Revizia auto este o procedură care se realizează periodic, în atelierele specializate, pentru a identifica și a remedia problemele tehnice care apar pe parcursul utilizării unui autovehicul. Uneori, însă, aceasta poate presupune o investiție importantă, dar crucială pentru buna funcționare a mașinii și pentru siguranța călătorilor.
Ce influențează prețul unei revizii auto
Nimeni nu poate spune cu exactitate cât va costa o revizie auto, pentru că acest lucru depinde de foarte mulți factori și, mai ales, de condiția mașinii pe care o conduci. Cert este că aceasta însumează prețul pieselor care trebuie schimbate și pe cel al serviciului prestat.
Spre exemplu, un kit de articulație pentru Dacia te-ar putea costa între 300 și 1000 de lei, în funcție de modelul mașinii. Un pachet complet de distribuție pentru Dacia poate ajunge până la 600 de lei, iar un pachet de revizie pentru frâne Dacia Logan costă în jur de 300-400 de lei. Adaugă la acestea prețul manoperei și astfel vei obține valoarea unei revizii auto Dacia.
Pentru mașinile la început de drum, o revizie auto poate costa între 300 și 1000 de lei, iar pentru mașinile mai vechi, aceasta poate ajunge și până la 3000 de lei. E foarte important ca, în cazul în care cumperi o mașină second-hand, să te asiguri că acesteia i-a fost făcută revizia anterior actului de cumpărare. Altminteri e posibil să descoperi probleme ascunse când deja e prea târziu.
Prețul mai poate varia și în funcție de locul în care alegi să realizezi revizia auto. Reprezentanțele sau dealerii autorizați vor fi întotdeauna mai scumpe, dar acest lucru se poate face și în cadrul unui service auto serios, fără să investești sume exorbitante pentru revizie.
Când trebuie făcută o revizie auto
Cele mai citite articole
În mare parte, producătorii recomandă ca cel puțin o revizie auto să fie făcută la 15.000 de kilometri, însă, având în vedere condițiile drumurilor din România, ar fi indicată o astfel de verificare la fiecare 10.000 de kilometri, sau la un an de la ultima revizie.
Cu toate acestea, indiferent de numărul de kilometri parcurși, dacă mașina prezintă anumite probleme, va avea nevoie de o revizie. Spre exemplu, dacă motorul pornește sau rulează mai greu, dacă apar probleme de aprindere, dacă mașina nu pornește sau nu are putere, dacă aceasta consumă prea mult, atunci e clar că trebuie să faci o vizită mecanicului tău.
O revizie auto minimă conține cel puțin următoarele proceduri: inspecția nivelului lichidului, schimbarea filtrului de ulei, înlocuirea filtrului de habitaclu, verificarea uzurii plăcuțelor de frână și înlocuirea filtrului de aer.
Beneficiile reviziilor auto regulate
Oricare ar fi valoarea reviziei auto, aceasta merită investiția, pentru că are numeroase beneficii pentru automobil, dar și pentru conducătorul acestuia: e prelungită durata de viață a mașinii, sunt identificate problemele minore înainte să devină unele majore și greu de remediat, este menținută siguranța în trafic a tuturor participanților și consumabilele sunt înlocuite înainte să își piardă proprietățile. Nu doar atât, dar reviziile regulate te pot ajuta să îți păstrezi autovehiculul în garanție, să îi îmbunătățești eficiența combustibilului și să menții eficiența motorului său.
Reviziile periodice sunt indicate inclusiv în cazul în care vrei să vinzi automobilul. În momentul în care cumperi o mașină, nu ai de unde să știi dacă o vei păstra pentru toată viața, sau vei încerca să o schimbi pentru un model mai nou în câțiva ani. O bună mentenanță va demonstra potențialilor cumpătători că ai avut grijă de autovehicul și că acesta va performa în condiții optime.
Sumele de bani investite în reviziile auto periodice sunt cu siguranță mai mici decât cele care ar fi necesare remedierii unei probleme care de-a lungul timpului a devenit greu de rezolvat. Mulți șoferi aleg să realizeze aceste revizii numai în perioada de garanție, pentru a nu pierde beneficiile pe care le oferă producătorii, după care o consideră un proces scump și inutil. Aceasta este, însă, o greșeală care poate costa nu doar sume mari de bani pentru reparații, dar și siguranța călătorilor.