in

Ce inseamna sindromul de apnee in somn si cum se trateaza?

Sindromul de apnee in somn reprezinta o patologie caracterizata de respiratii anormale in timpul somnului. Atunci cand dorm, pacientii cu sindrom de apnee in somn fac multe pauze in respiratie, iar aceasta oprire a respiratiei afecteaza atat calitatea somnului, cat si aportul de oxigen, avand consecinte importante asupra starii de sanatate. Citeste in continuare si afla care sunt cauzele sindromului de apnee in somn si cum se trateaza.

Care sunt tipurile de sindrom de apnee in somn?

Exista trei tipuri de sindrom de apnee in somn:

  1. Sindrom de apnee in somn de tip obstructiv – apare atunci cand caile aeriene superioare sunt blocate temporar;
  2. Sindrom de apnee in somn de tip central – este cauzat de incapacitatea creierului de a controla muschii implicati in respiratie;
  3. Sindrom de apnee in somn de tip mixt.

Care sunt cauzele sindromului de apnee in somn?

In cazul sindromului de apnee in somn de tip obstructiv, au fost identificati mai multi factori de risc ce conduc la blocarea cailor respiratorii superioare:

  • Particularitatile anatomice – forma si pozitia gatului, mandibulei, limbii, amigdalelor si a altor tesuturi de la nivelul gatului;
  • Obezitatea – reprezinta cauza principala a sindromului de apnee in somn de tip obstructiv conducand la ingustarea anatomica a cailor respiratorii;
  • Administrarea de medicamente sedative si consumul de alcool – contribuie la relaxarea muschilor gatului facilitand obstructia;
  • Istoricul familial;
  • Fumatul;
  • Dormitul pe spate;
  • Congestia nazala;
  • Dezechilibre hormonale (hipotiroidismul, acromegalia).

Sindrom de apnee in somn de tip central apare in general ca urmare a unei alte patologii cerebrale (de exemplu accident vascular cerebral, infectii cerebrale sau tumori cerebrale in cazuri rare) care afecteaza trunchiul cerebral si capacitatea acestuia de a percepe nivelul de dioxid de carbon din sange.

Care sunt simptomele sindromului de apnee in somn?

Cele mai frecvente simptome includ:

  • Intreruperea respiratiei ce poate dura pana la 1 minut;
  • Stare de somnolenta accentuata in timpul zilei;
  • Durere de cap ce apare in cursul diminetii;
  • Iritabilitate;
  • Limitarea atentiei si a capacitatii de concentrare.

Majoritatea acestor simptome apar ca urmare a scaderii calitatii somnului si a aportului de oxigen, efecte cauzate de intreruperea respiratiei. In cazul sindromului de apnee in somn obstructiv, pot aparea si simptome precum:

  • Sforaitul insotit de gafait sau senzatie de inecare;
  • Senzatie de uscaciune a gurii si a gatului la trezire;
  • Nevoia de a urina in timpul noptii.

Cum se trateaza sindromul de apnee in somn?

Pentru a putea trata sindromul de apnee in somn este esentiala analiza potentialelor cauze ce au condus la instalarea sa. Pentru a avea un diagnostic cert, medicul iti va recomanda sa efectuezi o investigatie a somnului numita poligrafie ventilatorie nocturna sau somnografie. De asemenea, pentru a exclude alte cauze, poate fi necesar un consult ORL.

Cele mai citite articole

Modificarile igieno-dietetice precum scaderea in greutate, evitarea consumului de alcool si dormitul intr-o parte (decubit lateral) sunt extrem de utile in gestionarea sindromului de apnee in somn.

In anumite cazuri se poate apela la ventilatia mecanica noninvaziva cu presiune pozitiva continua (CPAP) sau cu presiune pozitiva bifazica (BiPAP). 

 

In concluzie, daca te confrunti cu simptome ale sindromului de apnee in somn, nu ezita sa te adresezi medicului pentru a identifica si gestiona corect cauzele acestei patologii, evitand astfel potentialele consecinte negative asupra starii de sanatate.

 

Surse informative

Suni, Eric. “Sleep Apnea – Causes & Symptoms.” Sleep Foundation, 9 July 2021, www.sleepfoundation.org/sleep-apnea.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

3 moduri de a elimina fundalul dintr-o imagine

De ce să dai o șansă cazinourilor online