Asociem bucataria cu doua elemente de baza, gatitul si mancarea. Este foarte important sa ne simtim in largul nostru atunci cand gatim si cat mai confortabil atunci cand mancam. Legatura dintre starea de bine si locul in care mancam nu este deloc surprinzatoare, iar designul bucatariei este important pentru armonia casei noastre.
Daca vrei sa dai un aer nou bucatariei tale sau planuiesti o amenajare de la zero, poți opta pentru chiuvete bucătărie durabile și cu un design modern. De asemenea, trebuie sa tii cont de trei aspecte esentiale: spatiul disponibil, stilul si culorile.
1. Spatiul disponibil
Fie ca stai la casa, fie ca stai la bloc, spatiul disponibil in bucatarie este intotdeauna dificil de gestionat. Poate ai o bucatarie ingusta, in care abia ai loc sa te misti, daramite sa depozitezi toata vesela si ustensilele, sau poate ai o bucatarie open space, care prezinta un alt set de probleme – mirosurile care se pot imprastia in toata casa.
Orice tip de bucatarie poate deveni, insa, confortabila si placuta, daca gandesti intr-un mod realist. Nu ai suficient loc pentru toate seturile de farfurii, oale si tigai? Pastreaza doar strictul necesar si doneaza restul. De fiecare data cand gatesti, mirosul ajunge imediat in zona livingului? Monteaza o hota puternica deasupra aragazului.
2. Stilul de design
Alege stilul bucatariei in functie de preferinte, dar ai grija sa iei in calcul dimensiunile camerei si timpul pe care il vei petrece aici. Un stil incarcat, precum cel rustic, poate aglomera o bucatarie mica, iar familia si prietenii tai poate nu se vor simti tocmai ispititi sa stea ore intregi de vorba, la cafea, intr-o bucatarie minimalista.
Incearca sa armonizezi bucataria cu restul casei, mai ales in cazul uneia care se deschide spre living. In principiu, daca optezi pentru un mobilier simplu, poti aduce o nota rustica, retro sau urban-industriala doar prin intermediul textilelor, a mesei de bucatarie, a corpurilor de iluminat si a catorva decoratiuni.
Cele mai citite articole
De exemplu, o bucatarie contemporana poate capata un aer rustic datorita unor perdele din bumbac cadrilat, a unei mese cu blat din lemn nefinisat si a unor ustensile din lemn sau cupru, asezate la vedere, alaturi de o funie de usturoi si a unui sirag de ardei iuti.
3. Culorile
Cum alegi culorile din bucatarie? In principiu, mai ales daca dispui de un spatiu mic, e bine sa mizezi pe nuante deschise, chiar pe alb – cand vorbim despre pereti si dulapuri, pentru ca reprezinta cea mai mare suprafata.
O bucatarie alba nu este neaparat o bucatarie plictisitoare. Poate este mai pretentioasa, totusi, decat una gri sau crem, insa e important sa stii ca ii poti conferi originalitate si altfel: alegand, de exemplu, o chiuvetă granit negru, pentru un contrast puternic, optand pentru niste scaune de bucatarie rosii sau in orice alta culoare indrazneata preferi, sau aplicand stickere decorative viu colorate pe backsplash (portiunea dintre blatul de bucatarie si dulapurile superioare).
Nu te teme de accentele cromatice puternice, dar echilibreaza-le cu nuante neutre. Doar asa vei putea crea un spatiu placut privirii.
Ia in calcul toate aspectele prezentate mai sus si asigura-te ca fiecare alegere pe care o faci in procesul de amenajare se muleaza pe personalitatea ta, respectand, in acelasi timp, caracteristicile bucatariei tale.
Sursa foto: https://www.chiuveteonline.ro/chiuveta-granit-schock-manhattan-r-100-sabbia.html