Maselele de minte sunt molari care cresc in partea din spate a gurii. Fiindca au nevoie de spatiu ca sa se dezvolte, maselele de minte erup ultimele, de cele mai multe ori, dupa ce maxilarele s-au dezvoltat indeajuns. De aceea, intervalul de varsta in care apar este de 17-25 ani. Totusi, la unele persoane, pot aparea mai devreme sau mai tarziu.
Exista patru masele de minte, cate doua pe fiecare maxilar. Cand se dezvolta normal si sunt sanatosi, acesti molari contribuie la functionarea eficienta a aparatului masticator. De multe ori, insa, ei devin o sursa de probleme dentare, una din cele mai grave fiind infectia.
Cum apare infectia maselelor de minte
Din cauza ca, uneori, nu se dezvolta normal, masele de minte pot cauza inflamatii si durere. In plus, pozitionarea lor le face mai greu de curatat, asa ca probleme asociate acumularii de placa bacteriana le pot afecta si pe ele. Se disting, astfel, doua cauze principale ale infectiei:
Pericoronarita
Uneori, maseaua de minte nu are destul spatiu pentru a erupe si dezvolta normal. Astfel, va creste doar partial sau intr-un anumit unghi. In spatiul dintre gingie si masea se acumuleaza resturi alimentare si se dezvolta placa bacteriana, care duce la infectarea molarului. In studiul Problems with erupting wisdom teeth: sign, symptoms and management, Tara Reinton si Nairn H F Wilson afirma ca 81% din persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 29 ani sufera de pericoronarita.
Cariile
Cariile pot afecta orice dinte, dar, dificultatea curatarii maselelor de minte creste riscul acestora de a dezvolta astfel de afectiuni dentare. De aceea, ingrijirea acestor molari necesita atentie sporita, chiar daca reprezinta o bataie de cap, in special din cauza imposibilitatii de a folosi ata dentara in jurul lor.
Simptomele infectiei maselei de minte
O masea de minte infectata poate afecta si alti dinti, mai ales in cazul cresterii incorecte. Simptomele asociate unei masele de minte infectate variaza. Cele mai obisnuite sunt:
- Umflarea si inrosirea gingiei care inconjoara molarul afectat
- Durere localizata la nivelul infectiei
- Durere care afecteaza tot maxilarul sau care se raspandeste de-a lungul nervului, pe o parte a fetei
- Dificultati la deschiderea gurii
- Dificultati de masticatie
- Gust neplacut in gura
- Respiratie urat mirositoare
- Febra
- Ganglioni limfatici inflamati
- Spasme ale muschilor maxilari
Tratamantul infectiei maselei de minte
In cazul in care ai simptome care indica o infectie a maselelor de minte, trebuie sa mergi cat mai repede la un dentist. Tratamentul acestei infectii presupune, de cele mai multe ori:
- Interventie la locul afectat
- Administrarea de antibiotice
- Medicatie pentru calmarea durerii
Aceste masuri pot tine infectia sub control, insa, uneori, este necesara extractia dentara. Astfel, se vor evita complicatiile si afectarea tesuturilor din jur. Extractia poate fi dificila uneori, astfel ca dentistul sectioneaza maseaua sau o indeparteaza pe bucati. In acest fel, procedura este mai usoara si se evita afectarea nervilor si a osului maxilar.
Indepartarea maselei de minte are si riscuri. Pot aparea sangerare si slabiciune sau amortire a limbii, obrazului ori maxilarului. De asemenea, poate aparea o infectie la locul extractiei, situatie in care dentistul iti prescrie antibiotice.
Prepararea si folosirea unei solutii saline poate ameliora simptomele cauzate de infectia maselei. Se recomanda amestecarea unei lingurite de sare intr-o ceasca cu apa calduta. Clatirea gurii cu acest amestec de cateva ori pe zi reduce inmultirea bacteriilor. Apa de gura este recomandata din acelasi motiv. In plus, aceasta reduce inflamatiile.
Cele mai citite articole
Infectia maselei de minte este o problema comuna, dar grava, care poate produce durerea de masea si alte manifestari neplacute. De aceea, trebuie tratata rapid de catre un medic stomatolog. Ingrijirea corespunzatoare a danturii este importanta in prevenirea si tratarea infectiei maselelor de minte.
Referinte:
Dresden, Danielle. Wisdom Tooth Infection: Symptoms, Causes, and How to Treat It. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/wisdom-tooth-infection.
“Impacted Wisdom Teeth.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 10 Mar. 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wisdom-teeth/symptoms-causes/syc-20373808.
Renton, Tara, and Nairn H F Wilson. “Problems with Erupting Wisdom Teeth: Signs, Symptoms, and Management.” British Journal of General Practice, British Journal of General Practice, 1 Aug. 2016, bjgp.org/content/66/649/e606.full.