in

Afectiuni tratabile care ar putea sa-ti cauzeze amorteala si furnicaturi in mana

Sindromul de tunel carpian

Afectiuni tratabile care ar putea sa-ti cauzeze amorteala si furnicaturi in mana

Senzatiile anormale, cum ar fi amorteala si furnicaturile in maini si in degete, sunt in mare parte de scurta durata si nu sunt grave. Exista, insa, cazuri in care o problema de baza mai grava ar putea sa le cauzeze.

Cand aceste senzatii dureaza mai mult sau apar si dispar tot timpul, cu siguranta ar putea fi rezultatul uneia dintre aceste afectiuni:

Sindromul de tunel carpian

Comprimarea nervului median pe masura ce se deplaseaza in mana este cauza sindromului de tunel carpian. Situat pe partea palmei, acest nerv ne ofera capacitatea de a simti lucrurile.

Sindromul de tunel carpian poate aparea la una sau ambele maini. Aceasta presiune suplimentara asupra nervului median poate duce la amorteli si furnicaturi in mana si degete, dar si la dureri, in special noaptea. Femeile intre 30 si 60 de ani sunt cele mai afectate de aceasta neuropatie de compresie.

Furnicaturile pot aparea la toate degetele, cu exceptia degetului mic. Dupa un timp, furnicaturile pot deveni constante.

Sindromul de tunel carpian poate fi rezultatul altor afectiuni, cum ar fi:

  • artrita reumatoida;
  • diabetul;
  • o boala tiroidiana;
  • tensiunea arteriala crescuta;
  • o fractura la nivelul mainii sau incheieturii mainii.

Este posibil ca furnicaturile si amortelile in maini sa devina mai intense in timpul miscarilor repetitive ale mainii, cum ar fi atunci cand folosim tastatura computerului. Din cauza acestui factor, persoanele care au joburi ce implica utilizarea intensa a mainilor sunt mai susceptibile sa dezvolte sindrom de tunel carpian.

Chisturile ganglionare

Cele mai citite articole

Chisturile ganglionare sunt umflaturi necanceroase, dar vizibile, care se dezvolta de-a lungul tendoanelor sau articulatiilor de la mainile si incheieturile mainilor, putand aparea uneori chiar si pe glezne sau picioare. Aceste chisturi sunt umplute cu un lichid gros si pot fi de marimea unui bob de mazare sau chiar mai mari.

Femeile cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani sunt printre cele mai susceptibile sa dezvolte chisturi ganglionare.

Aceste chisturi pot deveni destul de dureroase daca apasa pe un nerv, ceea ce poate duce la amorteala, furnicaturi sau slabiciune musculara a zonei din jur.

Sindromul de tunel cubital

Aceasta afectiune apare din cauza presiunii constante asupra nervului ulnar situat pe partea interioara a cotului. Cunoscuta si sub numele de nevrita nervului ulnar (cubital), aceasta afectiune provoaca amorteala sau furnicaturi in ultimele doua degete (inelar si degetul mic), dar si durere si slabiciune la nivelul mainii afectate.

Sindromul de tunel cubital apare din cauza mentinerii antebratului pe brat intr-o pozitie flexata in mod frecvent, a microtraumatismelor repetate ale cotului sau din cauza vibratiilor la nivelul cotului.

Informatii obtinute cu ajutorul domnului doctor Vladislav Gyebnar

Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud sau fenomenul Raynaud apare de obicei la persoane care traiesc in climate reci. Acesta se remarca prin amortirea degetelor de la maini si de la picioare in timpul frigului sau stresului. Cand se intampla acest lucru, arterele minuscule ce furnizeaza sange catre piele se ingusteaza, ceea ce limiteaza cantitatea de sange care poate ajunge in zona afectata. Ca atare, degetele pot deveni albe si apoi albastre pe masura ce devin amortite. Cand zona afectata se incalzeste, circulatia sanguina revine, zona devine rosie si va simti furnicaturi.

Aceasta afectiune poate aparea chiar si atunci cand mainile sau picioarele ating apa rece, cand cineva atinge ceva in congelator sau pur si simplu la expunerea in aerul rece.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

5 lucruri de pus în bagaj când mergi în camping

Accesorii pe care trebuie să le luați în vacanță