Muzica poate evolua prin procesul de selectie naturala, la fel cum evolueaza speciile in lumea naturala.
Nu trebuie sa ai talentul lui Beethoven pentru a crea muzica – de fapt, se pare ca nici macar nu este nevoie sa fii creativ. Oamenii de stiinta Robert MacCallum si Armund Leroi de la Imperial College London au dezvoltat un program numit DarwinTunes, care genereaza explozii de zgomot care evolueaza pe baza preferintelor a mii de ascultatori.
Ca tot vorbim de programe, exista o aplicate pentru download muzica mp3 direct in telefonul tau, care poate sa fie si o alternativa perfecta pentru Youtube Premium, asa cum am vazut scris pe Refu Blog.
Selectia naturala se refera la ideea lui Darwin potrivit careia in cadrul unei populatii exista intotdeauna variatii. Unele variante sunt indezirabile si dispar, in timp ce altele se descurca exceptional de bine si prospera. Oamenii de stiinta au incercat sa aplice aceasta metoda la cultura umana, sustinand ca cuvintele, cantecele, imaginile si ideile trec printr-un proces similar – adica aceste artefacte culturale sufera mutatii, unele se sting, iar altele prind contur si devin mari hituri.
Cele mai citite articole
Cercetatorii au vrut sa testeze aceasta teorie investigand daca muzica placuta ar putea evolua din haosul nearmonios. Cei 6.931 de participanti au ascultat 100 de bucle audio si le-au evaluat pe o scala de cinci puncte, ceea ce a ghidat procesul de evolutie. Buclele care au primit note mai mari au fost combinate cu altele pentru a produce noi bucle audio; cele cu note mai mici au fost eliminate. Acestia au constatat ca buclele au evoluat rapid in muzica datorita, in parte, evolutiei acordurilor si ritmurilor placute din punct de vedere estetic.
„Am demonstrat ca un simplu proces darwinist poate produce muzica”, a scris MacCullum intr-un raport. „Desi sistemul nostru este unul artificial, el poate arunca lumina asupra evolutiei culturilor muzicale reale. Experimentul nostru demonstreaza rolul creativ al selectiei consumatorilor in modelarea muzicii pe care o ascultam.”
Cu toate acestea, dupa un anumit punct, evolutia a incetinit si melodiile au incetat sa mai evolueze – „˜modelele fiice’ erau mai putin apreciate decat „˜parintii’ lor, lasand muzica blocata pe un platou evolutiv. Detalii interesante pe RevistaOMF despre evolutia muzicii si impactul ei social in lume.
MacCallum spune ca nu crede ca compozitorii ar trebui sa se simta amenintati de DarwinTunes. „A fost nevoie de 10 zile si jumatate de timp uman pentru a crea un jingle Steve Reichian de patru masuri”, a spus el.
Cu toate acestea, studiul ofera o perspectiva asupra modului in care muzica a evoluat de-a lungul timpului. Oamenii de stiinta stiu ca exista reguli pentru ceea ce constituie un sunet placut, dintre care unele sunt determinate de cultura, iar altele ar putea fi inradacinate in creierul nostru. Rezultatele acestui experiment sugereaza ca ascultatorii nu sunt doar consumatori pasivi, ci joaca un rol extrem de influent in evolutia muzicii.