. Cel mai important este sa ai grija de tine, de corpul si de mintea ta, pentru ca asa vei reusi sa depasesti cu mai multa usurinta perioadele de boala.
Sursa
1 https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(15)37721-7/fulltext
2 https://www.sciencedaily.com/releases/2000/10/001018075252.htm