in ,

Orașe sănătoase

Ce îi trebuie unui oraș pentru a fi sănătos? Pentru a oferi stare de bine locuitorilor săi? Mai multe! În sondajele de opinie privind nivelul de trai, orașele sănătoase sunt considerate acelea care asigură un standard de viață ridicat datorită infrastructurii lor avansate și a bunelor servicii medicale, recreaționale și de petrecere a timpului liber. Dacă e să vorbim despre tot ceea ce se clasează la această temă, respectiv top orașe sănătoase, haideți să punctăm totuși o frază și despre…partea de jos a clasamentului, acolo unde găsim trei orașe care obțin zero puncte la capitolul „sănătos”: Artvin (in nord-estul Turciei, lângă Marea Neagră), Marrakech (în sud-vestul Marocului) și Siem Reap (Cambodgia).

Un oraș este cu atât mai ecologic, cu atât el este considerat mai sănătos. Să vedem cum stau lucrurile, care ar fi cam cele 10 orașe sănătoase în care ar fi bine să trăim și de ce.

1. Paris, Franța

Este oraşul turistic cu cele mai multe opțiuni pentru o viață sănătoasă. Criterii: : centre de relaxare și tratament, restaurantele vegetariene – 1.300, aproape 900 de spa-uri, 139 de parcuri. Iar bucătăria franţuzească fină poate fi şi în variante vegetariene. Având o cultură a vinului ca una dintre atracțiile sale cheie, poate părea surprinzător faptul că Parisul este cel mai sănătos oraș din lume. Cu toate acestea se pare că turiștii sunt mai capabili să aibă un stil de viață sănătos aici. Să nu omitem și cele peste 150 de magazine bio pe care le are Parisul, plus multele săli de sport, de fitness și de yoga. Prin urmare, în orașul iubirii și al luminilor puteți găsi cu ușurință o modalitate de a vă asigura că vă simțiți relaxați și reîmprospătați.

Paris


Booking.com

2. Chiang Mai, Thailanda

E o renumită stațiune montană din Thailanda. Are nu mai puțin de 7 spa-uri pe kilometru pătrat, aproape 250, are de asemenea 307 restaurante vegane, 2.500 de ore însorite pe an şi preţul mediu pentru o noapte de cazare de doar 40 de dolari pe noapte. Chiang Mai este ca un loc de joacă pentru călătorii experimentați, un paradis pentru cumpărăturii și încântare pentru aventurieri. Într-o călătorie la Chiang Mai, curiosul călător își poate extinde orizontul cu cursuri de masaj și cursuri de gătit thailandeze. Alții vor fi încurajați de varietatea de obiecte de artizanat și antichități. În ciuda dimensiunilor sale relativ mici, Chiang Mai le are cu adevărat pe toate. Situat la 700 km (435 mile) la nord de Bangkok, într-o vale veritabilă de pe malurile râului Ping, Chiang Mai a fost fondată în 1296, pe post de capitală a vechiului regat Lanna.

Orașul Chiang Mai


Booking.com

3. Barcelona, Spania

De ce a fi sănătos în Barcelona este mult mai ușor decât crezi? Deoarece în capitala catalană există o cultură a fitness-ului și sănătății în plină expansiune, cu studiouri Pilates și opțiuni vegane cât cuprinde. Dacă vă mutați în Spania și așteptați cu nerăbdare să folosiți noua dvs. țară adoptată ca scuză pentru a mânca mai puține verdeațe și a bea mai multe roșii, atunci puteți fi puțin dezamăgit când veți ajunge aici. Conform unui studiu Bloomberg, realizat în 169 de țări, Spania este cea mai sănătoasă națiune din lume, iar o serie de alte studii au prezis că locuitorii săi se vor bucura de cele mai lungi vieti de viață până în anul 2040. Aceste rapoarte tind să ofere aproape tot meritul renumitului stil de viață mediteranean, foarte apreciat ca fiind cel mai sănătos din lume. Se crede că fructele și legumele sale proaspete, râurile de ulei de măsline și aspectele socio-culturale sunt motivele pentru o astfel de longevitate. Turiștii se pot relaxa în unul din cele mai mult de 500 de centre spa din oraș. Aici sunt aproape 1.400 de restaurante vegane și 32 de centre de yoga. Asta dacă oamenii nu vor să profite de plajele din Barcelona, care beneficiază de mai mult de 2.500 de ore însorite pe an. Prin urmare, în Barcelona e greu să nu remarci numărul de restaurante și cafenele vegane, ori de magazine cu mâncare și sucuri bio. Dacă vă stabiliți la Barcelona, sau doar o vizitați, fiți pregătiți să trăiți viața mediteraneană autentică!
Orașul Barcelona


Booking.com

4. Miami, SUA

Când vorbești despre sănătate și fitness, Miami este unul dintre cele mai bune locuri pentru asta. O mulțime de doritori de mișcare se îndreaptă către Miami în fiecare an, pentru a se bucura de ce are de oferit atunci când vine vorba de bunăstarea fizică a unei persoane. În afară de aproape 365 de zile de vreme strălucitoare, însorită (cu uraganele ocazionale și ploile musonice ce ocupă câteva zile pe an), obțineți și aer proaspăt din parcuri, ocean și de la toți copacii care se aliniază de-a lungul Miami. Deși are mai mult de 3.000 de ore cu soare, o noapte de cazare la Miami costă, în medie, 320 de dolari. Miami, ca de altfel multe oraşe mari americane, nu este construit numai din oţel şi sticlă. Este un oraș verde, nemaipunând la socoteala faptul că este la Ocean. Prin urmare, verdeață, soare, ocean, nu se poate mai sănătos de-atât!

Orașul Miami


Booking.com

5. Lisabona, Portugalia

În nicun caz nu trebuie să ratezi bucătăria din cele mai bune restaurante sănătoase din Lisabona! Fie că sunteți la dietă, sau că aveți de gând să urmați un regim fără lactate sau paleo aici veți găsi tot ce vă trebuie: cele mai bune restaurante sănătoase potrivite veganilor, mâncăruri fără calorii etc. Oameni vibrați și prietenoși, arhitectură vibrantă și uimitoare, mâncare la fel de vibrantă și delicioasă. Multă viață! Lisabona este un astfel de amestec eclectic de influențe gastronomice și culturale, care te poate…ține sănătos pentru multă vreme!

Cele mai citite articole

Orașul Lisabona


Booking.com

6. Buenos Aires, Argentina

Se poate spune că Buenos Aires plesnește de atâta viață. Comparativ ca dimensiune cu New York City, orașul e într-o agitație perpetuă și…sănătoasă. Magazine bio, locuri unde poți lua un prânz organic, ori să bei smoothie-uri delicioase, toate pot fi găsite aici. Iar o plimbare, ori o alergare pe lângă numărul impresionant de librarii (poate și intri în ele!) și gradinile japoneze vă poate favoriza întâlnirea cu starea de bine din acest oraș cosmopolit pe nume Buenos Aires.

Orașul Buenos Aires


Booking.com

7. Vancouver, Canada

Orașul Vancouver are o strategie îndrăzneață și ambițioasă pentru a construi un oraș sănătos pentru toți până în 2025. Strategia și planul de acțiune pentru orașul sănătos este un plan pe termen lung pentru oameni mai sănătoși, locuri mai sănătoase și o planetă mai sănătoasă! Se adresează sănătății în sensul cel mai larg prin integrarea elementelor care influențează bunăstarea și implicând sectoare diverse într-o viziune comună a unui oraș cum așa cum trebuie pentru toți locuitorii. Obiectivele și acțiunile strategiei se concentrează pe sănătatea și bunăstarea urbană, cum ar fi pregătirea școlară pentru copii, venituri adecvate pentru toți și sentimentul de legătură și apartenență al membrilor comunității. Însă cele mai simple idei sunt adesea cele mai dificile de implementat, mai ales atunci când împărțesc multe sectoare și au potențial de impact enorm. Prin urmare, dacă vrei să te simți în siguranță și să ai sistemul de sănătate foarte bine pus la punct, atunci e cazul să te muți în Canada, mai exact în Vancouver! Despre care se spune că este cel mai potrivit oraș pentru a începe o viață nouă. Desigur, dacă îți dorești acest lucru.

Orașul Vancouver


Booking.com

8. Viena, Austria

Un studiu care examinează condițiile socioeconomice ale orașelor a plasat Viena pe primul loc în ceea ce privește calitatea vieții. De la locuințe accesibile și un sistem de învățământ excelent, la o moștenire culturală bogată și acces ușor la împrejurimi naturale frumoase, iată doar câteva motive pentru care Viena este un loc considerat atât de bun pentru a trăi aici. Potrivit analiștilor, apartamentele vieneze sunt de invidiat – parchet lustruit, tavane înalte, decorative, camere luminoase, spațioase, fațade superbe și, cel mai important, chirii în general accesibile. Deși prețurile au crescut constant în ultimii ani, ele rămân însă relativ scăzute în comparație cu multe orașe europene. Sistemul de locuințe sociale are, de asemenea, o reputație solidă, 60% din populația orașului locuind în „apartamente subvenționate”. Viena are multe spații verzi, plaje populare și podgorii, iar transportul public este ieftin şi eficient. Pe lângă perspectiva generală de securitate îmbunătățită pentru vestul Europei, Viena beneficiază şi de rata scăzută de criminalitate.

Orașul Viena


Booking.com

9. Copenhaga, Danemarca

Capitala daneză se situează pe lista celor mai sănătoase și fericite orașe din lume. Poate că este vorba despre moștenirea vikingă, sau poate este vorba pur și simplu despre acel hygee (concept de stare de bine) pe care l-au creat doar pentru ei și l-a preluat o lume întreagă. Străzile pline de biciclete – și nu numai ele, constituie mărturia succesului unui oraș, care aspiră să fie unul dintre cele mai sănătoase din lume. Copenhaga se află în mod constant în vârful indicelui de fericire al ONU și este una dintre cele mai performante vedete din inițiativa Orașelor sănătoase ale Organizației Mondiale a Sănătății. Copenhaga a avut întotdeauna o politică de sănătate foarte bună, care a ținut pasul în fața vicisitudinilor vieții politice – căci da, au și ei așa ceva. Promovarea sănătății în viața de zi cu zi este prima pe lista orașului. Cu alte cuvinte, sănătatea îți permite să trăiești aici viața dorită!

Orașul Copenhaga


Booking.com

10. Berna, Elveția

Se spune că Berna reprezintă o alegere populară pentru expați: 34% din populație sunt rezidenți străini. Elveția a fost clasată pe locul 1 în World Happiness Report 2015, iar cei care își fac casa în Berna se bucură de o bună calitate a vieții. Situată pe râul Aare, capitala Elveției este o destinație populară pentru turiști și ca locație a celor trei niveluri de guvernare (parlament, oraș, cantonal și federal). Berna este cunoscută pentru calitatea înaltă a vieții, instituțiile de învățământ excelente și facilitățile de asistență medicală, ceea ce face ca orașul să fie o alegere excelentă pentru cei care vor să se stabilească acolo sau numai să îl viziteze. Elveția este o țară mică, dar foarte diversă – nu numai geografic, iar orașul Berna este în Elveția, deci…

Orașul Berna


Booking.com

Tu ce oraș cu viață sănătoasă preferi?

Cele mai citite articole

Scris de Roseti Elena

Am absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine Universitatea București, secția rusă - bulgară. Am traversat mai multe “praguri” profesionale: redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor ediții de Colecție – Jurnalul Național și editor Jurnalul de Duminică – supliment al Jurnalului Național, jurnalist online și print la Evenimentul Zilei, senior editor la Revista Cariere. Unul dintre motto-uri: “Every great dream begins with a dreamer" - Harriet Tubman. Un îndemn personal: Prinde povestea!

Principalele motive pentru inscrierea intr-un program Work and Travel in Australia

De ce să cumpărați o placă pe roți pentru joacă și deplasări autonome?