Pariurile sportive reprezinta o forma de distractie populara, de care se bucura milioane de oameni de pe intreaga planeta. Istoria lor insoteste istoria omului, dar abia in secolul al XIX-lea au luat forma pe care o cunoastem astazi. Casele de pariuri au aparut initial in jurul hipodromurilor, unde pasionatii de curse mizau pe caii favoriti. Cu timpul, au aparut noi sporturi, pe care oamenii au inceput sa parieze. Pentru ca beturile si castigurile posibile sa fie corespunzatoare sanselor fiecarui participant, a aparut un sistem de cote. Acestea reprezinta baza oricarui pariu. In functie de cote alegem evenimentele pe care mizam. De aceea, este important sa cunoastem ce inseamna cota la pariuri si cum se calculeaza.
Ce sunt cotele
Cotele sunt indici numerici care arata ce sanse de a se intampla are un eveniment. La baza cotelor sta conceptul de probabilitate. Fiecare eveniment sportiv poate avea mai multe moduri de desfasurare, iar fiecare dintre acestea poate fi calculat cu aproximatie, in functie de anumiti factori. Probabilitatea nu vizeaza doar rezultatul final, ci fiecare aspect posibil al evenimentului, in functie de specificul acestuia. De exemplu, la tenis exista cote pentru numarul de seturi, de game-uri sau numarul total de puncte. La fotbal se calculeaza sanse inclusiv pentru cornere, goluri, marcatori sau numar de cartonase.
Tipuri de cote
Cote zecimale
Cotele pariurilor sportive in sistem zecimal se utilizeaza in special in Europa continentala si exprima sansele printr-un numar zecimal. De exemplu, un eveniment poate avea cote de 1.05, 1.80, 3.40etc. Pentru a calcula potentialul castig, inmulteste suma mizata cu cota. Daca pariezi 100 lei si cota este de 2.50, atunci castigul potential va fi de 250 de lei, ceea ce inseamna un profit de 150 de lei.
Cote fractionale
Cotele fractionale sunt comune in Regatul Unit, SUA si alte state cu origine sau influenta anglo-saxona. Fractia indica raportul dintre sanse si castigul potential. Calcularea acestuia se face prin adaugarea sumei mizate la numarator, prin inmultire. Astfel, daca mizezi 100 lei si cota este de 6/2. Atunci castigul va fi de 100×6/2, adica 300 de lei.
Cum se calculeaza cotele evenimentelor sportive
Analizarea datelor
Cele mai citite articole
Analiza datelor este un aspect crucial in determinarea cotelor unui eveniment sportiv. Bookmakerii angajeaza specialisti in statistica si utilizeaza programe pentru predicții la pariuri, astfel incat sa se asigure ca obtin cele mai bune estimari ale aspectelor jocului si, implicit, cote cat mai exacte. Bookmakerii analizeaza date pentru mii de evenimente zilnic, din sporturi diverse.
Estimarea banilor mizati
Urmatorul pas dupa stabilirea sanselor pe care le are fiecare competitor este includerea banilor in ecuatie. Casele de pariuri trebuie sa stie cati bani vor ajunge pe un anumit meci, pentru a calcula exact ce profit pot obtine din acesta. Daca un eveniment sportiv nu atrage multi pariori, atunci casa de pariuri ajusteaza cotele astfel incat acestea sa devina mai atractive.
Calcularea avantajului casei
Casele de pariuri sunt afaceri, iar bookmakerii calculeaza cotele astfel incat casa sa aiba un avantaj matematic. Diferenta se calculeaza in functie de un anumit procent si se aplica in ultima etapa a elaborarii cotei. De exemplu, daca bookmakerii au calculat o cota de 2 pentru un eveniment, o vor reduce la 1.9 sau 1.8 inainte de lansare. Agentiile cu incasari mari sau cele online isi permit sa pastreze avantajul la 3-5%, in timp ce agentiile mai mici sau cele fizice aloca un procentaj mai mare, pentru ca au costuri mari.
Cotele pariurilor sportive sunt importante in elaborarea oricarui pariu. Retine insa ca acestea nu sunt indicatori ai rezultatului final, ci doar ai sanselor. Nu te lasa pacalit de cote, ci analizeaza atent evenimentele sportive inainte de a paria pe ele.