in

Cele 3 caracteristici principale pentru evaluarea vinului ca un somelier

Evaluarea unui vin nu este un lucru simplu. Ne putem baza cu siguranță pe un somelier pentru o analiză mai aprofundată sau putem participa noi la un curs. Cu toate acestea, pentru a înțelege dacă vinul pe care îl avem în pahar este de calitate, citind acest articol putem înțelege elementele de bază.

Iată cele 3 caracteristici pe care le putem lua cu toții în considerare atunci când tinem in mana o sticla de vin.

Tin sa precizez ca acest articol este scris in baza unui interviu cu Cioca Emil Darius somelier certificat A.I.S, cu o pasiune desavarsita pentru vin. Puteti vizita magazinul de vinuri online Somelierul Tau, pentru a accesa o selectie de vinuri de calitate, cat si mai multe informatii pentru cei pasionati de aceasta arta.

Culoare

În primul rând este important să înțelegem că calitatea unui vin nu depinde strict de culoarea acestuia. Aceasta, de fapt, derivă din diverși factori: varietatea strugurilor, zona de origine, gradul de coacere …

Este esențial să nu existe glazuri în vin, dar să se bucure de o claritate bună. Culoarea, apoi, va varia de la cea mai strălucitoare pentru vinurile mai tinere Sauvignon Blanc sau Pinot Noir sau la nuanțe mai chihlimbar sau portocalii pentru vinurile mai mature cu ar fi Merlot sau Cabernet Riserva de la podgoria Villa Sceriman producand vinuri cu struguri proveniti dintr-o agricultura Biologica, în funcție de felul acestora, daca sunt albe sau roșii.

Aromele

Complexitatea aromatică a vinurilor este decisiv vastă și fiecare dintre noi are un bagaj personal de arome, astfel încât analiza acestor elemente poate deveni și subiectivă.

Cele mai citite articole

Cu toate acestea, vom găsi note florale în vinurile tinere Prosecco Superiore, și de fructe, cu pulpă albă Pinot Grigio în vinurile albe și pulpă roșie sau fructe de pădure în cele roșii cum ar fi un Merlot D.O.C, proaspete și crocante în vinurile tinere și mai mature, de gem sau confiate în cele foarte mature.

Cu timpul acestea vor fi îmbogățite cu note prăjite și picante, mai ales după trecerea în lemn. Alte game de parfumuri pot fi deduse dintr-un vin, aromate, parfumate, erbacee, minerale și eterice si cel mai bun exemplu il vom gasi in faimosul si bine cunoscutul Amarone della Valpolicella.

Gust și echilibru

Pe gust însă putem distinge moliciunea dată de zaharuri și / sau alcooli și polialcoholi (glicerină), de duritatea dată de acizi, taninuri și substanțe minerale.

Important este să găsești un echilibru bun între aceste elemente, care, însă, vor evolua în funcție de maturitatea vinului, favorizând duritatea la vinurile tinere ca de exemplu un Cabernet și rotunjimea la vinurile mature cum ar fi Amarone della Valpolicella, în timp ce este bine echilibrată la vinurile gata.

Odată ce știm care sunt principalele caracteristici de luat în considerare la examinarea unui vin, trecem la practică. În acest caz, memoria joacă un rol fundamental. Pe nas, de exemplu, recunoașterea unei arome cu precizie poate să nu fie imediată. Pentru o evaluare de bază putem începe prin recunoașterea categoriei căreia aparțin parfumurile și apoi ne antrenăm în timpul vieții de zi cu zi pentru a mirosi flori, fructe, condimente, ierburi, alimente (miere, pâine, unt …), produse cosmetice (pulbere, ojă …) și memorează parfumul.

În cele din urmă degustarea. Nu vă obosiți niciodată să descoperiți diferite produse: struguri diferiți, zone de origine diferite, recolte diferite. Și compară.

S-ar putea să fie interesant să gustăm același vin de la aceeași cantina din ani diferiti, precum și același vin din aceeași recoltă provenind, totuși, din diferite zone și companii. Favorizați companiile mici și mijlocii, care nu creează produse standardizate pentru piață, dar care lasă strugurii să aleagă ce să devină, oferindu-le doar toată grija și dragostea de care au nevoie. Astfel, la fiecare recoltă, veți găsi mâna aceluiași vinificator și originalul fiecăruia dintre vinurile sale.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Flori potrivite pentru a fi dăruite de ziua onomastică a oamenilor dragi

Cele mai frumoase rase de câini de pază