in

Cum sa alegi corect alimentele bio si cum sa le incluzi in alimentatie

Tot mai multe persoane devin preocupate de alimentatie si de sanatate, ceea ce este imbucurator. O alimentatie variata, sanatoasa, care include alimente din toate grupele alimentare si care exclude alimentele intens procesate industrial, poate asigura necesarul zilnic de nutrienti. In ultimii ani, au devenit foarte populare alimentele bio, care provin din agricultura ecologica controlata. Acestea prezinta o serie de beneficii in plus in comparatie cu alimentele conventionale, motiv pentru care au si un pret mai ridicat. Iata care sunt beneficiile acestora, cum le alegi corect si cum le incluzi in alimentatie. 

Beneficiile alimentelor bio

Datorita diverselor tehnici de procesare ecologica, alimentele bio prezinta o serie de avantaje:

  • Mai putine pesticide sintetice si metale grele – in agricultura bio, nu se utilizeaza pesticide sintetice, care s-au dovedit a fi nocive pentru sanatate. In schimb, culturile bio sunt controlate folosind metode naturale, cum ar fi insecte, pasari sau capcane. De asemenea, buruienile sunt indepartate folosind ierbicide aprobate organice sau prin metode naturale, cum ar fi indepartarea manuala sau rotatia culturilor. 
  • Fara ingrasaminte artificiala – alimentele bio sunt produse doar cu ingrasaminte naturala.
  • Fara organisme modificate genetic si fara hormoni – animalele sunt hranite cu alimente organice. 
  • Fara antibiotice – se utilizeaza metode naturale pentru prevenirea bolilor la animale, cum ar fi dieta sanatoasa si masuri de igiena. 
  • Animalele au acces la mediul exterior – cresc in conditii cat mai naturale.
  • Mai proaspete – deoarece alimentele bio nu contin conservanti, acestea se gasesc pe rafturi in stare mai proaspata fata de cele conventionala. Bineinteles, ele se altereaza mai rapid. 
  • Gust mai placut – alimentele bio sunt mai gustoase decat cele conventionale, datorita faptului ca sunt mai proaspete si contin mai putine chimicale. 
  • Unele alimente bio sunt mai nutritive – carnea si laptele bio contin cantitati mai mari de acizi grasi Omega-3 decat variantele lor conventionale.
  • Ajuta la conservarea mediului – deoarece nu se folosesc pesticide sintetice si se utilizeaza tehnici cat mai naturale de producte, agricultura ecologica ajuta la reducerea poluarii apei si solului. De asemenea, agricultura ecologica este mai putin nociva pentru animalele din imprejurimi. 

Cum alegi corect alimentele bio?

Alimentele bio si suplimentele bio trebuie alese cu mare atentie. Nu orice produs care se gaseste sub denumirea de bio este cu adevarat obtinut prin metode organice. Alimentele BIO obtin certificare dupa un indelungat proces de analiza a procesului de productie. 

Atunci cand doresti sa achizitionezi un aliment bio, trebuie sa examinezi ambalajul. Acesta trebuie sa contina sigla eco, insotita de codul certificatorului (de exemplu, RO-ECO-007) si mentiunea UE sau Non UE, care indica daca produsul provine sau nu din agricultura spatiului Uniunii Europene. Sigla este de obicei verde, dar poate fi si de culoare alb-negru, continand un semn in forma de frunza, cu margini din stelute. Aceasta reprezinta confirmarea faptului ca alimentul este certificat BIO.   

Cum le incluzi in alimentatie?

Cele mai citite articole

Alimentele bio sunt disponibile in multe supermarketuri. Alimentele conventionale pot fi inlocuite foarte usor cu variantele lor bio. Totusi, dat fiind faptul ca alimentele bio au un pret mai ridicat, trebuie sa tii cont de buget. Poti incepe sa le incluzi treptat in cosul de cumparaturi. Poate fi mai putin costisitor daca optezi pentru variantele congelate, uscate sau conservate, decat pentru cele proaspete.

In ceea ce priveste fructele si legumele bio proaspete, acestea se altereaza mai rapid. De aceea, este o alegere inspirata sa cumperi in cantitati moderate, pentru a evita risipa alimentara.

O alta metoda de a include alimente bio in alimentatie fara costuri mari este sa urmaresti ofertele speciale si sa iti planifici meniul zilnic in functie de acestea. 

Alimentele organice pot fi, de asemenea, cultivate in propria gradina. 

Prin urmare, este o alegere buna pentru sanatate sa incluzi in dieta alimente bio, insa citeste cu atentie ambalajul inainte de a cumpara produsele si opteaza pentru marci de incredere. 

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cele mai profitabile jocuri la cazinou

Avantajele utilizarii luminii LED în cadrul proiectelor tale