in

Daca ai un magazin online trebuie sa angajezi un consultant de mediu?

Daca ai un magazin online trebuie sa angajezi un consultant de mediu?

Companiile a caror activitate are impact asupra mediului inconjurator sunt obligate sa angajeze un responsabil cu protectia mediului. Aceasta obligatie poate sa fie realizata fie prin pregatirea unei persoane deja angajate in companie, fie prin apelarea la o firma de consultanta mediu.

Exista firme a caror activitate are un impact cat se poate de clar asupra mediului si firme a caror activitate poate sa fie considerata nepoluanta. Chiar si atunci cand consideri ca activitatea pe care o faci este nepoluanta, este bine sa ai in vedere un consultant de mediu, deoarece domeniul este unul extrem de complex.

 

Care sunt obligatiile unui magazin online privind protectia mediului?

 

Cele mai populare afaceri din ultimii ani sunt magazinele online. Dat fiind faptul ca activitatea este desfasurata intr-un spatiu virtual, multi oameni considera ca acestea nu intra sub incidenta legislatiei privind protectia mediului.

Totusi, in functie de modelul de business abordat, magazinele online au o serie de obligatii in relationarea cu Administratia Fondului pentru Mediu sau cu Agentia pentru Protectia Mediului.

Una dintre obligatii este aceea de a intocmi declaratii lunare ce trebuie sa fie depuse la AFM. Aceste declaratii sunt necesare in cazul in care se importa marfuri din strainatate sau se re-ambaleaza sau supra-ambaleaza in Romania. Declaratiile necesare sunt urmatoarele:

  • O declaratie privind cantitatea de ambalaje folosite, cantitatea de baterii si anvelope;
  • Declaratie privind folosirea uleiurilor minerale si a altor substante chimice periculoase si achitarea unei taxe pentru ele.

In relationarea cu Agentia pentru Protectia Mediului, firmele care activeaza in domeniul online trebuie sa se asigure ca respecta legea 211/2011:

  • Trebuie sa colecteze selectiv deseurile in recipiente separate, destinate fiecarui deseu in parte;
  • Trebuie sa aiba contracte cu firme de colectare a deseurilor generate;
  • Trebuie sa aiba o gestiune a deseurilor pe care le colecteaza. Gestiunea trebuie sa fie facuta pentru fiecare punct de lucru.

Cele mai citite articole

In principiu, daca nu se lucreaza cu substante periculoase lucrurile sunt destul de simple. Daca se lucreaza cu substante periculoase insa, sunt necesare autorizatii de mediu si este esentiala o relationare cat mai stransa cu autoritatile statului.

 

Cum se pot evita eventualele sanctiuni?

 

Cea mai buna varianta prin care se pot evita sanctiunile este angajarea unui consultant de mediu. Exista numeraose firme specializate in consultanta de mediu, in asa fel incat responsabilitatea poate sa fie externalizata pentru magazinele online de dimensiuni mici si medii.

Pentru magazinele online foarte mari, se poate angaja un consultant de mediu intern sau se poate pregati un angajat in acest sens.

Este foarte important sa se respecte legislatia de mediu, nu neaparat pentru evitarea sanctiunilor, ci pentru evitarea unei poluari accentuate.

Lumea in care traim este din ce in ce mai amenintata de poluare, iar responsabili pentru eliminarea ei suntem noi. Atata vreme cat fiecare isi asuma partea de responsabilitate, avem sanse sa speram la un viitor in care vom respira un aer cel putin la fel de curat precum cel de astazi.

 

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Top 5 motive pentru a-ti construi o casa la tara

Vopsirea faiantei – Ce trebuie sa stii ca sa-ti iasa din prima