Pizza este una dintre cele mai populare preparate din lume. Se consuma acasa si la restaurant, dar si la serviciu. Se cumpara direct sau se comanda milioane de pizza zilnic. Insa pizza este, in esenta, o mancare simpla, pe care oricine o poate face acasa. De fapt, pizza a aparut ca un preparat al saracilor napoletani, care adunau resturile de mancare ramase in casa si le asezau pe un blat din faina. Oricine poate face pizza, dar nu oricine poate prepara o pizza grozava. In afara de ingredientele de calitate, diferenta o face si priceperea. Micile detalii conteaza si in acest caz, de aceea este important sa cunosti cele 4 trucuri esentiale pentru prepararea pizzei.
- Framanta bine alutul
Aluatul pentru pizza trebuie bine framantat, astfel incat drojdia sa se activeze, iar faina sa se omogenizeze bine. Un aluat bine framantat retine aer, astfel incat devine pufos si creste bine. In timpul coacerii, aerul se dilata in interiorul blatului, dandu-i o textura placuta, crocanta pe margini. Un malaxor pentru aluat este solutia pentru persoanele care fac pizza pentru a o comercializa. Este greu sa framanti de mana cantitati mari de aluat, fara un numar corespunzator de engajati. Un malaxor te ajuta sa faci economii cu forta de munca si asigura amestecarea adecvata.
- Alege faina potrivita
In general, retele de pizza nu specifica ce tip de faina sa folosesti. Exista insa diferente intre diferitele sortimente de pe piata. Exista faina speciala pentru paine sau cozonaci si faina pentru orice preparat. De asemenea, in functie de macinare, se disting faina intregrala, faina 000 si tipurile de faina intermediara, ca 650, de exemplu. Faina pentru paine sau cozonaci are un continut ridicat de gluten, astfel ca aluatul rezultat va fi crocant la exterior si moale la interior.
Faina universala face si crusta moale. Faina 000 are si mult gluten si este si fin macinata, dar aceste aspecte conteaza doar pentru pizza facuta la cuptor pe lemne. In cuptoarele de acasa, pizza din faina 000 nu se diferentiaza mult de cea preparata din alte tipuri de faina. De aceea, iti recomandam ca de cele mai multe ori sa alegi faina pentru paine sau cozonac, pentru ca cea mai buna pizza este crocanta pe margini si la exterior.
- Invata diferenta dintre un aluat slab si unul gras
Cantitatea de grasime din amestecul de ingrediente influenteaza calitatile aluatului. Pizza napoletana se face fara ulei sau grasime, astfel ca aluatul este slab si usor. Unele retete specifica adaugarea de ulei de masline sau alt ulei vegetal. Uleiul ofera un plus de gust, dar interfereaza cu molecule de gluten. Cu cat mai mult ulei este in aluat, cu atat acesta devine mai putin elastic si mai greu de uniformizat la intindere. Pizza din aluat gras are marginile mai fragile, aproape faramicioase. In schimb, daca pui putin ulei, crusta va fi rezistenta si mai usor de mestecat.
- Intinde, nu rula
Nu folosi facaletul la intinderea aluatului. Transformarea unei bile de coca intr-o pizza nu tine de presarea ei, ci de cum o intinzi. Obiectivul este cresterea diametrului, insa daca o faci prin aplatizare cu un obiect dur, glutenul, responsabil pentru textura adecvata, nu va actiona la fel. Intinde aluatul cu podul palmei in toate directiiile, astfel incat sa obtii un cerc. Daca ai reusit sa faci un aluat elastic, il poti invarti pe mana. Acest procedeu pe care italienii il fac cu naturalete ajuta la intinderea aluatului, datorita fortelor centrifuge care apar in timpul miscarii.
Prepararea unui aluat de pizza bun nu este dificila. Tine cont de sfaturile noastre si pizza ta va fi delicioasa.