in

Activitățile pe care seniorii pot să le facă într-un cămin de bătrâni

Pensionarea și afecțiunile comune bătrâneții, printre care amintim bolile cardiovasculare și diabetul, schimbă, de cele mai multe ori, ritmul vieții cotidiene a persoanelor în vârstă. Odată cu ieșirea din câmpul muncii și cu pierderea partenerului de viață, acestea încep să se simtă singure, iar sentimentul de apartenență la un grup poate avea serios de suferit. 

La rândul lor, anumite probleme de sănătate, fie ele de natură fizică sau psiho-emoțională, pot evolua într-atât, încât seniorii ajung să depindă de ajutorul persoanelor din jur.

În acest context, cazarea vârstnicilor într-un cămin dotat cu toate facilitățile necesare unei bătrâneți sigure, liniștite și demne este o opțiune pe care apropiații seniorilor o iau în considerare. Dincolo de serviciile medicale, esențiale fie pentru tratarea afecțiunilor, fie pentru prevenirea lor, seniorii au parte aici de tot felul de activități, cu multiple beneficii asupra sănătății.

Cele mai importante beneficii ale activităților dintr-un cămin de bătrâni

Printre cele mai importante roluri trebuie să amintim redarea sentimentului de apartenență la o comunitate și stimularea cognitivă. 

Odată cu implicarea în diferite activități – pe care unii nu le-au mai practicat de foarte multă vreme sau pe care le încearcă acum pentru prima dată -, seniorii interacționează cu persoane cu vârste și interese similare cu ale lor, lucru care îi face să simtă că se integrează într-un grup. Sentimentul de apartenență la o comunitate și comunicarea cu cei din jur previn instalarea depresiei, o tulburare psiho-emoțională frecvent întâlnită în rândul vârstnicilor.

Mai mult decât atât, anumite tipuri de activități – precum jocurile care antrenează memoria, atenția, capacitatea de concentrare – au un rol esențial pentru stimularea cognitivă, crucială atât pentru încetinirea evoluției demenței, cât și pentru prevenirea anumitor tipuri de demență (așa cum este Alzheimerul).

3 activități recreative în care seniorii se pot implica într-un cămin pentru bătrâni

Cele mai citite articole

În cadrul unui cămin pentru bătrâni din București, vârstnicii beneficiază de o mulțime de activități relaxante, de antrenare a funcțiilor cognitive, de socializare. Iată câteva dintre cele mai populare:

Jocurile de societate 

Șahul, jocul de table, rummy se numără printre jocurile de societate în care seniorii se pot implica, datorită beneficiilor acestora: pe de-o parte, antrenează atenția, memoria, capacitatea de concentrare; pe de altă parte – facilitează comunicarea între jucători, care pot ajunge chiar să se împrietenească. 

Cum comunicarea interpersonală și de grup contribuie la îmbunătățirea stării psiho-emoționale, jocurile de societate anterior amintite au, pe lângă stimularea cognitivă, un rol important și în ceea ce privește starea de bine a persoanelor implicate.

Activitățile artistice

Pictura, desenul, seratele muzicale, de dans, film și lectură îi îmbogățesc din punct de vedere spiritual și emoțional pe seniori și, în plus, facilitează legarea prieteniilor, la fel ca jocurile de societate despre care am vorbit anterior. 

Totodată, astfel de activități artistice sunt esențiale și în ceea ce privește relaxarea. De exemplu, prin pictură, vârstnicii pot începe să-și gestioneze mai bine emoțiile. Altfel spus, unele activități artistice oferă un prilej de întâlnire a persoanelor implicate cu propriile stări emoționale – adică pot avea și un rol terapeutic.

Plimbările în natură

Căminele premium pentru seniori sunt dotate cu spații exterioare atent amenajate, astfel încât să prevină orice posibil accident. Aici, seniorii se pot bucura, în deplină siguranță, de timpul petrecut în aer liber. Mai mult decât atât, ei pot merge, alături de supraveghetori, și în excursii organizate de căminul în care sunt cazați. Numeroase astfel de excursii se desfășoară chiar în natură, întrucât timpul petrecut în aer liber este benefic pentru sănătatea fizică și emoțională deopotrivă. 

Așadar, cazarea într-un cămin privat pentru seniori este o opțiune ce merită luată în considerare atât pentru serviciile medicale de top, cât și pentru paleta largă de activități recreative și de stimulare cognitivă, parte esențială a planului de îngrijire geriatrică. 

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cum sunt securizate tranzacțiile de criptomonede?

Cum poate fi folosita ciocolata de menaj pentru torturi si prajituri?