Pentru a te bucura de dinți sănătoși este esențial să ai o igienă riguroasă. Însă, este important și să știi care sunt tehnicile corecte pentru a o efectua eficient. Avantajele menținerii unei igiene optime a cavității bucale nu se rezumă doar la un zâmbet strălucitor. Printr-o igienă corespunzătoare, riscul de a dezvolta alte afecțiuni stomatologice este mai redus.
Spală-te pe dinți regulat
Recomandarea medicilor stomatologi este să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Este important să utilizezi produse calitative în timpul procesului de igienizare a cavității bucale. Optează pentru:
- o periuță adecvată dinților tăi;
- o pastă de dinți cu fluor;
- apă de gură cu proprietăți antibacteriene;
- ață de gură sau duș bucal.
După ce consumi alimente dulci sau acide, clătește-te cu apă de gură sau chiar apă simplă. Nu te spăla imediat pe dinți, pentru a nu deteriora smalțul dentar, deoarece este mai sensibil după acțiunea acidului.
Alege o periuță de dinți potrivită ție
Periuța de dinți se alege în funcție de mărimea și sensibilitatea dinților. Spălarea corectă se efectuează începând cu arcada superioară, de preferat, apoi se continuă cu arcada inferioară. Pentru a te asigura că ai curățat toți dinții, începe de la un capăt al arcadei dentare și termină în capătul opus. De asemenea, utilizează mișcări de sus în jos. Nu uita să cureți zona exterioară, interioară și ocluzală (zona de contact a dinților de pe cele două arcade).
Dacă preferi utilizarea unei periuțe electrice, este indicat să nu aplici o presiune mare asupra dinților. Astfel, protejezi smalțul dentar și previi sângerările gingivale. Modul de utilizare a periuței electrice pentru curățarea dinților este similar cu folosirea unei periuțe clasice.
Cele mai citite articole
Folosește ața dentară
Ața dentară reprezintă un element foarte important al igienei dentare. Rolul ei este de a elimina resturile alimentare din spațiile interdentare. Aceasta se utilizează înainte de perierea dinților. Astfel, în timpul perierii dinților, pasta de dinți va putea ajunge și în zonele dintre dinți.
Este suficient să utilizezi ața dentară o dată pe zi. Însă, este important să respecți câteva reguli de bază:
- selectează un fragment de ață dentară de aproximativ 45 centimetri;
- rotește capetele în jurul degetelor arătătoare de la ambele mâini;
- segmentul de ață dintre degetele tale îl vei folosi pentru a curăța spațiile interdentare;
- introdu ața în spațiul dintre dinți cu mișcări de sus în jos, pe fiecare parte a dinților ce formează spațiul interdentar;
- scoate ața dentară de jos în sus.
Efectuează controlul stomatologic periodic
La fiecare 6 luni este indicat să efectuezi o vizită la cabinetul stomatologic. Aici, medicul stomatolog va examina dantura și cavitatea bucală și va stabili dacă există semne de îngrijorare. Acesta poate observa chiar și primele simptome parodontoza.
În faze incipiente, parodontoza prezintă simptome ce pot trece neobservate, precum:
- umflarea gingiilor;
- înroșirea gingiilor;
- sângerările gingivale;
- retracție gingivală;
- sensibilitate accentuată a dinților la consumul alimentelor reci sau calde;
- halenă (respirație neplăcută).
Dacă te confrunți cu erupția măselei de minte, este important să știi că în unele situații această măsea poate îngreuna igienizarea. Aceasta se întâmplă ca urmare a poziției greu accesibile a măselei. De aceea, pentru a ușura procesul de curățare a dinților și a crește gradul tău de confort este util să apelezi la extractia dentara. Întreabă medicul stomatolog care este opțiunea potrivită pentru tine.
Igiena cavității bucale este esențială pentru a menține atât sănătatea, cât și aspectul dinților tăi. Spală-te regulat pe dinți, folosește produsele potrivite pentru tine și mergi regulat la medicul stomatolog. Prin respectarea regulilor de igienă, cu siguranță te vei bucura de un zâmbet strălucitor pentru mult timp.