Dacă ai un spirit artistic și iubești să îți porți imaginația departe sau ești un visător convins, șemineul este perfect pentru a-ți întreține spiritul creativ, pentru a te relaxa și inspira.
Probabil că puţine lucruri sunt mai plăcute decât acela de a te întoarce la căminul tău şi de a te aşeza pe un fotoliu, lângă un şemineu unde ard mocnit lemnele şi care te încălzeşte după o zi friguroasă.
Fie că este toamnă sau iarnă, şemineul este un element care conferă casei tale un plus considerabil de confort, constitudindu-se într-un adevărat punct de atracţie și o adevărată operă de artă uneori, în jurul căruia membrii familiei se pot aduna şi pot petrece clipe frumoase împreună. Pe lângă rolul său de a degaja căldură în încăperea dorită, acesta are și rolul de a te introduce într-o poveste feerică aparte, casa devenind un loc confortabil și primitor, iar de sărbători nu mai trebuie doar să visezi la scenele din filme în care protagoniștii găseau dimineața șosetele pline de cadouri de Crăciun lângă gura șemineului.
Ca orice achiziţie, achiziţia unui şemineu presupune o documentare prealabilă atentă, pentru a putea selecta cel mai potrivit produs conform nevoilor şi dorinţelor tale. Preţul, de regulă, constituie primul criteriu de luat în considerare. Alţi factori sunt eficienţa energetică, suprafaţa care se poate încălzi, materialele de construcţie, dar şi aspectul sau amplasarea şemineului.
Șemineele pot fi montate în orice tip de încăpere și creează un efect inedit atunci când îl pui în funcțiune. Pentru casă și apartamente, acesta poate fi montat în living, ori chiar în dormitoare. De altfel, este un bun valoros și pentru pensiunile rustice sau hotelurile de lux din zonele montane, iar vizitatorii cu siguranță vor fi încântați de sejurul lor.
Trebuie să ştii că şemineele se pot clasifica în mai multe tipuri, în funcţie de sursa de energie furnizată.
1.Șemineu electric
Şemineele electrice sunt foarte uşor de montat, dar şi de întreţinut. Un şemineu electric de regulă are un aspect foarte plăcut, şi în ciuda faptului că nu scoate fum, redă la fel de bine imaginea şi sunetul unui şemineu clasic pe lemne. Datorită uşurinţei de a-l folosi şi confortului pe care-l aduce, şemineul electric este un candidat ideal pentru casa ta.
Dacă îți surâde ideea unui șemineu electric, poți găsi aici mai multe detalii despre criteriile de care să ții cont atunci când alegi un astfel de șemineu.
Șemineu pe lemne
Şemineul cu lemne, sau cel tradiţional, este mai pretenţios în ceea ce priveşte montajul şi întreţinerea, dar oferă experienţe de neegalat datorită sunetului şi mirosului plăcut de lemn. El necesită o evacuare suplimentară în casă, sub formă de coş de fum, care trebuie curăţat periodic, întocmai ca la o sobă pe lemne.
Ca dezavantaje, trebuie menţionat faptul că cenuşa dar şi praful depus pe lemne pot ajunge pe parchet, jarul poate sări pe mochetă, iar mirosul de fum uneori poate fi deranjant, mai ales dacă lemnul folosit nu este unul potrivit și nu arde bine. Desigur, cu măsurile de precauție potrivite și accesoriile necesare întreținerii șemineului, te poți bucura de o toamnă și o iarnă mirifice.
Dedeman catalog online de oferte vine în întâmpinarea ta cu o varietate de șeminee și accesorii pentru șemineu, la prețuri accesibile. Printre șemineele întâlnite în Dedeman catalog de oferte, poți găsi șeminee care pot fi încălzite cu lemne, dar și șemineu electric sau șemineu pe cărbuni. Dacă ai pus ochii pe unul, vizitează magazinul din orașul tău și alege varianta de șemineu care se potrivește cel mai bine casei tale.
Șemineu pe peleți
O altă variantă de şemineu e reprezentată de cea pe peleţi, însă nu sunt atât de populare, iar aspectul lor nu este atât de atrăgător. Eficienţa lor energetică este mare, ceea ce le recomandă pentru cei care doresc să aibă în casă doar un şemineu cu rol de încălzire. Cu toate acestea, cele mai des întâlnite sunt centralele şi termoşemineele pe bază de peleţi. În Dedeman catalog online, puteţi găsi un termoşemineu pe bază de peleţi, la preţul de 6199,02 lei.
Șemineu cu gaz
Din punct de vedere al complexităţii şi uşurinţei în exploatare, şemineul cu gaz reprezintă o variantă intermediară între cel electric şi cel pe bază de lemne. Faţă de şemineul cu lemne, are avantajul că nu necesită un coş de fum, fiind suficienă doar o evacuare normală. Este avantajos din punct de vedere al eficienţei, având un randament energetic mare.
Șemineu cu bioetanol
Şemineele cu bioetanol sunt nişte şeminee foarte prietenoase cu mediul, datorită combustibilului utilizat, bioetanul fiind de fapt alcool pur rezultat în urma procesului de fermentaţie a fructelor, legumelor şi cerealelor. Din acest motiv, ele se mai numesc şi şeminee bio. Se caracterizează prin absenţa mirosului şi a fumului, şi în consecinţă nu ai nevoie de spaţiu de evacuare.
Indiferent de alegerea făcută, cu siguranță fiecare tip de șemineu are avantajele și dezavantajele sale, de aceea te sfătuim să consulți avantajele și dezavantajele fiecăruia pentru achiziționa ceea ce ți se potrivește ție și casei tale. Poate înlocui o sobă cu succes și dacă folosești centrală termică, cu siguranță ambientul casei se va schimba considerabil.