Spațiul pe care îl dedici pasiunilor tale, dar și sentimentului de confort și momentelor de relaxare merită un decor bine pus la punct. Biblioteca este un element esențial al oricărei locuințe, iar dacă reușești să dedici o întreagă încăpere acesteia, vei reuși să te bucuri cu adevărat de sesiunile de citit.
Dacă ai o mansardă, aceasta este locul ideal pentru amenajarea unei biblioteci într-un loc izolat de agitația activităților în familie. Mai mult decât atât, camera din mansardă va deveni un refugiu aparte pentru fiecare membru al familiei tale. Iată cum o amenajezi și care sunt aspectele principale:
1.Optează pentru surse de lumină variate
Mansarda este un spațiu în care nu pătrunde suficientă lumină naturală, dar ai la dispoziție soluții care îți permit să decorezi mansarda pentru sesiuni lungi de citit. Instalează cât mai multe corpuri de iluminat, care creează un joc de lumini important pentru ambient, dar suficient de puternice ca lumini de task.
Din această perspectivă, becurile cu halogen sunt potrivite pentru iluminarea artificială a acestui spațiu, deoarece:
- produc o lumină de intensitate mare;
- au o durată de viață mai mare decât becurile incandescente;
- au dimensiuni potrivite pentru orice ansamblu electric;
- lumina caldă emanată le face ideale pentru o încăpere care trebuie să fie primitoare și să invite la lectură.
Prin urmare, optează pentru becuri cu halogen și amenajează în mansarda casei tale o bibliotecă funcțională, valoroasă din punct de vedere estetic și care îți dă senzația de liniște și confort.
2. Folosește inteligent spațiul
Layout-ul mansardei poate face încăperea mai ușor de organizat, atunci când vrei să instalezi corpurile de mobilier. Este recomandat să folosești etajere și rafturi joase sau să le faci la comandă, în funcție de dimensiunea și forma spațiului.
O bibliotecă generoasă te va obliga să-ți pui la încercare creativitatea și să vii cu idei inedite. Alege un perete principal, precum cel triunghiular, și instalează rafturi pe toată suprafața acestuia. Pereții mai mici pot găzdui biblioteci de dimensiuni reduse.
3. Ghidează-te după lumina naturală
Mansardele au, de obicei, un geam principal ca sursă de lumină naturală. Sub acesta, peretele devine locul perfect pentru instalarea rafturilor bibliotecii tale. Ghidează-te după lumină, pentru a amenaja spațiul de citit în această zonă.
Un fotoliu confortabil sau o canapea reprezintă elementele principale pentru a petrece cât mai mult timp în bibliotecă. Intimitatea pe care ți-o oferă mansarda te va ajuta să termini chiar și cărțile începute și abandonate cândva.
4. Amenajează un spațiu de citit pentru cei mici
Pentru ca întreaga familie să profite de spațiul pe care îl amenajezi ca bibliotecă, poți organiza, în centrul mansardei, o zonă de joacă și relaxare pentru cei mici. Optează pentru perne sau bean bags, pături, un covor mare și moale și încurajează-i pe cei mici să citească.
De asemenea, acest loc este ideal pentru serile în care le citești celor mici din cărțile preferate. Mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, decorarea mansardei cu ghirlande luminoase, colindele, mirosul de turtă dulce și poveștile fac timpul petrecut acasă cu atât mai prețios.
Indiferent de sezon, biblioteca din mansardă poate deveni încăperea preferată a întregii familii. Bucură-te de posibilitățile pe care le aduce acest spațiu, în special dacă dimensiunile locuinței per ansamblu nu-ți permit să amenajezi un astfel de loc într-o altă cameră.
Sursa foto: pexels.com