in

Cum putem folosi energia solara pentru a proteja mediul si a reduce cheltuielile?

Modul in care generam si conservam energia reprezinta cheia pentru construirea unei societati sustenabile. Viata moderna pare de neconceput fara energia electrica, mai ales in contextul in care tehnologia a evoluat semnificativ, iar oamenii folosesc dispozitive care necesita un consum urias de curent. Acest lucru genereaza costuri semnificative si are un impact negativ asupra naturii.

Energia solara, in schimb, este gratuita, inepuizabila, ecologica si disponibila oricui. In plus, reprezinta cea mai bogata resursa a planetei. Daca ar fi colectata energia oferita de razele soarelui in decursul unei ore, atunci s-ar putea alimenta intreg pamantul timp de un an. Practic, soarele furnizeaza, la nivel global, de 10.000 de ori energia consumata de populatie. Iata cum poate fi utilizata energia solara daca este exploatata corespunzator:

Iluminat exterior

Pe fondul scumpirilor galopante inregistrate de electricitate, varianta captarii razelor solare poate economisi o multime de bani. Astfel, se pot utiliza diferite modele de lampi solare pentru strada in exterior, fie ca este vorba de drumuri publice, terenuri, parcuri, locuri de joaca, gradini sau curti. Aceste corpuri de iluminat sunt foarte populare si ofera numeroase avantaje. Se incarca direct de la lumina soarelui, sunt prietenoase cu natura si usor de montat in orice spatiu deoarece nu includ fire si prize inestetice. In plus, cheltuielile de intretinere sunt minime.

Alimentarea spatiilor si a electronicelor de consum

Soarele este principala sursa de combustibil folosita pentru a genera energie verde. Daca iti doresti sa devii cat mai independent din punct de vedere energetic, sa-ti reduci cheltuielile si sa faci un bine planetei, electricitatea solara este o solutie ideala pentru tine. Un sistem cu panouri fotovoltaice, instalat de obicei pe acoperis, produce suficienta energie electrica pentru iluminatul interior/exterior al cladirii si alimentarea aparatelor electronice. Mai mult, utilizatorul poate trimite orice exces de productie catre reteaua electrica.

Cele mai citite articole

Un alt mod de a alimenta dispozitive precum telefoane mobile, tablete ori difuzoare muzicale este prin intermediul bateriilor cu energie solara. De asemenea, exista si produse care se pot incarca direct de la soare, de exemplu lanterne, radiouri, uscatoare, aparate de aer conditionat etc.

Incalzire solara

Multi dintre proprietari inca nu stiu ca  energia solara poate fi de ajutor si pentru incalzirea casei si a altor tipuri de cladiri. Incalzitoarele solare valorifica lumina soarelui si, mai departe, o transforma in energie termica. Utilizarile tipice ale acestora includ alimentarea pardoselilor radiante ori asocierea cu un sistem de aer cald fortat.

Energia solara este de ajutor si pentru incalzirea apei care se consuma in interior, fara a face investitii prea mari. In general, panourile solare absorb caldura si o transfera in rezervorul de apa. O alta aplicatie a energiei solare vizeaza si incalzirea piscinelor, aceasta fiind o modalitate extraordinara de a reduce costurile pentru mentinerea unei temperaturi optime la un volum mare de apa.

Iluminare de fundal sau intermitenta

Indicatoarele, panourile publicitare si orice alte semne care necesita iluminare de fundal ori folosesc lumini intermitente pot fi alimentare cu energie solara. Utilizarea lampilor solare sau a panourilor fotovoltaice reduce considerabil cheltuielile si, in acelasi timp, diminueaza amprenta totala de carbon asupra mediului natural.

Energia solara poate fi folosita si pentru solutiile de ventilatie, navigatie, statii de incarcare ori alimentarea echipamentelor de camping. Aceasta nu dauneaza mediului inconjurator si contribuie la economii majore pe termen lung. Lumina solara este gratuita, asadar bucura-te de toate avantajele pe care ni le ofera marele astru!

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Nova y90: O recenzie sinceră

Sfaturi pentru ca gazonul tău să arate natural și estetic